Az elmúlt 14 napban országszerte átlagosan 25-30 mm csapadék esett, ez párosulva a szokatlanul hideg időjárással a növény felületét viszonylag sokáig nedvesen tartja, ezáltal kiváló környezetet biztosít a különböző gombák szaporodásának.

csapadéktérkép

A napraforgótermesztés sarokpontja az állomány gombabetegségek elleni védelme. Kétszeri állománykezeléssel akár 80-90%-al is képesek vagyunk csökkenteni a fertőzési nyomást. A napraforgó fenológiáját tekintve az első kezelések rendszerint megtörténtek. A második kezelésre azonban a virágzás kezdetén kerülhet sor, ekkor fertőznek ugyanis a különböző tányér- és szárbetegségeket okozó gombák. Kiemelkedő jelentőséggel bír a fehérpenészes tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), valamint a fómás szárfoltosság (Phoma macdolandii), amely párás, nedves júniusi-júliusi időszakban okoz látványos tüneteket.

Javaslatunk a mostani gombaölő szeres kezelésre a TREZOR 535 SC, mely két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmaz. Ezen hatóanyagok egymás hatását kiegészítve széles hatásspektrumot biztosítanak, így megfelelő védelmet nyútanak az előbb említett két kórokozóval szemben. Többletértékként megemlíthető, hogy a trifloxistobin, mint strobilurin származék, a védelmen kívül zöldítő hatással is rendelkezik, további terméstöbbletet eredményezve ez által.

trezor

TREZOR 535 SC – Hatóanyag: 375 g/l trifloxistrobin, 160g/l ciprokonazol

tányér

Hogyan fokozhatjuk a TREZOR 535 SC-vel végezett kezelés hatékonyságát?

Számos kísérleti eredmény bizonyítja, hogy szántóföldi növényeink közül a napraforgó reagál a legjobban a levélen keresztüli tápanyag-utánpótlásra. Ezt a tényt alapul véve megállapítható, hogy a lombtrágyázás, mint technológiai elem, kihagyhatatlan a napraforgó technológiai sorából. Nagy százalékban a kezelések a virágzás előtti bór kijuttatására irányulnak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy bór mellett más makro- és mikroelemek hiánya esetén egyaránt a termés mennyiségét és minőségét limitáló faktorok. Különösen igaz ez a magas olajsavtartalmú (HO) napraforgókra, ahol a mangán és a molibdén jelentős élettani szereppel bír. Továbbá a kén, mely a talajainkból egyre kisebb mennyiségben vehető fel, szintén markáns hatással bír a napraforgó olajtartalmának változására.

Mi lehet az optimális megoldás?

Wuxal Oilseed lombtrágya gombaölő szeres kezeléssel egy menetben kijuttatva 2 liter/hektáros dózisban a napraforgó virágzása idején. A Wuxal Oilseed ideális arányban tartalmazza a napraforgó számára szükséges tápelemeket.wuxal

WUXAL OILSEED – Összetétel: Kén: 10,2%, Bór: 8,4%, Mangán: 7%, Molibdén: 0,35%

Sira Márk
KITE Zrt.
Növényvédő Szer Kereskedelmi Üzletág

További információkért látogasson el a KITE Zrt. weboldalára!