Külső tulajdonságok

Az eszközök extrém felhasználási körülményei miatt érdemes megnézni, hogy a választott készülék burkolata mennyire strapabíró anyagból készült (pl. vannak műanyagból és speciális alumíniumötvözetből készültek is). A másik legszembetűnőbb kérdés az eszköz kijelzője, ami lehet fekete-fehér vagy színes, esetleg érintőképernyős. A kijelzők méretében is igen nagy eltérések mutatkoznak meg. Mindenki a saját igényéhez mértem megnézheti, hogy a választott darab hogyan jelzi a letérést. Elterjedt a LED sor használata, mely minden napszakban jól látható, de választhatunk olyant is, amelyen ezt szoftveresen oldották meg és virtuális LED sort jelez ki. A LED sor nagy előnye, hogy nem kell a szemnek fókuszálni, hogy „elolvassam”, elegendő csak a látótérbe helyezni az eszközt. Amíg a soron van a gép, addig úgyis zöld fénnyel világít a LED, így nem is kell odanézni.

Antenna méret és pontosság

A GPS mérések esetében a pontosság korrekt definiálása az egyik legnehezebb feladat.
Így a különböző eszközök adatlapjain igen eltérő értékek szerepelhetnek. A GPS mérési technológia alapszabályai viszont minden eszközre egyaránt érvényesek. Egy GPS mérést alapvetően három tényező befolyásol, az egyik a GPS-vevő antennájának fizikai mérete, a másik a vevőben lévő feldolgozó egység és a harmadik, hogy milyen korrekció-forrást használ az eszköz. Tehát nagy vonalakban elmondható, hogy az olyan párhuzamvezetők, amelyek legalább 10-15 centiméter átmérőjű antennával az ingyenes EGNOS korrekciót használják, képesek lehetnek 15-20 centiméteres csatlakozási pontosságra.

Ez elegendő a permetezési és műtrágyaszórási munkákhoz, esetleg talajmunkákhoz. Ha ugyanezt a GPS vevőt egy kisméretű (3-5 centiméter) antennával (például egy olyannal, mint amilyent az autós navigációs eszközök használnak) szereljük, akkor a jelfeldolgozó egységhez már egy lényegesen zajosabb, rosszabb minőségű jel érkezik, így a pontosság is jelentősen romlik. Egy ilyen antennával használt sorvezető csatlakozási pontossága nem jobb, mint 50-80 centiméter.

Szoftverek és frissítésük
Szinte már alapkövetelmény, de mégis érdemes rákérdezni, hogy a kiválasztott eszköz szoftvere rendelkezik-e magyar nyelvű verzióval, és talán az sem mindegy, hogy a szoftver fordítását itthon végezték-e el, vagy esetleg fordító gépekkel külföldön. Megkönnyíti a munkát, ha olyan szakember végezte a fordítást, aki maga is használt már ilyen eszközt az adott nyelvterületen.
A szoftverek verziói folyamatosan fejlődnek, egy-egy megvásárolt sorvezetőre érdemes a későbbiekben is rátölteni a legfrissebb verziókat. Érdeklődjön a forgalmazóknál, hogy az adott szoftver hogyan frissíthető: szervizben, internetről, külön adatkábellel, vagy USB pendrive-on keresztül.


Extra tulajdonságok
A kiválasztás során nézzen körül, hogy az adott sorvezető milyen különleges funkciókkal bír.
Extra tulajdonságok, amit tudhat egy sorvezető:

  • Területmérés
  • Lefedési minták, nem csak A-B egyenes. (pl. van olyan minta, amit állományban a sorok számolása helyett is lehet használni)
  • Adatrögzítés, munkavégzési naplókészítés
  • Éjszakai nézet (más színösszeállítás, mint nappal)
  • Külső LED sor csatlakoztatási lehetőség, hogy a sorvezető kéznél maradjon

Válasszon az igényeihez mérten, mert a GPS adta technológia kihasználása nagyon sok terhet le tud venni a válláról, de egy elhibázott választás sokkal több bosszúságot tud okozni, mint amennyi hasznot hajt.
Az Agromatic Automatizálási Kft nemcsak a választásához tud Önnek információval szolgálni, de 2013. december 15-ig előrendelési akciója keretén belül az elmúlt évek egyik slágertermékét az Trimble Ez-Guide 250-es sorvezetőt „nagy” Ag15-ös antennával kedvező áron kínálja.
További információért látogasson el a www.agromatic.hu weblapra.

Nagy Bence
Agromatic Automatizálási Kft.
www.agromatic.hu

További részletek itt: http://www.agromatic.hu/