A Monsanto Hungária Kft. „Disztribútor és nagytermelő találkozója” idén 2013. június 27-28-án került megrendezésre a hűség városában, Sopronban. A rendezvénynek a Lővérek szívében található Hotel Fagus**** Konferencia és Wellness Hotel adott otthont. Az ország egész területéről 120 résztvevő érkezett.

A résztvevők az érkezését követően kezdetét vették a szakmai előadások.

A hotel konferenciatermében Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg az előadás sorozatot, amelynek fő témája a repce volt. A résztvevők négy rendkívül érdekes előadást hallgathattak meg.

Elsőként a DEKALB hibrid repce nemesítési program keretén belül a legújabb fejlesztésű hibridek, és azok jellemzői - korai fejlődési erély, jó stressztűrő képesség, kipergés ellenállóság - kerültek bemutatásra.

A már jól ismert DK Exocet, DK Exquisite, DK Excelliumés DK Expower mellett az idei év legújabb fejlesztése a DK Exstorm, melynek fő sajátossága, hogy rendelkezik az RLM7 génnel, azaz Phoma rezisztens a hibrid.

A Clearfield hibridek száma is bővült, így a DK Imagine CL hibrid mellett további két új hibrid is elérhetővé vált, a DK Imminent CL és a DK Imido CL.

A Dekalb hibridek mottója: MaXimális életerő, MaXimális termés.

A következőkben Szabó Szilárd, fejlesztési vezető beszélt az innovációs kísérletekről. A Dekalb hibrid fejlesztések mellett újabb technológiai innovációra is sor került. A kukorica termesztők számára már jól ismert a + 1 t/ha program, mely mostantól a repce termesztőknek is elérhetővé válik. Partnereink földjein termésnövelés érhető el speciális, hibridspecifikus agrotechnikai eljárások ajánlásával.

A továbbiakban két meghívott előadó emelte a rendezvény színvonalát. A repce növényvédelmét érintő aktuális EU-s szabályozás témát a NÉBIH NTAI igazgatóhelyettese, Gábriel Géza ismertette. Elsőként az Európai Unió növényvédő szer engedélyezési eljárását, majd a neonikotinoid szabályozását mutatta be a hallgatóságnak.

Nagy érzelmi vihart keltett a 2013. május 24-én elfogadott határozat (485/2013/EU Rendelet), amely értelmében december 1-jétől három neonikotinoid rovarirtó szer használatát minimum két évre betiltották a méhek pusztulására való tekintettel. A korlátozás a klotianidin, az imidakloprid és tiametoxám nevű szerekre vonatkozik. Érzékenyen érintette többek között a kukorica és a repce termesztőket a fenti bejelentés, fokozva a problémát, hogy jelenleg más hatóanyag, mely hasonló célt szolgálna, még nincs engedélyezve Magyarországon.

Végezetül Dr. Aponyi Lajos előadásából arra is fény derült, hogyan is folytatódik az élet a neonikotinoidok alkalmazása nélkül. Új kihívással kell megküzdeniük a repcetermesztőknek, hiszen szükségessé válik a precíz agrotechnika alkalmazása valamint a jól időzített védekezés adott kártevők ellen, adott készítményekkel.

A második nap Sopronhorpácson a DEKALB Repce Innovációs Centrumban folytatódott, ahol a repcetermesztés fejlesztésének gyakorlati bemutatásával ismerkedhettek meg a résztvevők.
Az időjárás tökéletes volt a szabadföldi kísérletek látogatására.

Az érdeklődők megtekinthették a hibridnemesítési kísérleteket, a CLEARFIELD technológiai kísérleteket és az Innovatív Agrotechnikai kísérleteket. Utóbbihoz tartozik a vetésidő – tőszám kísérlet és a visszavágásos kísérlet is.

A kísérlet módszereiről, célkitűzéseiről tartott tájékoztató után- végezetül egy állófogadással búcsúztak el a résztvevők egymástól.

A két napos programsorozat jól sikerült és számos tudással, tapasztalattal térhettek haza a termelők.