A kertből frissen leszedett paradicsom íze semmivel sem összehasonlítható. Van, aki egy kis kerti séta hevében kap le egy szép, érett paradicsomot, és mire beér a házba, már el is fogyasztotta, és vannak, akik inkább egy kis sóval szeretik, kihozva ezáltal a paradicsomból annak sava-borsát. Azonban egyben mindenki egyetért, a legfinomabb az igazán érett, édes paradicsom.

De vajon mit tehetünk azért, hogy a mi paradicsomunk is finom, édes legyen, és ezáltal vonzóbbá tudjon válni a gyerekek számára is? Egy apró kis trükkel könnyedén elérhetjük ezt, és máris kész a kiváló uzsonna vagy tízórai kiegészítés a család apraja és nagyja számára. De akár azt is kipróbálhatjuk, hogy a délutáni alma helyett paradicsomot adunk uzsonnára a gyerekeknek. Szeretni fogják, különösen ha megtudják, hogy a paradicsom is gyümölcs.

Így lesz igazán édes a paradicsom a kertedben

A legtöbben, akiknek van akár csak egy kis kertje vagy erkélye, nem hagyják ki azt a fantasztikus élményt, hogy saját paradicsomuk legyen. Ráadásul ez a finomság az, amit nem lehet megunni, hiszen kiváló akár önmagában, akár egy szendvics mellé, vagy salátaként, levesként, szószként, de grillezve is elképesztően finom, sőt, még koktélt is készítenek belőle.

paradicsom kosárban

A paradicsom jóval édesebb lesz, ha kap egy kis szódabikarbónát. Fotó: Shutterstock

A legjobb azonban, ha csodálatos, édeskés az íze. Ehhez pedig nagyon fontos, hogy a paradicsomnak megadjuk azt, amire szüksége van, vagyis igazi paradicsomi állapotokat teremtsünk számára a kertben.

Fontos, hogy hetente egyszer gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásáról. Ezt megtehetjük folyékony tápoldattal vagy szerves paradicsomtáp formájában. Ezen kívül válasszunk ki egy napot, amelyik napon minden héten szódabikarbónát hintünk a paradicsom köré a talajra. Azonban arra nagyon vigyázzunk, hogy ez valóban csak a paradicsom töve köré és a talajra kerüljön, és semmi esetre sem a növényre.


A titok nyitja, hogy a szódabikarbóna a talajba kerülve módosítja annak kémhatását, és emiatt a paradicsom jóval édesebb lesz. Ha van, aki inkább savanykásan szereti a paradicsomot, akkor ne minden tőnél vessük be ezt a trükköt, így lesz édes és kissé savanykás paradicsom is a kertünkben.

Fontos a paradicsom fajtája is

Számtalan paradicsomfajta közül válogathatunk, amelyek azonnali fogyasztásra, vagy befőzésre alkalmasak, kisebb, vagy nagyobb méretűek, sőt, még a színük sem minden esetben piros.

Az Ace 55 óriási terméssel ajándékoz meg minket, míg a Balkonstar törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra.

Ha viszont befőzésben gondolkodunk, akkor válasszuk inkább a Buzau 50 fajtát, azonban számára egészen biztosan nagyobb helyet kell biztosítanunk. A Coralina fürtös koktélparadicsom nem csak hogy nagyon zamatos, hanem még sokáig el is lehet tárolni, ha pedig a sárga a kedvenc színünk, a Goldkrone koktélparadicsom lesz számunkra a legjobb választás.

A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot otthonunkban. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, így vele már nagyon korán megízlelhetjük, hogy milyen is a saját paradicsom íze.

Így legyen paradicsom a kertedben

A paradicsom palántáit a májusi fagyosszentek után lehet kiültetni, de még akkor sem vagyunk elkésve, ha júniusban jut eszünkbe, hogy szeretnénk saját paradicsomot a kertben. Az ideális tőtávolság 30-50 cm, de az is fontos, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak, így ugyanis a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni.

Mivel sajnos rajtunk kívül elég sokan szeretik még a paradicsomot, védjük meg a növényt már jó előre. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.

Hogy óvjuk a kiszáradástól, takarjuk mulccsal a talajt a paradicsom körül, így a gyomokat is sikeresen távol tudjuk tőle tartani. Fontos az is, hogy karózzuk ki a növényt, és ahogy növekszik, úgy segítsük a kikötéssel, különben nem fogja elbírni a termést. Hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz, és úgy öntözni, hogy inkább a talajra jusson a víz, és a növényt minél kevésbé érje.

paradicsom kert

Fontos, hogy karózzuk ki a paradicsomot, különben a termés könnyen a földre tud kerülni. Fotó: Shutterstock

A kacsolás sem maradhat el. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot és hetente pótoljuk az elveszett tápanyagait.

Amennyiben balkonládában neveljük a paradicsomot, tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsük fel a ládát, és figyeljünk rá, hogy annak alja lyukas legyen, mert a pangó vizet egyáltalán nem szereti a paradicsom.

Ezért egyél sok paradicsomot

Habár kevesen tudják, a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. Ez azonban semmit sem vesz el értékéből, és abból, hogy milyen egészséges. Lehet piros, sárga, rózsaszín, narancssárga, lila vagy éppen fekete, együnk belőle minél többet.

A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és halványítja a bőrön lévő foltokat. Leégés esetén szeleteljünk belőle egy keveset a bőrünkre, és enyhíteni fogja a fájdalmat. Étvágyserkentő hatása miatt érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

Azonban a paradicsom legnagyobb ajándéka számunkra nem más, mint a benne lévő likopin. A likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét köszönheti. A paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.

A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

A paradicsom likopintartalma az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg, ugyanis a likopin a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni, de ugyanez a helyzet akkor is, ha megsütjük vagy megfőzzük.

Paradicsomban gazdag kertet kívánunk!