Az EU tagországokban a génkezelt kukorica vetésterülete növekvő tendenciát mutat, annak ellenére, hogy az EU vezetői a GM növények teljes tilalmát hangsúlyozzák – írja gmo-compass.org. A cikkíró mindjárt hozzáteszi, hogy a kukorica az egyetlen olyan növényfaj, amelynek GM változatát az EU-ban – speciális engedély alapján és ellenőrzött körülmények között – termesztik, és az előállított termék kizárólag takarmányozási és keményítőipari célokat szolgál.

A kivételes engedélyezés oka, hogy a kukoricatermést Európa-szerte súlyosan megdézsmáló kártevők – többek között a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis), valamint a veszélyes mikotoxin fertőzést kiváltó gombabetegségek – ellen csak a génmódosított hibridekkel lehet hatékonyan védekezni.

A génmódosított kukorica termesztése az USA-ból indult 1997-ben, és azóta világszerte elterjedve mintegy 35 millió hektárt foglal el. Jelenleg az USA-ban termesztett kukorica közel 80 százaléka génkezelt. A gyors felfutás a rovarkártevőkkel szembeni rezisztenciára és az egyre fontosabbá váló herbicid-toleranciára vezethető vissza, amelyek a kukorica előállítását a hagyományos fajtákhoz, illetve hibridekhez viszonyítva jóval olcsóbbá teszik. Az EU tagállamok közül a legnagyobb területen (80.000 hektár) Spanyolország termeszt génkezelt kukoricát, de a GM kukoricák már Portugáliában, Csehországban, Romániában és Németországban is jelen vannak.

kukorica

A génkezelt kukorica csak takarmányozási és keményítőipari célokat szolgálhat – fotó: Shutterstock

Termelői egyesülések arra hívják fel a figyelmet, hogy a génmódosított kukorica termesztésének szigorú tilalma az EU-ban előbb utóbb versenyhátrányba hozza a tagországok termesztőit, pontosabban állattartóit az ilyen takarmányokat használó tengerentúliakkal szemben. Emellett GMO-k teljes teljes kizárása az élelmiszer alapanyagokból nehezen oldható meg, és még nehezebben ellenőrizhető, mivel az amerikai kontinensről beérkező húsimport nagy részét ilyen takarmányok felhasználásával állítják elő. Ezen túlmenően a GM növények a humán élelmiszerekbe a keményítőkön keresztül is bekerülhetnek, mivel az utóbbiak számos élelmiszer alapanyagául vagy adalékául szolgálnak.