A Kukorica Kör Egyesület alapító tagjai látogatást tettek a HUNGRANA Kft. üzemében, ahol bejárták a gyártás főbb állomásait és sok hasznos információval gazdagodtak.

A látogatás során a résztvevőket Reng Zoltán, a HUNGRANA Kft. vezérigazgatója fogadta, aki önmaga is a Kukorica Kör Egyesület egyik alapító tagja, így már jól ismerte az érkező csapatot.

– A Kukorica Kör Egyesület színeiben különböző programokat állítunk össze a gazdálkodók számára – de ezen túl, azt is fontosnak tartjuk, hogy az egyesület alapítói egymás tevékenységét is megismerjék. Ennek a jegyében telt a mai napunk, amikor egy szabadegyházi üzemlátogatásra invitáltunk mindenkit, hogy egy kicsit jobban megismerjék a Hungrana tevékenységét és azt a sokféle terméket, amit itt előállítunk – mondta köszöntőjében a vezérigazgató.

Az üzemlátogatásra meghívást kapott az Agroinform.hu is, amelyről érdekes videót készített a stáb.

Aki még nem járt a szabadegyházi üzem közelében, nekik is ajánljuk a kisfilm megtekintését, hiszen a több mint 100 éves gyár történelmi kora ellenére időről-időre megújult és modern termelési egységei önmagukban is érdekes ipari környezetbe engednek betekintést.

– A Hungrana napi 3000 tonna feletti kukoricamennyiséget dolgoz fel, így aktívan hozzájárul az agrár-élelmiszeripar működéséhez, szerves részét képezve különböző értékláncoknak – ismertette Reng Zoltán.

– Nagyon röviden összefoglalva a számunkra legjelentősebb kultúrnövényünk összetételét, megállapíthatjuk, hogy a kukorica 70%-a keményítő. Mi ebből 3 fajta termékcsoportot állítunk elő: izocukrokat – tehát folyékony cukrokat – alkoholokat: beleértve minden fajta minőségű alkoholt, így az orvosi alkoholtól az élelmiszer- és kozmetikai iparon át a bioüzemanyagig. A maradék 30%-a a kukoricának szintén nagyon fontos eleme a mi üzleti modellünknek, hiszen ebből a hányadból takarmány termékeket állítunk elő. Tömegtakarmány CGF-et száraz és nedves formában, kukoricacsírát, illetve glutént is értékesítünk.

A mai napon azt is bemutattuk a látogatóink számára, hogy milyen sok termék alapanyagaként használják fel az általunk előállított produktumokat.

Ha bemegyünk egy szupermarketbe, akkor biztos, hogy minden polcon, minimum tíz termékben megtalálhatjuk a Hungrana üzeméből származó alapanyagokat. A pudingtól az üdítőn át a dzsemig, vagy éppen a kartonpapírig jelen vagyunk. De az az üzemanyag, amivel elautózunk egyik helyről a másikra, azokban is ott vagyunk. A kollégák nagyon meglepődtek, mert nem gondolták volna, hogy ilyen sok iparággal kapcsolatban vagyunk.

Nagyjából 1,1 millió tonna kukoricát dolgozunk fel, minden nap működünk, így folyamatos a termelés a gyárban – ami a technológiánkból is adódik.

HUNGRANA üzem madártávlatból

A Hungrana üzem teljes területe felér egy kisebb városközponttal – fotó: Agroinform.hu

Egymással párhuzamosan, különböző logisztikai megoldások látják el a szállítási feladatokat a gyár területén. Mindezek eredményeként körülbelül 250-300 kamion hozza be az alapanyagot- és viszi ki a termékeket minden egyes nap az üzem területéről.

A gyárlátogatás előtt tartottunk egy rövid kerekasztal-beszélgetést a Kukorica Kör alapító tagjaival, ahol bemutattam, hogy pontosan mi is az etanol és pontosan miért van rá szükség – valamint hogyan járul hozzá a közlekedés zöldítéséhez.

