Precíziós gyakorlati gépbemutatót tartott az Agrotec Bábolnán, ahol olyan okos megoldások vonultak fel, amelyek a gazdálkodók versenyképességét és a termelés jövedelmezőségét segítik.

Az Agrotectől már megszokhattuk, hogy a tudásátadás és legkorszerűbb technológiák bemutatása mellett a közönség szórakoztatásában is élen járnak, így idén is nagy sikere volt a felnőttek játszótereként elhíresült traktoros tesztvezetésnek és szlalompályának.

Fordítsuk komolyra a szót és nézzünk a talajok mélyére! Az AGROTEC precíziós technológiáival olyan tudás birtokába juthatunk, amelyet puszta kézzel nem érhetünk el – és szabad szemmel nem láthatunk!

Ha az AGROTEC által kínált technológiák közül csak néhányat szeretnénk felsorolni a teljesség igénye nélkül –amelyek a gazdálkodók munkáját- és költségeit is megkímélik – akkor feltétlenül meg kell említeni az

  • árammal történő gyomirtást,
  • differenciált műtrágyakijuttatás technológiáját valós szükségletek alapján,
  • költséghatékony talajművelést, valamint a
  • növénybetegségek előrejelzését is.

Az AGROTEC Magyarország Kft. hitvallása megegyezik a gazdálkodók életvitelével: ahogyan a termelőknek is alkalmazkodniuk kell a változó klimatikus viszonyokhoz, a munkaerőhiány okozta kihívásokhoz és a folyamatosan változó piaci igényekhez, úgy kell egy multi cégnek is rugalmasnak és nyitottnak maradnia, szem előtt tartva a rengeteg elvárás mellett a legfontosabbat: a gazda igényeit. Mindezek szolgálatában a CNH Csoport rátermettségét bizonyítva megalkotta és folyamatosan fejleszti precíziós eszközkínálatát, amely "AgXtend" fantázianéven vált ismertté.

Már 2011-óta elérhetők a Trimble mezőgazdasági GPS eszközök New Holland színekben. A minden igényt kielégítő termékpaletta tartalmazza a márkafüggetlen, univerzálisan alkalmazható kormányzási- és vezérlési megoldásokat, valamint a beépített, részben saját fejlesztésű IntelliSteer rendszereket.

2014-től elérhető az AGROTEC RTK korrekciós szolgáltatási rendszere, amely mára világszerte több, mint 7500 aktív felhasználóval rendelkezik.

Ezen megoldások már ismerősek a Magyarországon tevékenykedő gazdálkodók számára, azonban számos új és érdekes technológiát megismerhettünk a gyakorlati bemutató során is.

Az AgXtend projekt egyik legérdekesebb elemét Dr. Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. GPS termékmanagere mutatta be az érdeklődőknek:

"A piacon elérhető legfejlettebb, közeli infravörös technológiát alkalmazó megoldás a CropXplorer, mely sokkal több, mint egy egyszerű biomassza szenzor. Ez egy olyan komplett rendszer, amely exkluzív funkciókat és algoritmusokat használ a műtrágya-mennyiség meghatározására a növény valós szükségletei alapján. A két nagypontosságú optikai szenzort alkalmazó készülék képes biomassza térképek előállítására és valós idejű műtrágyamennyiség-vezérlésre is.

A differenciált kijuttatáshoz felhasználhatjuk referenciaként a rendszer által korábban rögzített térképet is. Ezáltal nemcsak az aktuális viszonyokhoz igazodva, hanem egyedülálló módon, egy korábbi állapotot is figyelembe véve történhet a komplex szabályozás.

A rendszer egyszerűen csatlakoztatható a 3 pont felfüggesztéshez vagy a frontsúlyhoz, gyors kalibráció után használható, és egyedi fejlesztésű terminálja bármely ISOBUS vagy soros kommunikációra (VRA) képes műtrágyaszóróval kompatibilis."

