Miért?

Mert nem mindegy, milyen fejlettségben megy a télbe az állomány, és nem mindegy mennyi időt és energiát fordít a tél utáni regenerációra kora tavasszal.

A repce áttelelését elsősorban a levélzet által megtermelt és a gyökérben raktározott cukorkoncentrációja biztosítja mintegy „fagyállóként” a növényben (1. ábra). A felhalmozott cukrokból felszabadított energia segíti a növény indulását tavasszal, így ez alapozza meg a vegetatív fejlődés kezdeti szakaszát, egyben az oldalhajtások képződését is.

A búza terméskilátásait a bokrosodás alapozza meg.

A bokrosodás ősszel kezdődő és koratavasszal végződő folyamat. A „Nem teszek semmit, majd meglátjuk, mit érdemel tavasszal...” gondolkodással annak a szakasznak a segítéséről, irányításáról mondunk le, amely elsőként alakítja a várható hozamot.

Hogyan?

A repce fejlődésének legelején a cukortermelésre koncentrál, amit a relatív nagyarányú levélzet termel. Ezt követően a növény őszi fejlődése fokozatosan a gyökérnövekedés irányába tolódik
(2. ábra), ahol a megtermelt cukor jelentős része raktározódik. Az optimális gyökér: levél aránynak meghatározó szerepe van az áttelelésben és a tavaszi újraindulásban, ezért az őszi gyökérnövekedés szabályozásának lehetősége jelentős segítséget nyújt a repcetermesztés biztonsága szempontjából.

A búza bokrosodásának eredményessége alapvetően a tápanyag- és vízellátás függvénye, amit jelentősen befolyásol a gyökérzet fejlettsége és a tápanyagok beépülése. A fejlett gyökérzet a tavaszi nitrogén-felvétel intenzitása szempontjából is fontos, ezért befolyásolja a tavaszi első fejtrágya hasznosulását, ami szerpet játszik az oldalhajtások képződésében. A gyökérnövekedés javítása tehát a búza esetében is hozambefolyásoló szereppel bír.

Mivel?

A gyökérzet fejlettsége meghatározza a tápanyagfelvétel intenzitását, de természetesen a növény és azon belül a gyökérzet növekedését is alapvetően befolyásolja a tápanyagfelvétel.

A tápanyagok felvehetősége talajtípusonként különböző problémákba ütközik. A talaj kémhatása nemcsak a tápanyagfelvételt befolyásolja, de közvetlenül korlátozhatja a gyökérnövekedést is. A Timac Agro talajspecifikus műtrágyacsaládokat fejlesztett, melyek működése figyelembe veszi a talajhatást, így növelve a tápanyagellátás hatékonyságát, és speciális hatóanyagokkal közvetlen javítja a gyökérzet növekedését.

Válasszon lúgos talajokra Duofertil vagy savanyú és semleges talajokra Eurofertil+ termékeink közül! Megfelelő összetétel és hatás a talaj és növény igényeihez fejlesztve.

Kérjen javaslatot szaktanácsadónktól! Telefonszámát keresse közvetlen a http://www.hu.timacagro.com/ertekesitesi-teruelet/szaktanacsadok.html linken, vagy hívja központi telefonszámunkat: +36 23 889 719

www.timacagro.hu +36 23 889 719

RAJ PÉTER • termékmenedzser • Timac Agro Hungária Kft.