Mi őszintén hiszünk az etanol ökológiai szerepében mindazok ellenére, hogy nekünk nem ez a fő termékünk, mégis fontos eleme az üzleti modellünknek.

Az üzemünk működése során a cukor- és az alkoholgyártás szorosan össze van hangolva, így egyik sem tud a másik nélkül hatékonyan üzemelni.

 A Kukorica Kör Egyesület alapító tagjai a szabadegyházi HUNGRANA üzemlátogatáson

A Kukorica Kör Egyesület alapító tagjai egy rövid beszélgetés után az üzem bejárásával folytatták a szakmai napot Szabadegyházán – fotó: Agroinform.hu

Visszatérve a hitvallásunkhoz: már korábban említettem, hogy hiszünk a bioetanol kedvező környezeti hatásában, hiszen ennek az előállítása egy auditált folyamat, így konkrét számításokkal tudjuk bebizonyítani, hogy a bioetanol 85%-kal zöldebb az olajnál, azaz 85%-kal kevesebb károsanyagot bocsát ki a bioetanolgyártás a termeléstől a felhasználásig tartó folyamat során, mint az olajtermékek. Ezért azt gondolom, hogy a termelésünknek egy hihetetlenül fontos eleme a bioetanol gyártás, hiszen így nem csak energia-biztonságról beszélhetünk, de a bioetanol használata mellett még unokáink jövőjéről is felelősségteljesebben gondoskodhatunk.

Addig, amíg nem vált át mindenki biciklis közlekedésre és nem tudunk 100%-ban napenergiával előállított üzemanyaggal meghajtott autón közlekedni, addig bizony szükség van a belső égésű motorokra. Ha pedig használjuk az autóinkat és szükségünk van folyékony üzemanyagra, akkor törekednünk kell ezen kereteken belül a lehető legzöldebb technológiára, mely nem más, mint a bioetanol.

Újabb fontos téma, amelyre szeretnék kitérni, a takarmánykukorica feldolgozása során keletkező értékes takarmánytípusok ismertetése. Az emberek hajlamosak arra, hogy elfelejtsék azt a tényt, miszerint

1 tonna alkohol előállításával 1 tonna takarmány is keletkezik.

– A kukorica feldolgozása során a fehérjéből, a rostból, a zsírokból és az egyéb ásványi anyagokból mi nem készítünk semmi egyebet, mint takarmány alapanyagokat: tehát ezek a melléktermékek értékes takarmányként kerülnek vissza a természetes körforgásba.

Mindezek tükrében őszintén hiszünk benne – és mindent meg is teszünk azért – hogy a bioetanol jövője hosszútávon fenntartható legyen.

Sokan nem tudják, hogy a termelésünk eredményeként napi szinten 35.000 szarvasmarhát etetünk a takarmány termékünkkel. Ez a mennyiség jelentős mértékben hozzájárul a tejtermeléshez és ahhoz, hogy a tejhasznú szarvasmarhák gazdaságosan, nyereséggel tudnak tejet előállítani. Nyilvánvaló, hogy a tej ár nagyon fontos, meghatározó tényezője a termelésnek, de amikor ezeket az üzemeket vizsgáljuk, akkor abba is érdemes belegondolni, hogy ha mi nem lennénk, mi lenne ezeknek a gazdaságoknak a takarmányozási alternatívája. Európai viszonylatban ez a kérdés komoly fejfájást okozna.

Mindezekből világosan látszik, hogy mára szervesen összenőtt a kukoricafeldolgozó üzemek működése a takarmányiparral az élelmiszeriparral, a kozmetikai iparral, valamint a gyógyszeriparral és a vegyiparral is. Mindazok a termékek, amiket mi előállítunk, azok nagyon fontos alapanyagai akár a magyar iparnak, vagy a hazai össztermelésnek. Ha mindez nem lenne, akkor a hiányzó termékeket importból kellene fedezni – zárta a gondolatait Reng Zoltán.