Széles hatásspektrumú, kiváló szelektivitású, hosszú hatástartamú, alacsony dózisú és jó ár-értékarányú gyomirtó szert, amely meghagyja a szabad fajta- és hibridválasztás lehetőségét és kijuttatása rugalmasan a gyomok fejlettségéhez igazítható. Az új hatóanyagú DuPont™ Salsa® gyomirtó szer mindezen elvárásoknak megfelel. A felhasználási tapasztalatokról Monostori Istvánnal beszélgettünk.

A Jászberényi Kossuth Mg. Zrt. a Darázs cégcsoport részeként a térség egyik meghatározó mezőgazdasági üzeme. Monostori István, a Kossuth Zrt. termelésirányítója és növényvédő szakmérnöke az alábbiakban mutatta be röviden a céget: "Mintegy 2800 ha szántó területen gazdálkodunk, önálló gazdasági egységként működünk, de a mezőgazdasági termékek előállítása terén együttműködés van a cégcsoport tagjai között. Erre szükség is van, hiszen a növénytermesztés mellett jelentős az állattenyésztés, a takarmány-gyártás, malomipar és az egyéb mezőgazdálkodáshoz kapcsolódó tevékenység aránya is. A vetésforgóban a takarmánynövények mellett jelentős területet képvisel az árunövények termelése, s ebben az őszi káposztarepce is fontos szerepet kap.

Monostori István, Kossuth Mg. Zrt., Jászberény – fotó: DuPont Magyarország Kft.

A termőhelyi viszonyok mennyire alkalmasak a repce termesztéséhez?

A cégcsoporton belül is óriási a változatosság, a Tisza melletti öntésterületek, a jászsági mély fekvésű kötött és szikes talajok, a Szolnok térségében kisebb területen megtalálható löszhátak mellett barna erdőtalajok és löszös feketehomok is fellelhető. Ez a megállapítás szinte ugyanígy igaz a Kossuth Zrt. Jászberény térségében található területeire, tehát nagy a változatosság táblán belül is, amelyet tovább fokoznak az egyre eltérőbb időjárási körülményekből eredő évjáratok.

Mekkora területen termelnek repcét?

A cégcsoport 600-1000 hektáron termeszt repcét, - de maradjunk a Jászberényi Kossuth Zrt. területei mellett, ahol évente 250-300 ha között foglalkozunk ezzel a kultúrnövénnyel.

Milyen terméseredmények érhetőek el Jászberény térségében?

A térségben 2-4 tonna között szoktuk betakarítani a repcét hektáronként. A Jászberényi Kossuth Zrt. területein pedig általában 2,5-3,5t/ha körüli mennyiséget mutat a mázsa.

Melyek a termesztéstechnológia legkritikusabb elemei?

A repce esetében a vetés, a kelés, a gyomirtás, a rovarölő szeres kezelés… minden nagyon kritikus technológiai állomás - és bizony egyformán tragikus kimenetelű, ha valami nem sikerül... Ha mégis választanom kell, akkor a vetést és a gyomirtást emelném ki a legfontosabb és legnagyobb odafigyelést igénylő technológiai elemekként.

Milyen gyomfajok megjelenésére kell tömegesen számítaniuk?

Pipacs, tyúkhúr, pásztortáska, veronikafajok, sebforrasztó zsombor, sugártalan székfű (Matricaria matricarioides), mezei aszat, – hosszú a makacs gyomok sora. A területeinken talán az aszattal gyűlik meg leginkább a bajunk.

Milyen gyomirtási technológiát alkalmazott 2014-ben?

Salsa® és Ikarus* gyomirtó szer kombináció került alkalmazásra a repceterületeim100 %-án.

A 2014-es évet egy tesztidőszak előzte meg, amikor próbaképpen kaptam 6 hektárra elegendő Salsa® készítményt – és mivel megfelelőnek találtam a hatását, úgy döntöttem, hogy 2014-ben már a teljes repceterületeimen bevetem.undefined

Hatékony gyomirtás, tiszta repce állomány, Jászberény, 2015. 05.20. – fotó: DuPont Magyarország Kft.

Hogyan bizonyított ez a gyomirtási technológia?

Üzemi szinten jó eredményt adott, a gyomok őszi kiirtását követően a repce egyenletesen tudott fejlődni, a nehezen irható gyomok a magas fertőzési nyomás ellenére sem okoztak terméskiesést, és elkerülhetővé vált a gyomok további irtását célzó állományszárítás.

Ősszel alkalmaztam a készítményt és mindenre megfelelően hatott a kombináció, - mégis eleinte gondolkodóba estem, hogy talán a következő gazdálkodási évben a tavaszi kijuttatás mellett döntök majd - de a betakarítást követően úgy látom, hogy a gyártói ajánlásoknak megfelelően továbbra is az őszi kijuttatás mellett teszem le a voksot.

Milyen területen tervezi 2015-ben a Salsa® + Ikarus* technológia alkalmazását?

200-250 ha területen tervezem idén a repcét és ennek 100%-án alkalmazom idén is a Salsa® + Ikarus*kombinációt.

*Az Ikarus a Dow AgroSciences márkaneve

További információkért látogasson el a DuPont Magyarország Kft. Salsa® gyomirtó szer hivatalos oldalára IDE KATTINTVA.