Takarmánytermesztés alkalmazkodva az adottságokhoz
Egy merőben új olasz-amerikai takarmánykeverékről lesz szó, amelynek legfőbb előnye a választás szabadsága, azaz a kritikus időjárási-műszaki korlátokhoz való alkalmazkodás lehetősége.

Négyrétű védelem a gabonában
A gabonatermesztésben az utóbbi években végbemenő fajta- és technológiaváltás hatására a minőséget nagy terméssel párosítani képes korszerű intenzív fajtákat és hibrideket egyre kisebb vetőmagnormával és egyre korábban vetik. Ez az ún. intenzív búzatechnológia egyre inkább teret nyert.

Bizonyított növényvédelmi hatás, a környezet megóvása mellett
15-re bővült az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok száma. A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják.

Technológiaváltás Legato Trio-val
A gabonák őszi gyomirtása melletti legfőbb érv a tavasszal nehezen irtható nagy széltippan és a tavaszi munkacsúcs csökkentésének igénye volt. A technológia terjedését gátolta a szűk szerválaszték, a viszonylag magasabb költségszint, a hosszabb finanszírozási igény, a csekélyebb mértékű őszi gyomosodás és a már-már "hagyománnyá" vált tavaszi gyomirtás.

Műtrágya egyedi igényre szabva – a sikeres, jövedelmező gazdálkodás a tét!
Napjaink korszerű tápanyagellátásának alappillére, hogy termesztett növényeink igényéhez igazítsuk műtrágyázási technológiánkat. Abban, hogy az adott területen adott növénykultúra számára mi az optimális tápanyag-visszapótlás, érdemes szakember tanácsára hallgatni.

Gépek – gének – termésbiztonság
Minőségi talaj-előkészítés, precíz vetés és megbízható hibridek nélkül nincs hatékony repcetermesztés. A Caussade repcehibridek maximális terméspotenciáljának elérésében is az első lépcső az időben elvégzett, minőségi talaj-előkészítés és a precíz, jól beállított vetőgéppel végzett vetés.

kép

Nem optimális, de még elfogadható az emészthetőség kalászhányásban is (árpa-búza-őszi zab) – fotó: Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.

Tudta, hogy az istállótrágya nagyszerűen helyettesíthető letermett gombakomposzttal?
A jó minőségű szerves trágya hiánya a szabadföldi zöldségtermesztő üzemekben is egyre súlyosabb gond. Ennek ellenére nem használjuk ki eléggé a szervesanyag-utánpótlás alternatív megoldásait.

A tavaszi fertőzést előzzük meg, ha nem hagyjuk áttelelni a károsítókat
A szőlősgazdák az idén is a lisztharmattal küzdöttek a legtöbbet. A levelek felületén most érlelődnek az áttelelő gombatestek, a kazmotéciumok. Közvetlenül szüret után érdemes elvégezni a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást – írja Zsigó György.

A rozs értékes tömegtakarmány – mire figyeljünk termesztésekor?
A gazdaságos és költséghatékony tejtermelés kulcsa, valamint teheneink egészségének és hosszú hasznos élettartamának megalapozója a jó minőségű tömegtakarmány, ami hordozója a jól emészthető és egyben struktúrhatású "többfunkciós" rostnak.

Növényvédelmi előrejelzés: Nyugalmasabb az ősz, haladhatnak a munkák
A kikelt repcét már látogatják a károsítók, a kukorica betegségeit a gyors aratás szoríthatja vissza, a káposztánál még betervezhető a védekezés a betakarítás előtt. Az Agroinform.hu 2017. 39. heti növényvédelmi előrejelzése.

kép

Egy időre megállt a kukorica betakarítása – fotó: Agroinform.hu

Mikor és hogyan alkalmazzunk szárbontó készítményt?
A repcét már elvetettük. Az őszi kalászosok vetéséhez a magágykészítés folyik a korábban learatott repce után. A napraforgó aratását követően csak rövid idő áll rendelkezésre a tarlókezelésre, ahol utána itt is búza kerül, ez teszi ki a terület nagy részét.

Kalászosok őszi gyomirtása – tekintsük át a lehetőségeket!
A gabonafélékben az utóbbi években megnövekedett az egyszikű gyomnövények jelenléte, ami mára ahhoz vezetett, hogy azokon a területeken, ahol ezek jelen vannak, ott látványosan növekedett ősszel az egyszikű gyomnövények elleni vegyszeres védekezések alkalmazása.