Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei – mi okozza, hogyan akadályozzuk meg?
Annak ellenére, hogy jó adottságaink vannak a sárgarépa és a petrezselyemgyökér termesztéséhez, keveset termelünk, a közel 100 000 tonna nem elégíti ki a hazai feldolgozóipar igényét, évről évre behozatalra szorulunk. Ugyanakkor örvendetes, hogy korai és friss fogyasztási áruból jó és elegendő kínálatot tudnak nyújtani a hazai gazdaságok.

Saját kálisóval lett teljes az EuroChem kínálata
Az Usolskiy (RU) területén lévő káliumbánya megnyitását követően az EuroChem Magyarországra szállított elsőként. Az októberben hazánkba érkezett kálium-klorid gyártási alapanyagként kerül felhasználásra.

Módosul a földforgalmi törvény, még sok a kérdőjel
A földforgalmi törvény módosító javaslata szerint kizárólag az agrárkamara adhat ajánlást arra, hogy ki vásárolhat földet. Ezt a kormányhivatal felülbírálhatja, vagy ezen túl bírósághoz is lehet fordulni a kormányhivatal döntésével szemben. A bíróság azonban nem változtathatja meg a szakmai döntést.

Felkészülni! Vigyázz! Fagy!
Az elmúlt telek igen változatos képet mutattak a hőmérsékleti minimumok és a fagyos időszakok tartama szempontjából. A tavalyi enyhe tél a végén erősített rá, de az előző évben folyamatosan dőltek meg a hidegrekordok. Ez alapján „időjós” legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy mire készülhetünk az idén.

dió

Fagykár diófán – fotó: MTI / Komka Péter

A legtöbb állatorvos nem is megy haszonállat közelébe
Vidéken nagyon nehéz állatorvost találni, és az új dolgozók gyorsan kilépnek. A munkaerő-megtartással és a vállalkozás jövedelmezővé tételével is foglalkozott az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. konferenciája.

Agrárminisztérium: Ígéretes kilátásai vannak a magyar agráriumnak
Kiemelkedően fejlődött a magyar mezőgazdaság termelékenysége az elmúlt években – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár Siófokon egy agrárgazdasági konferencián. Feldman Zsolt elmondta, folyó áron 50%-kal nőtt az ágazat kibocsátása, ami a legmagasabb érték az Európai Unióban.

A cirok a jövő alternatív takarmánynövénye – VIDEÓ!
Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő alapanyagra találhat benne. Fel tudja venni a versenyt a többi kapás kultúrával – kedvezőtlenebb termesztési körülmények között, akár egy rosszabb évjáratban is jövedelmezően termeszthető.

Veszélyben a termés!
A mezőgazdaság új alapokra helyezését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését, az elhízás, az alultápláltság és az éhezés kezelését, valamint klímavédelmi intézkedések bevezetését sürgeti a globális élemiszer-problémák megoldására a világ tudományos akadémiáit képviselő szervezet, az InterAcademy Partnership (IAP).

kukorica

A szélsőséges időjárást már most tapasztaljuk – fotó: Shutterstock

Kinek, hogyan kell vízkészletjárulékot fizetnie?
Az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után a 2018. augusztus 15. és 2018. november 30. közötti időszakban nem kell a vízfelhasználónak vízkészletjárulékot fizetni – tájékoztat a NAK.

Ideje, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is éljen az ipar 4.0 lehetőségeivel
Zsigó Róbert szerint az ipar 4.0 megoldásai megfelelő választ adhatnak az iparágat jellemző magas munkaerőhiány miatt kialakuló kapacitáskorlátokra is.

A lényeg, hogy a föld értékét a hasznosítás iránya és az így elérhető jövedelem határozza meg
Az Agrárszektor Konferencia második napján a földforgalmi törvény tervezett módosításáról szóltak az előadók. Mint elhangzott, a szabályozás lényege, hogy a gazdáknak ne kelljen ingatlan-befektetőkkel versenyezniük például egy turisztikailag vonzó régióban.

A biodiverzitás olyan tőke, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának az emberiség
Kihalási válsággal néz szembe a Föld, amelynek növény- és állatvilága a dinoszauruszok alkonya óta nem látott ütemben pusztul – figyelmeztet Cristiana Pasca Palmer, az ENSZ Biodiverzitási Egyezményének (CBD) teljesítéséért felelős ENSZ-titkárság vezetője.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.