A maximális terméspotenciál eléréséhez elengedhetetlen talajaink megfelelően részletes ismerete és kíméletes, gazdaságos művelése. A pontszerű vizsgálatok nem elég részletesek és a laboreredményekre is rengeteg időt kell várnunk. A SoilXplorer talajszenzor rendszer elektromágneses technológiát alkalmazva határozza meg a talaj elektromos vezetőképességét (EC) négy különböző mélységben (0-25 cm, 15-60 cm, 55-95 cm, 85-115 cm).

A SoilXplorer talajszenzor használata változó mélységű talajművelést tesz lehetővé – fotó: gyári felvétel

A New Holland nagypontosságú vizsgálati módszereiről és annak hasznosítási lehetőségeiről bővebben is olvashat korábbi cikkünkben.

Az AGROTEC munkagépes-kiállítótere valódi csemegéket kínált a gép-fanatikus látogatóknak

Első alkalommal mutatkozott be a nagyközönség előtt Maczkó Roland, Magyarország hivatalos New Holland nagykövete, – aki fiatal kora ellenére jó pár New Holland traktorszériával dolgozott már.

A képen Maczkó Roland New Holland nagykövet nyilatkozik – fotó: Maczkó Viktor

Rolanddal interjút is készítettünk, amelyből kiderül, hogy miért ilyen szoros a New Holland erőgépekkel kötött szövetsége és hogy mit jelent számára a nagyköveti cím.

"Mióta az eszemet tudom, a New Holland a kedvenc traktormárkám és ezek az erőgépek rá is szolgáltak a bizalomra, hiszen nagyon sok széria megfordult a kezeim között – kezdve a piros színű New Holland erőgépektől a "Ford" traktorokon keresztül a mostani legmodernebb technológiákkal felszerelt gépekig. Egy biztos, nem csalódtam egyikben sem.

A kép illusztráció! – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

Ahogyan telnek az évek, egyre kevesebben foglalkoznak mezőgazdasággal, nekünk viszont egyre több területet kell megművelnünk és nagyon fontos a gépek nagy területteljesítménye, mindamellett a munka minősége és a kedvező üzemanyag-fogyasztás is.

Nekem mindezek mellett fontos az esztétikum is. Mit is értek ez alatt? Amikor egész nap a gépben ülök, úgy érzem, hogy a munka kevésbé megterhelő, ha szép környezetben és egy mutatós, vagány traktorban dolgozhatok. A New Holland gépek márpedig abszolút élvonalban vannak a külső megjelenésükben is!

Az esztétikumhoz és felhasználóbarát környezethez hozzátartozik a könnyű kezelhetőség, a hűthető-fűthető ülés és még sok olyan apróság, amelyek még szerethetőbbé teszik a New Holland traktorokat.

Nagyon kötődöm ehhez a márkához és büszke vagyok rá, hogy én lehetek Magyarország New Holland nagykövete.

New Holland

Fotó: Maczkó Viktor

A New Holland márka kísért végig bennünket a generációváltáson, amelyre mindig összeszoruló torokkal gondolok, hiszen mi már a cégünkkel és a családunkkal egyaránt átestünk azon a változáson, ami sok korombeli fiatal előtt áll még. Érzelmi szempontból sokat veszítettünk, de szakmailag nyertesek vagyunk, hiszen nálunk biztosított az utánpótlás, mi, fiatalok irányítjuk a cégünket és mára szerencsére olyan eszközparkkal rendelkezünk, amellyel versenyképesen tudunk termelni.

A korombeli generációnak és a fiatalabb mezőgazdászoknak üzenem, hogy forduljanak hozzám bizalommal a kérdéseikkel – nagykövetként és magánemberként is igyekszem mindenben segíteni, amiben csak tudok.

A mezőgazdaság a legszebb munka- és életforma egyben, ne féljen senki folytatni az ősök útját."