A három termés-befolyásoló tényező, mint időjárás, talajművelés, tápanyaggazdálkodás együttes hatása, valamint egymásra gyakorolt hatása igen összetett, komplex rendszer.  Jelen pillanatban nagyon komoly csapadék hiánynak nézünk elébe, hiszen a téli félévben betárazódott mennyiséget később nagyon nehezen tudja pótolni a természet, nemcsak a mennyisége, hanem az eloszlása miatt is. A száraz időszakra való felkészülés során nagyon fontos, hogy a rendelkezésre álló tápanyag mennyire könnyen vehető fel a növény által, egységnyi vízzel mennyi tápanyagot tudunk a növénynek biztosítani.

Ezen technológiai feladatok megoldásához a Yara Hungária Kft. 2014-ben az eddig megismert palettával áll a termelők rendelkezésésre, minimális változás, bővités mellett.

Alaptrágyázásra az eddigi összetételek érdemben nem változtak, a YaraMilaTM család meghatározó tagjai (8-24-24, 7-20-28, 16-27-7) mellett a 7-12-25 és a 13-13-21 szerepel még a listán. Ezek az összetételek a P/K arányok széles skáláját biztosítják a rendkivül jó fizikai paraméterek mellett (granula keménység, szemcseméret, portartalom, stb.). A magas hatóanyag tartalom és az előbb emlitett fizikai tulajdonságok teszik lehetővé a vetőgéppel való egymenetes kijuttatást. Tavaszi vetésűek alá a foszfor és a kálium ellátottság függvényében elsősorban a YaraMilaTM 8-24-24 és a YaraMilaTM 7-20-28 jöhet szóba, teljes felületen 300-350 kg/ha, vetéssel egy menetben  180-200 kg/ha. Starterként a YaraMilaTM 16-27-7 az ideális összetétel, ha tágabb P/K arány szükséges, akkor a YaraMilaTM7-12-25 alkalmazása célszerű. A YaraMilaTM 13-13-21 kiegyenlítettebb N/P ellátottságnál ajánlott, elsősorban teljes felületen történő alkalmazással.

Startertrágyázásra - a klasszikus értelemben – a YaraMilaTM Starter   10,5-47 NP (2% Zn,  0,1% B) termékünket ajánljuk. 10-15 kg/ha mennyiségben már kifejti azt a hatást, ami a gyors kezdeti fejlődéshez szükséges.

Fejtrágyázásra két terméket forgalmazunk, a YaraBelaTM Extran a nitrogén, a YaraBelaTM Sulfan a nitrogén és a kén együttes kijuttatásásra alkalmas.
Lombtrágyázásra egyre nagyobb figyelemet fordítunk, mind gyártói, mind végfelhasználói oldalról. Ha mennyiségben nem is, de minőségben, hatóanyagban, ár/érték arányban már piacvezető a YaraVitaTM termékcsalád. Két nagy csoportra osztahatóak ezek a termékek, növényspecifikus és egy hatóanyagot tartalmazó termékekre. A növényspecifikus termékek egy–egy növénycsoport vagy faj általános igényeihez igazodva készülnek, a többi pedig egy vagy két mezo- illetve mikroelem pótlására alkalmas.

A YaraVitaTM Gramitrel a kalászosok, a YaraVitaTM Brassitrel Pro az olajosok, cukorrépa, szója, a YaraVitaTM Zeatrel a kukorica és a cirokfélék növényspecifikus terméke. A másik körbe tartozóak felsorolásától eltekintek (olyan sok van), réz, cink, bór, mangán, kén, stb. tartalmúak. Ami nagyon fontos, hogy az igen magas hatóanyag tartalom (300-700 g/l) mellett egyéb kedvező tulajdonságok (esőállóság, tartamhatás, tapadásfokozó alkalmazása, stb.) segítik a tápelemek még kedvezőbb hasznosulását.

A fentiekben jól látható, ahogy a termékeink érdemben nem változtak, úgy az értékesítési rendszerünk, a kereskedői partnerkörünk is nagyjából változatlan maradt. Reméljük, hogy ezt a kiegyensúlyozott, kiszámítható működést a partnereink honorálják, természetesen első helyen a megemlítve a folyamatos magas minőséget és a kedvező hatóanyagárat

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.
+36 30 383 9340