A Syngenta blog sorra vette, milyen újdonságok, „okosságok” segíthetik őket mindennapi munkájukban!

Farm at Hands – vegye kezébe a farm irányítását!

Ezúttal a szó szoros értelmében, hiszen az alkalmazás által biztosított műveletek bármely mobileszközön elérhetők. Az applikáció profi, innovatív és naprakész módon nyújt segítséget a tennivalók nyilvántartásában és ütemezésében, a gazdaság menedzselésében. Közösségi platformjának köszönhetően figyelembe veszi és beépíti a felhasználók igényeit, ötleteit, megfigyeléseit – ahogy az alkalmazás készítői mondják: a Farm at Hands alkalmazást gazdák készítik gazdáknak.

Az app a szolgáltatások széles tárházát nyújtja a vetéstől a betakarításig, sőt az értékesítésig. A fő funkciói között az applikáció nyilvántartja a földeken végzett valamennyi műveletet (a vetéstől a permetezésen és öntözésen keresztül egészen a betakarításig); a raktár-, szerződés- és szállítás-nyilvántartás funkció a magtártól a vásárlóig nyomon követi a termények útját. Figyelhetjük és naplózhatjuk a gazdaságban használt berendezések alkatrészellátását és -karbantartását, és segítséget kapunk döntéseinkhez a termelés minden fázisában.

Az alkalmazástól minden szükséges adatot megtudhatunk, az időjárás-előrejelzést éppúgy, mint a pillanatnyi raktárkészletet vagy az eladatlan termény mennyiségét.

A fejlesztők arra is gondoltak, hogy az adatokat a munkatársak megoszthassák egymással – ügyelve természetesen az adatbiztonságra.

gép

Az okostelefonokra különféle programokat fejlesztő cégek a földeken dolgozókra is gondolnak – fotó: Shutterstock

Optimizer

A világszerte népszerű alkalmazás a talaj- és időjárási adatok alapján segít megbecsülni a műtrágya- és öntözési igényt, az e műveletek elvégzéséhez optimális időpontot, sőt a várható költségeket is.

Időjárás-előrejelző appok

Bőséges választék található az összes mobil operációs rendszerre ezekből a hasznos kis alkalmazásokból, amelyek a mindennapokban is sokat segítenek, a mezőgazdaságban egyenesen nélkülözhetetlenek. Legtöbbjük a pontos helymeghatározás és az adott területre érvényes mérési, sőt radaradatok alapján meglehetősen pontos helyzetképet és előrejelzést képes adni, így csupán ízlés kérdése, melyiket választjuk segítőtársul.

iCropTrak

E díjnyertes alkalmazás hatékonyan segíti a termelési folyamat során szükségessé váló adatgyűjtést, adatküldést és adatelemzést (pl. talajminta). A bevitt adatokat nemcsak tárolja, szinte tetszőleges formában exportálja is az analízist végző laborokba, ahonnan az elemzés eredményét azonnal kézhez is kapja a felhasználó.

Az app lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy rendkívül könnyen és egyszerűen kezelhető adminisztrációs felületen különféle szabályokat, határértékeket állítson be, amelyeket ezután az applikáció folyamatosan összevet a rendszerbe felvitt megfigyelési adatokkal. Az elemzés alapján az iCropTrak figyelmeztet, ha esedékessé válik valamilyen művelet, riasztást küld, ha pl. a talaj nedvességtartalma az előzőleg beállított kritikus szint alá csökken, és javaslatot tesz a szükségessé váló tevékenységre (öntözés, tápanyagpótlás stb.) is.

Planimeter

Földmérésre használható alkalmazás. A mobileszközünkben található helymeghatározás segítségével akár úgy is megmérhetünk egy adott földterületet, hogy körbesétáljuk azt. Lehetőségünk van objektumok megjelölésére a térképen, hosszúság-, kerület- és területmérésre – mindezt tetszőlegesen választható metrikus vagy egyéb mértékrendszerben.