A gyümölcsök, zöldségek zömét leszüreteltük, a beteg növényi részek eltávolításával már a jövő évi termést védjük (lásd a 19. felhívást), de permetezni még lehet, egyrészt a károsítók, másrészt pedig a fák tápelemekkel való feltöltése miatt.

Hogyan készülnek fel a gyümölcsfák a télre?

- Teszi fel a kérdést Szabó István növényorvos. Soha nem volt ennyire aktuális ez a kérdés, mint az idén. Az egész évet a szélsőséges időjárás jellemezte. A tápelemek felvétele és a levelekben tápanyagokká való átalakítása is sérült az idei aszályban és kánikulai forróságban. Kevesebb tápanyag jutott a termésbe, sok gyümölcsfánkról kevesebbet vagy gyengébb minőségű termést szüretelhettünk. Sajnos a kelleténél kevesebb tápanyag tudott felhalmozódni a fás részekben is, ami pedig alapvetően fontos lenne a fagyállóság, a következő évi fakadás, a virágzáskori fagy kivédése és az aszálytűrés szempontjából is.



"Kollégám két lombtrágyát (biokondícionálót) is ajánl, melyekkel most még pótolni lehet a fás részekben hiányzó tápelemeket. Nem vagyok biztos abban, hogy ezeket minden gazdaboltban és kis kiszerelésben meg lehet vásárolni, ezért a készítmények hatóanyagait is kikerestem. Ezekre van most szüksége a gyümölcsfáinknak: aminosavak, bór, cink, vas, mangán, (kevés) nitrogén. Próbáljanak hasonló összetételű, a fa életét az aminosav adalékkal is segítő készítményeket vásárolni és még a lombok színeződéséig permetezni ezekkel" – tanácsolja Zsigó György növényorvos legfrissebb növényvédelmi felhívásában.

"Már egy kicsit elkéstem ezzel a felhívással. Remélem, hogy Önök viszont a szüret utánra ajánlott, gombaölőszeres lombvédő permetezésekhez adagoltak lombtrágyákat is!"

Vigyázni kell a fehérpenésszel

A zöldséges ágyásokban még poloskákkal és a talajra hullott penészes maradványokkal is találkozhatnak. A poloskáktól már inkább csak a lakásokat kell védeni, de olyan gombakórokozók is a talajba juthatnak a lehullott növényi részekről, melyek ott, akár 10-20 évig is meg tudják tartani a fertőzőképességüket.

"Ezeket a penészes növényeket a komposztba se tegyék be! A fotón a fehérpenész „mindent kibíró fekete tojásai”, a szkleróciumok, uborkában alakultak ki. A még lábon álló paradicsomtövek életben tartásához találtam néhány jó ötletet."

A fehérpenész mindent kibíró fekete tojásai, a szkleróciumok

A fehérpenész mindent kibíró fekete tojásai, a szkleróciumok – fotó: Zsigó György

A gubacsatka nagy túlélő

Látványos volt a szeder gubacsatka kárképe, augusztusi a fotó és a videó is. A termés nem érik be, nem színesedik egyenletesen. Az atka szabad szemmel nem látható, a bogyók belsejében egész nyáron védve vannak, hiába is permeteztünk volna ellenük. A rügypikkelyek alatt telel át, tehát rügypattanáskor védekezhetünk ellene.

Zsigó György azt ajánlja, hogy olajos, vagy még inkább a kénes-olajos lemosással, majd a kontakt Ortus 5 SC atkaölővel még elérhetjük a téli álmukból felébredő, megtelepedésre készülő egyedeket. Most a beteg vesszők eltávolítása a legfontosabb feladat.

Az atka szabad szemmel nem látható, a bogyók belsejében egész nyáron védve vannak

Az atka szabad szemmel nem látható, a bogyók belsejében egész nyáron védve vannak – fotó: Zsigó György

"Ha telepítenek, akkor pedig fertőzésmentes szaporítóanyagot vásároljanak. A repedt kérgű és megduzzadt málnavesszőket is ki kell metszeni és a legjobb ha elégetik vagy a kukába rakják ezeket!"

Aszalt gyümölcs

Az idei nyár szomorú újdonságát jelentették számomra azok a gyümölcsfák, amiken megaszalódtak a gyümölcsök. A július 28-án Neszmélyen fényképezett cseresznyefáról kicsit savanyú de élvezhető termést lehetett „szüretelni”:

Fán aszalódott gyümölcs

Fán aszalódott gyümölcs – fotó: Zsigó György

Sajnos ezek a szemek is múmiává alakulnak és beindíthatják tavasszal a virágfertőzést és később megfertőzhetik a termést. Az őszi-tavaszi rezes lemosással majd gyéríteni lehet a kórokozó telepeit.