Sok szó esett már erről a műveletről, amelyet továbbra is egyre többen alkalmaznak hozamfokozás és növényvédelmi célokból. Mi is nagyon sok gazdálkodóval tartjuk a kapcsolatot, akik sikerrel használják a Güttler technológiát erre a célra is.

Ha optimális időben végezzük ezt a hengerezést, akkor ez a művelet jótékony hatást fejt ki a kalászos növényekre. Előfordulhat, hogy nem fog terméstöbbletet eredményezni, ellenben meg fogja akadályozni a kiszáradás miatti kiritkulást, termésvesztést. Említettük már korábban, hogy a felfagyás miatt a növények gyökere megszakad, és nem kerül közvetlen kapcsolatba a talajban lévő nedvességgel, illetve a tápanyagokkal. Ezért fogják a tavaszi szelek gyorsan kiszárítani a gabonát, amely komoly károkat okoz a termelésben. Ezt fogja megakadályozni a hengerezés úgy, hogy a felfagyott gyökereket visszanyomja a talajba. Továbbá jól ismert tény, hogy a kiszórt műtrágya hasznosulása szempontjából is előnyös a hengerezés, mivel a hatóanyagot sekélyen bedolgozza a talajba.

A közelmúltban beszélgettem egy közel 3000 hektáros mezőgazdasági részvénytársaság traktorüzem vezetőjével, aki a következőket említette meg a Güttler technológiáról és a bokrosító hengerezésről:

„Időjárástól függően, március eleje és április eleje között minden őszi vetésű gabonánkat a Güttler hengerrel hengerezzük. A hengerezés után kb. 10-15 nap múlva robbanásszerűen bokrosodik és „dúsul” a gabona. Korábbi években sima hengerekkel végeztük a tavaszi hengerezést, de messze nem „törte” meg úgy a gabonát, mint a Güttler. S tudjuk, hogy a fűfélék (hisz a gabona is az) minél jobban taposva, törve vannak, annál erőteljesebbek lesznek. Mióta „güttlerezünk” bátran merem mondani, hogy 10-15% termést növel a hengerezés.” V. J. traktorüzem vezető
Páska Norbert – agrármérnök - tanár

Ha Ön is szeretné kipróbálni a Güttler technológiát, vagy csak többet szeretne megtudni aktuális akcióinkról, akkor hívja kollégánkat Vörös Endrét a 06-30-2369503 telefonszámon! Látogassa meg honlapunkat is, ahol videókat is nézhet a bokrosító hengerezésről!

www.guttler.hu