A tarlókezelések sikeressége alapvetően az időzítésen és a rendelkezésre álló időn múlik. A jó időzítéshez az kell, hogy a számunkra fontos gyomnövények kellő méretű levélfelülettel rendelkezzenek (igaz ez főleg az évelők esetében); míg a rendelkezésre álló idő alatt a fagymentes időszakot kell értenünk.

A két tényező a természetben egymás ellen dolgozik (ahogy nő a levelek és ezzel a felvevő felület nagysága, úgy csökken a fagymentes napok száma), így az ideális megoldást a lehető leggyorsabban abszorbeálódó totális gyomirtó szer adhatja a számunkra; melynek neve Trustee Hi-Active. E készítmény a megszokottnál nem csak magasabb hatóanyag tartalmú, hanem a speciális adalékrendszerének köszönhetően még markánsabb is.

A gyorsabb penetráció és a kedvezőbb áramlási tulajdonságok eredményezik a gyorsabb pusztulást. Előnyös formulációjának köszönhetően még a szeptember végi tarlókezelések is eredményesek, ezzel jelentősen megkönnyítve a jövő évi gyomirtási tervezésünket!

Az eredményességet – így a kijuttatás idejét is – alapvetően még egy fontos dolog befolyásolja! Ez pedig maga az évelő gyomnövény. Nem mindegy, hogy mi ellen kívánunk védekezni. Javasoljuk, hogy az egyszikű évelőket – pl. nád, fenyércirok, csillagpázsit, tarackbúza… - minél hamarabb, de legkésőbb augusztusban kezeljük le a minél jobb eredmény érdekében; míg az évelő kétszikűek – pl. mezei acat, szeder fajok, mogyorós lednek, évelő keserűfüvek ellen– amennyiben nem tudunk előbb permetezni – még a szeptemberi kijuttatás is eredményes.

Jó munkához, jó szerszám; tartja a közmondás. Tarlókezeléshez: Trustee!


Szabó Roland gyombiológus
www.sumiagro.hu