A szokásosnál korábban kezdődhet idén a kukorica betakarítása az elmúlt hetek száraz, meleg időjárása miatt. A forró nyár és a vízhiány miatt szinte biztos, hogy átlagosan nem számíthatunk jó termésátlagra ebben az évben. Az eső hiánya elsősorban a növekedésben akadályozta a kukoricát – írja a Magyar Idők.

Azonban a helyzet nem ugyanolyan rossz minden térségben, vannak olyan területek, ahol esett annyi eső, hogy a közepesnél jobb termésben reménykedhetnek a gazdák. Máshol közepes, vagy annál rosszabb terméseredménnyel számolnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara becslése szerint idén hétmillió tonna kukorica kerülhet a magtárakba, ez csaknem kétmillió tonnával maradhat el a tavalyi mennyiségtől. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese szerint még korai konkrét mennyiségekről beszélni, de már most látni lehet, hogy az ország jelentős részén közepes vagy gyenge lesz a kukoricatermés.

napraforgó

A napraforgó terméskilátások egyelőre kifejezetten jók – fotó: Shutterstock

A napraforgó esetében szintén tartottak a gazdák a szárazság okozta károktól. A GOSZ szerint azonban egyelőre jónak ígérkezik a napraforgótermés. A napraforgó jól tűri a szárazságot, tehát az aszály kevésbé viselte meg a növényt, mint a kukoricát. A hirtelen lezúduló esőzések jelenthetnek még veszélyt a termésre, ugyanis a napraforgó érzékeny a nedvességre, hatására különböző betegségek támadhatják meg.

A takarmánykukoricát a hazai árutőzsdén még mindig 44 500 forinton jegyzik. A napraforgó tonnánkénti ára átlagosan 96 ezer forint a magyar árutőzsdén.

Az aktuális terménypiaci információkat és a terményárak alakulását folyamatosan nyomon követheti az Agroinform.hu Terménypiacok rovatában.