A hagyományos műtrágyák mellett érdemes mikrogranulált műtrágyát is használni, ami nagyobb gyökérzetet eredményez, így erőteljesebb indulásra tudjuk sarkalni kukoricánkat.

A Kwizda számos különböző összetételű, tudású mikrogranulált műtrágyát kínál. Nézzük meg, miből válogathatunk!

A „belépő modell” a Volldünger Starter (10-40 NP + Zn), ami az árérzékeny, de mégis megbízható minőséget kereső gazdáknak ajánljuk.

A „nagy klasszikus” a piacvezető Pannon Starter 3 eltérő összetételben áll a gazdálkodók rendelkezésére. Valódi mikrogranulálási technológia, a tökéletes fizikai minőség, a legalább 95 % vízoldható foszfortartalom jellemzi ezeket a termékeket.

Kwizda

Pannon Starter (9-40 NP + Zn) a megszokott kiváló minőségben garantálja minden szántóföldi kultúra gyors robbanásszerű indulását, erős gyökérképződését. Hatóanyag-tartalmát szabályozottan adja le, vagyis nem a talajba való kijuttatás után azonnal, hanem azt követően 20-30 napig a talajnedvességi állapotától függően. Ennek nyilvánvaló előnye van, hiszen azonnali tápanyag leadás esetén a talajba kerül foszfor egy része jó eséllyel le fog kötődni és elérhetetlenné válik a növények számára. A vetéstől számítva azonban jó néhány napnak el kell telnie a növények csirázásáig és a gyökerek megjelenéséig, amikor megindulhat a talajból a foszfor felvétele.

Pannon Starter Mega (11-49 NP + Zn), ahogy a neve is mutatja „mega” mennyiségben tartalmazza a foszfort, így igen hatékony starterezést tesz lehetővé. Természetesen a hatóanyagok leadása ennél a terméknél is szabályozottan meg végbe.

Pannon Starter PolyPhosphate (10-40-5 NPK + Mg, S, Zn) az idei év egyik legnagyobb újdonsága! A foszfort speciális polyfoszfát formában tartalmazza, melynek az előnyei a következők:

• meszes talajon is kiválóan hasznosul
• jobban mozog a talajban, nem csak néhány mm-ert képes elmozdulni a kijuttatás helyétől, mint a hagyományos orthofoszfátokat tartalmazó műtrágyák
• kémia szerkezetéből adódóan nehezebben kötődik le a talajkolloidok felületén

A fentiekből adódóan nagy mésztartalmú területen gazdálkodóknak a legjobb választás, hiszen igen nagy hatékonysággal hasznosul!

Speciális problémák esetén javasoljuk a Pannon Starter Perfect használatát, ami a megszokott műtrágya komponens mellett Trichoderma gombát is tartalmaz, ami egészséges körülményeket teremt a talajban. Használatával a termények káros toxin szintje megfelezhető.

A gyomirtási technológiánk megtervezésekor kettő fő szempontot mérlegeljünk: a szelektivitást és a hatékonyságot! A korábban bevált megoldások nem biztos, hogy minden esetben működnek, ugyanis változik a gyomflóra. Terjednek a mélyről kelő nagymagvú, folyamatosan csírázó T4-es gyomok (parlagfű, csattanó maszlag, szerbtövis, selyemmályva) és a felső talajrétegből nagy intenzitással gyomosító muharfélék is (fakó muhar, zöld muhar). Hatalmas kihívás a szakemberek számára az SU rezisztens fenyércirok és a HPPD gátlókra ellenállóságot mutató kölesfélék (kései köles, parti köles) terjedése. Fontos ezért a több hatóanyagot tartalmazó, egymással szinergizáló hatóanyagok megválasztása.

Kwizda Cornado hatékonysága, Aba, 2015Kwizda Cornado hatékonysága, Aba, 2015

A Kwizda Agro Vario Kukorica technológiai paneljeiből figyelmébe ajánljuk az alábbi hatékony és szelektív készítményeket:

1. Kwizda Click Kombi: (265 g/l dimetenamid-P + 300 g/l terbutilazim), SC, Dózis: 2,5 l/ha
- kevés csapadékkal (5-10 mm) is hosszú tartamhatás
- flexibilis felhasználhatóság alap- és állomány-gyomirtásban
- ideális kombinálhatóság dikamba (Oceal) és SU (pl. Monsoon OD) készítményekkel

2. Corn Boksz (ÚJ!): 20 ha-os termékpár (5l Callido(480 g/l mezotrion) + 40 l Monsoon OD(22,5 g/l foramszulfuron +22,5 g/l izoxadifen-etil), Dózis: 0,25+2 l/ha
- szuperszelektív tartamhatású hatóanyag kombinációja az egyik leghatékonyabb szulfonil karbamiddal
- szinte teljes hatásspektrum a magról kelő és évelő gyomok ellen
- korai post-post felhasználási lehetőség 3-6 leveles kukoricakorban

3. Cornado: 7,5 ha-os kereskedelmi gyűjtőcsomag (3×5 l Monsoon® (2,5 g/l foramszulfuron + 22,5 g/l izoxadifen-etil antidótum) + 1×4,5 l Overdose® (6,25 g/l floraszulam  + 300 g/l 2,4 D etil-heptil észter), Dózis: 2+0,6 l/ha
- nagytömegű és intenzív gyomkelés hatékony megoldása
- magról kelő, valamint évelő I.és II.sz. gyomok ellen (köleses, muharos)
- postemergens felhasználás 4-6 leveles kukoricában

4. Pantani Extra: 5 ha-os kereskedelmi gyűjtőcsomag (5 l Pantani® (40 g/l nikoszulfuron OD formulációban) + 3 l Overdose® (6,25 g/l floraszulam + 300 g/l 2,4 D etil-heptil észter), Dózis:1+0,6 l/ha
- klasszikus hatóanyagok ideális kombinációja megfizethető áron
- magról kelő és évelő I.és II.sz. gyomok ellen (kakaslábfüves)
- rugalmas felhasználhatóság 3-7 leveles kukoricában

5. Oceal: 700 g/kg dikamba SG formulációban
- szelektív és hatékony hormon az évelő II.sz. gyomok ellen (acat, szulák)
- ideális kombinációs partner minden fenológiában

A különböző gyomirtási megoldásokhoz érdemes lombtrágyákat is társítani. Pre- és korai post-kezelések esetén a talajon és levélen is jól hasznosuló Route a legjobb megoldás, minden egyéb esetben a Wuxal Cink vagy a magas foszfortartalmú Wuxal P 45 ajánlott.

Kwizda_Pantani Overdose hatása kakaslábfűvel erősen fertőzött területenKwizda Pantani Overdose hatása kakaslábfűvel erősen fertőzött területen

A Kwizda Agro kukorica gyomirtási választéka minden gyomosodási helyzetben szelektív és hatékony megoldást jelent a kukorica védelmében.

A rezisztens fenyércirok ellen védekezzen tarlón a leggyorsabb és legnagyobb hatóanyag tartalommal rendelkező speciális hatásfokozóval (Transorb) ellátott Roundup Mega készítményünkkel. A Kwizda Agro Vario rendszeréről informálódhat a területi képviselői hálózat tagjaitól.

Kwizda Vario-ajánlatok kukoricára

Németh  Tibor
Kwizda Agro

További információkért látogasson el a Kwizda Agro Hungary Kft. weboldalára!