Gramin a napraforgóban

A napraforgó gyomirtása elsősorban a T4-es egy- és kétszikű gyomokra irányul. A magról kelő fűfélék közül a legnagyobb gondot a kakaslábfű, a muharfajok és a vadköles okozzák. Az évelő egyszikűek közül a fenyércirok magról kelő és rizómás alakját kell feltétlenül megemlíteni.

A magról kelő fűfélék és az évelő egyszikűek (pl. fenyércirok, tarackbúza) ellen alkalmazhatók napraforgóban a szuperszelektív készítmények. A Gramin adagja magról kelő fűfélék ellen 0,7–1,0 l/ha, a fenyércirok magról kelő alakja ellen 0,8 l/ha, míg a rizómás fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen 2,0–2,5 l/ha, csillagpázsit ellen pedig 3,0–3,5 l/ha. A napraforgó 6 levelesnél fejlettebb állományában legfeljebb 1,5 l/ha-os dózis használata javasolt.

Gramin a szójában

A kakaslábfű és a muharfélék csaknem egyszerre kelnek a szójával. Lombzáródásig pedig a melegigényes vagy folyamatos kelésű fűfélék (pl. fenyércirok, vadköles) megjelenése okozhat terméskiesést, illetve erős gyomosodás esetén gátolhatja a betakarítást.

A Gramin adagja magról kelő fűfélék ellen 0,7–1,0 l/ha, a fenyércirok magról kelő alakja ellen 0,8 l/ha, míg a rizómás fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen 2,0–2,5 l/ha, csillagpázsit ellen pedig 3,0–3,5 l/ha.
Gramin a hüvelyesekben és lucernában

A fűfélék közül leginkább a kakaslábfű megjelenésére számíthatunk. A Gramin adagja a hüvelyesek és a lucerna egyszikű gyomnövényei esetében megegyezik a szójánál leírtakkal.



Gramin a cukorrépában

A magról kelő fűfélék közül általában a kakaslábfű és a muharfélék adnak gyomirtási feladatot. Az évelő egyszikűek közül pedig a fenyércirok jelent nehézséget a gyomirtás során. A Gramin adagja a cukorrépa egyszikű gyomnövényei esetében megegyezik a szójánál leírtakkal.

Ahogy 2013-ban, úgy idén is bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánlunk a jövedelmező növénytermesztéshez. Számoljon velünk!


Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu