A tavaszi vetésű növények talaj-előkészítési, tápanyagpótlási munkálatai e miatt nehezen, vagy késve végezhetők el. A már kikelt növényeinket is különböző stresszhatások érhetik (gyomirtószer felverődés, víznyomás, rovarkárok, tápanyagfelvételi zavar stb).


Az Amalgerol alkalmazásával (ha már rá tudunk menni a területre) egyszerre tehetünk a talajállapot javításáért és a különböző növényi stresszhelyzetek ellen.

Az Amalgerol talajélet serkentő hatásának következtében ugyanis javul a talaj szerkezete, a morzsalékosabb talajnak jobb lesz a vízgazdálkodása, könnyebben vezeti el, illetve szárazabb időben a kapilláris vízemelés elvén könnyebben szolgáltatja a vizet. Javul a tápanyagok felvehetősége és a kötött kalcium kioldásával a talaj pH-ja is. Az intenzívebb talajélet következtében nő a talajhőmérséklet és a növények kelése gyorsabb, egyöntetűbb.
Az Amalgerol hatásaként a talaj megművelése kevesebb üzemanyag felhasználást igényel és a művelő eszközök kopása is kisebb lesz!

Állománypermetezéskor a (stresszes) növényekre permetezve duplán hasznosul, hiszen egyrészt ekkor is jut a talajra, másrészt fokozza a növények tápanyagfelvételét, ellenálló képességét.
Az Amalgerol olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak (kimosódás, csökkenő szervestrágya felhasználás miatt) és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). A növényi kivonatai pedig olyan növényi hormonokat (auxin, giberrelin) is tartalmaznak, amelyek révén a növények erőteljes növekedésnek indulnak, átvészelik a stresszhelyzeteket és termésük növekszik.

Az Amalgerolt stresszmentes állományokban is érdemes alkalmazni, mert segíti a terméskötődést, fokozza a termésmennyiséget és javítja a minőséget is.

Kezeletlen  Amalgerol 2 x 3 l/ha

Kezeletlen  Amalgerol 2 x 3 l/ha

Az Amalgerol a legtöbb gomba- és rovarölő szerrel keverhető. Együttes kijuttatásnál a készítmény enyhén lúgos pH-ját és olajos jellegét vegyük figyelembe, e miatt tapadásfokozóként is funkcionál. Tűző napsütés esetén 25 fok fölött ne, vagy az esti órákban alkalmazzuk!

Javasolt dózisok:
Stresszoldásra 4–5 l/ha, melyet 7–10 nap után célszerű megismételni.

Normál esetben vetés, ültetés előtti talajkezelés 4–5 l/ha, illetve 3–4 l/ha állománypermetezéssel az érzékeny fenológiákban (kalászosoknál szárbaindulás, kalászhányás, virágzás; kukorica, csemegekukorica esetén kelés után 4–6 leveles korban és virágzás előtt; napraforgóban a kelés utáni esetleges gyomirtószer stressz kezelésére, illetve csillagbimbós állapotban, valamint virágzás előtt; repcében virágzás előtt, valamint a becőképződés segítésére; egyéb kultúrákban az intenzív növekedési szakaszban, virágzás előtt, illetve a terméskötődés javítására).
Az Amalgerol 0.2, 1, 5, 25 és 1000 l-es kiszerelésben is kapható.

Megtakarítás tipp: Kedvezőbb áron, különböző csomagokban is hozzájuthatunk:
Repce-Kondi-Pack: 25 l Amalgerol + 5 l Riza 250 EW (Itt a Riza-t akár kalászosban is használhatjuk fuzárium stb. ellen)
Glyfos-Amal-Pack: 25 l Amalgerol + 20 l Glyfos (Itt a Glyfos-t pl. deszikkálásra, tarlókezelésre is felhasználhatjuk)

Az Amalgerollal úgy csökkenthetjük a stresszt, hogy közben a talajt is javítjuk és nem károsítjuk a környezetet. Az Amalgerol ökotermesztésben is felhasználható.

További információ:
www.cheminova.hu
Amalgerol termékismertető
Amalgerol kisfilm (hatásmechanizmus és felhasználói riportok)


Rácz Tibor
Cheminova Magyarország Kft.