Konferenciára hívta a magyar gazdákat a Monsanto Hungária Kft. Balatonalmádiba. A "Megoldási lehetőségek a magyarországi kukoricatermesztésben a szélsőséges időjárás tükrében" címmel hirdetett program óriási érdeklődést váltott ki szakmai körökben, több százan érkeztek a konferencia helyszínére.

A Magtár Borok és Rendezvények Háza páratlan szépségű nagytermében Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölő beszéddel fogadta a résztvevőket.

A 2012-es aszályos év nem kedvezett a kukoricatermesztésnek, mégis helytálltak a DEKALB -ok és a legjobb termésátlagokkal győzedelmeskedtek. Az országos független kísérletekben- így a Posztregisztrációs Kísérletben, valamint a Magyar Kukorica Klub Top20 Fajtakísérletekben is - a legjobb eredményeket érték el. A DEKALB -ok első helyen végeztek a Kukorica Termésversenyben is.

Könczöl Péter nemesítő és Szabó Szilárd a Monsanto Hungária Kft. fejlesztési vezetője kiismerhetetlen ellenfélnek nevezte a kedvezőtlen időjárási körülményeket, amely ellen a kukoricatermesztésben a DEKALB HD stratégiával harcolhatnak hatékonyan a termelők.

A HD Teszt jelölést akkor kaphatja meg egy hibrid, ha:

  • A hibridet tesztelték aszályos körülmények között;
  • A hibrid terméseredménye átlag fölötti az aszályos kísérleti helyeken;
  • A MONSANTO nemesítői és fejlesztőmérnökei egybehangzóan úgy találják, hogy a hibrid teljesítménye kimagasló aszályos körülmények között is.

Dr. Ligetvári Ferenc, az MTA doktora előadásában felhívta a figyelmet az öntözés fontosságára és felvázolta a jövő versenyképes, hatékony termesztési technológiáit.

Hogyan sikerült plusz 1 tonnát termelni 2012-ben?

A konferencia legfontosabb kérdésére összefogással és szakértelemmel válaszolt a Monsanto Hungária Kft. Az Amazone-Werke vető- és talajművelő gépeit valamint szervízhátterét is felajánlotta a fajtakísérletek sikereihez. Megfelelő fajtaválasztással és korszerű talajművelési technológiával kedvezőtlen időjárási tényezők mellett is jó eredmények érhetők el.

A rendezvény vendég-előadójaként az USA-ból érkezett Reiman Mark, a Monsanto Company képviseletében. Az amerikai kontinens aszály-problémáinak megoldásaival és bevált módszerek adaptációival ismertette, hogyan termelnek hatékonyan a gazdák a tengerentúlon.

Szanyi István bemutatta a Monsanto kukorica vetőmag ajánlatát 2013-ra. A legújabb DEKALB -ok az ország kedvezőtlen adottságú területein is megoldást nyújtanak - akármilyen időjárást is hoz  majd az új esztendő.

A konferenciáról hamarosan videó tudósítással is jelentkezünk!