A hangyáktól nem könnyű megszabadulni, ha egyszer beköltöznek az otthonunkba. Amint megjelennek, azonnal meg kell próbálni elűzni őket, hogy elejét vegyük az inváziónak. De milyen házi praktikák segíthetnek ebben?

Fahéjjal a hangyák ellen

Jó, ha tudjuk, hogy van egy fűszer, amelynek az illatát ki nem állhatják a hangyák, ráadásul valószínűleg mindannyiunk otthonában megtalálható: ez pedig a fahéj.

A hangyák feromonnyomot hagynak maguk után, amit a többi hangya követ, így kialakul egy útvonal, amelyen a táplálékukhoz mennek, azonban a fahéj erős illata megzavarja a nyomkövetésüket, és elriasztja őket. Mivel nem szeretnek olyan útvonalakon közlekedni, ahol őrölt fahéj van, a fahéj távol tartja őket, és jól használva akár ki is űzhetjük így őket az otthonunkból.


- A fahéj fő alkotórésze, amely felkavarhatja a hangyákat, a fahéjaldehid. Ez az anyag megzavarja a hangyák által követett feromonnyomot, így megnehezíti számukra, hogy egymást követve eljussanak a táplálékforrások felé vagy visszatérjenek a kolóniáikba. Ez az "illatbarikád" elijeszti és távol tartja a hangyákat – magyarázza a szakember. Nem mindegy azonban, hogy hogyan használjuk.

Hogyan alkalmazzuk?

A hangyák hajlamosak olyan helyeken gyülekezni, ahol könnyen hozzáférnek az élelemforrásokhoz, és könnyen tudnak kommunikálni a kolóniájukban lévő többi hangyával, tehát először ezeket a helyeket kell megkeresnünk. Ahol több hangyát látunk, ott szórjunk a földre egy kevés morzsát, hogy megfigyelhessük a hangyák útvonalát és gyülekezőhelyeit, ezután szórjuk az őrölt fahéjat az útvonalukra.

hangya

A hangyák hajlamosak olyan helyeken gyülekezni, ahol könnyen hozzáférnek az élelemforrásokhoz – fotó: Shutterstock

A másik felhasználási mód, hogy vízzel összekeverjük a fahéjat, majd belemártunk egy vattát, és átdörzsöljük vele a hangyák útvonalát. Ha megtaláljuk azt a pontot, ahol a hangyák a lakásba jutnak, oda is szórjunk a fahéjból!

Ha nincs fahéj, jó az ecet is

Ha nincs otthon fahéjunk, hatékony lehet az ecet is, ami szintén bevethető a hangyák ellen. Öntsünk ecetet és vizet egyenlő arányban egy szórófejes palackba, és jól rázzuk fel az üveget, majd ezzel permetezzük be a hangyák útvonalát, a padló repedéseit és az egyéb felbukkanási pontokat. Az ecet szaga ugyanis a fahéjhoz hasonló módon megzavarja a hangyákat. A tapasztalatok szerint azonban a fahéj hatékonyabb, ráadásul az illata is kellemesebb, így ha tehetjük, ezt alkalmazzuk e rovarok ellen.

Forrás: divany.hu