Az évszaknak megfelelő időjárás várható

Az elmúlt héten az előrejelzéseknek megfelelően érkezett az eső, tájegységenként eltérő mennyiségben (10-70 mm között). Ennek köszönhetően a talaj felső 20 cm-es rétegében kezd helyreállni a vízháztartás, de mélyebben még mindig extrém alacsony a víztartalom, épphogy eléri a 30 százalékot.

Csütörtöktől záporokkal, zivatarokkal kezdődik meg a lehűlés, ami hétvégére csúcsosodik ki. A nappali hőmérséklet alig éri majd el a 20 °C-ot, éjszakára pedig 10 fok alá hűl majd a levegő. A következő egy hétre több csapadékot jeleznek, területi átlagban 20 mm is eshet 4-5 nap alatt, ennek megfelelően a levegő páratartalma 70-80%-ra beállhat. A talajhőmérséklet 20-22 fok körül alakul, ami megfelelő az őszi vetések csírázásához. Összességében az évszaknak megfelelő időjárásra számíthatunk.

gyomirtás

A csapadék hatására a tarlók gyomosodása megkezdődött, ezért mihamarabbi mechanikai gyomirtást célszerű elvégezni – fotó: Adama

Fontos a kártevők mielőbbi gyérítése

A gabona-árvakelés az idei évben nagyobb problémát jelent, mint az előzőkben. A tarlókon a száraz idő miatt a nyári időszakban nem kelt ki, azonban most a nedvesebb idő miatt tömegével kel. Ráadásul a kizöldült kalászosgabona-tarlókon a levéltetvek és kabócák igen jelentős egyedszámmal vannak jelen.

Adama

Ezen fajok szinte mindegyike vírusvektor, ezért fontos, hogy az őszi kalászosgabona-vetések kikelése előtt gyérítsük ezeket a veszélyes kártevőket. Főleg mert a vírusos betegségek terjedése ellen nincs más védekezési lehetőség.

A repcevetéseken a gabona-árvakelések miatt az egyszikűirtót már most korán használni kell. Az alapgyomirtó (metazaklór) használata is indokolt, mivel nedvesek a talajok, és várhatóan még érkezik eső.

repce

A kelésben lévő repcét gyorsan megtalálják a földibolhák – fotó: Adama

Továbbra is figyeljünk oda a repcében a földibolhára

A nyári szárazság miatt kialakult tömeges földibolha (Phyllotreta spp.) invázió napjainkra engedett a szorításából. Így a bolhaveszély mérséklődött a repceterületeken. Ha azonban ismét szárazabbra fordulna az időjárásunk, akkor a károsítás veszélye újból gyorsan megnövekszik. A fiatal, alig kikelt repcenövényeket a bolhák mellett már látogatják a gyökérzetet károsító káposztalégyfajok (Delia sp.). Illetve a repcedarázs (Athalia rosae) rajzása is megkezdődött.

Napraforgóban a madarak, nagyvadak kártétele csökkenti a termést

A napraforgó betakarítása folyamatban van. A betakarítással párhuzamosan végzik a szárzúzózást. A terméseredmények nem javulnak, többnyire 1-2 t/hektár, néhány helyen közelíti meg csupán a 3 tonnát. A betegségek már nem terjednek a lábon levő állományokban. Egyedül a madarak, nagyvadak kártétele csökkenti a termést, mely ellen igazából az időben történő aratás ad megoldást.

A még be nem takarított vagy le nem silózott kukoricában a kártevők nagy része már elhagyta a táblákat. A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) lárvája a szárban rág. A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) számára kemény már a szem, így kevésbé fogyasztja. A fuzáriumos csőpenész (Fusarium spp.) lassan, de terjed a csöveken.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.