Fazekas Sándor azt mondta: fontos a mostani kiállítás, hiszen egyfajta összegzés, az ország egyik legrangosabb ilyen jellegű rendezvénye. "A legjobb gyakorlatokat, a legszebb teljesítményeket láthatjuk itt a következő napokban" - tette hozzá.

Bejelentette: a sertés és baromfi állatjóléti támogatást 2013-ban is előre hozottan, 20 százalékkal megemelt összeggel fogják kifizetni a gazdálkodóknak. Ez azt jelenti, hogy ezen a támogatási címen nyolcmilliárd forint kerül a gazdákhoz - közölte a miniszter.

Kitért arra is, hogy a szárazság ellenére 1,1 millió hektáron termett őszi búza kiváló a minőségben, az étkezési minőség aránya meghaladja az 50 százalékot, a termés mennyisége pedig elérte az 5,1 millió tonnát, ami 25 százalékkal több, mint a tavalyi. Ez fedezi a kenyérszükségletet, és takarmányozásra, vetőmagra és exportra is jut belőle - mondta Fazekas Sándor. Megjegyezte: sajnos a kukoricánál és a napraforgónál más a helyzet, a szárazság hihetetlenül nagy károkat okozott, ezért minden megtesznek azért, hogy segítsék a termelőket.

A támogatásokról szólva a miniszter úgy vélekedett: eredményesek voltak az elmúlt években kidolgozott támogatási formák. Példaként említette, hogy ennek köszönhetően a 2010. év végi 680 ezerről mára 753 ezerre nőtt a magyar szarvasmarha állomány, ezen belül 30 ezerrel a tehénállomány. Közrejátszott ebben a 2012-ben elindított kérődző szerkezetátalakítási program is, amelynek keretében 14 milliárd forintot biztosítanak fejlesztésekre - tette hozzá.

Az összehangolt agrárpolitikának, érdekképviseleti tevékenységnek és kutatásnak is köszönhető az, hogy a magyar tejtermelés jelentős pozíciókat tudott megszerezni az elmúlt időszakban - hangsúlyozta a tárcavezető, aki arról számolt be: mintegy 40 százalékkal csökkent az import tej aránya, és érezhetően nőtt a magyar tejtermékek iránti érdeklődés.

Fazekas Sándor a tárca és a kormány számára kiemelten fontos tervként említette a lovas ágazat egészét érintő Kincsem Nemzeti Lovas programot, amelynek a megvalósításán dolgoznak. Mint mondta, a tárca célja az, hogy az állami ménesek egy kézbe, a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerüljenek. A program keretében a tenyésztésre, sportra, oktatásra, kultúrára, turisztikára, lóversenyzésre, munkahelyteremtésre, egészségügyre és a még kapcsolódó területekre vonatkozóan átfogó intézkedéseket kívánnak megvalósítani.

A miniszter a tervezett fejlesztések kapcsán két további fontos területet is kiemelt: a nemzeti vízstratégiát, amely azt célozza, hogy mérsékeljék a klímaváltozás hatásait, illetve a sertéságazat fejlesztésére szánt 1,6 milliárdos programot, amelynek a célja, hogy a jelenlegi 2,9 millióról az évtized végéig hatmillióra emelkedjen Magyarországon a sertéslétszám. A program részeként fejlesztik a sertéshús feldolgozásának technológiai színvonalát is, ez utóbbit az idén 400 millió forinttal támogatják - mondta Fazekas Sándor.

A Kaposvári Állattenyésztési Napokon a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében mintegy 150 kiállító mutatkozik be. A háromnapos rendezvényen - amelynek immár hetedik alkalommal ad otthont a Kaposvári Egyetem - a szakembereknek takarmányozással, gépesítéssel, lótenyésztéssel, vadgazdálkodással foglalkozó konferenciát, tenyészállat-bemutatókat tartanak. A kiállítás idei díszvendége az Azerbajdzsáni Köztársaság.

A közönséget a többi között trófea- és solymászbemutatóval, természetfotó kiállítással, lovas programokkal, kézművesvásárral, kisállat-simogatóval várják. Lesznek ingyenes szűrővizsgálatok, és az egészséges életmódot népszerűsítő Magyar Ízek utcája is minden bizonnyal sok érdeklődőt vonz.

Kép: eventing.hu