A napraforgót 4980 hektáron vetették el, az olajos növény teljes vetésterülete 5800 hektár lesz. A gazdák a tervek szerint az idén csaknem 40 ezer hektáron vetnek kukoricát, ebből 1580 hektáron silókukoricát, 350 hektáron pedig vetőmagot termelnek – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. A kukoricát eddig 34 120 hektáron, a tavaszi árpát 3560 hektáron, a zabot 1190 hektáron, a tavaszi búzát pedig 2370 hektáron vetették el.

vetésA vetőmag-ellátással nincs különösebb probléma, a gazdák időben gondoskodtak a megfelelő vetőmagról. – fotó: Agroinform - a Menőgazdászok csoportja, csatlakozz Te is!

A tavaszi vetések megyeszerte vegyes képet mutatnak: a korábbi vetések számára még elég volt a téli-kora tavaszi csapadék, márciustól viszont nagyon kevés eső esett, a szél is folyamatosan fújt, ezért a későbbi vetések gyengébb képet mutatnak. A növényeknek a megfelelő kelés miatt nagy szükségük lenne a csapadékra, és a szárazabb talajba az alap gyomirtó szerek is nehezen mosódnak be.

Csaknem 31 ezer hektárnyi területen befejeződött az őszi kalászosok első fejtrágyázása. Az utóbbi években aszályos volt a tavasz és a nyár, ezért a gazdálkodók közül egyre többen térnek át más technológiára, a második fejtrágyázást például sokan folyékony műtrágyával végzik. A zöldítés előírásainak a gazdálkodók közel 60 százaléka fehérjenövények termesztésével vagy a terület egy részének parlagon hagyásával tesz eleget. Azok a termelők, akik tavaly a birtokukban lévő mezőgazdasági területet egyfajta növénnyel vetették be, ökológiai célú másodvetéssel megfelelhetnek a zöldítési követelményeknek.