A topagrar.pl portál az orosz-ukrán háborúnak egy olyan hatására hívja fel a figyelmet, amely eddig nem volt fókuszban.

az ukrán gabona nélkül a hústermelés is csökkeni fog

Az ukrán gabona nélkül a hústermelés is csökkeni fog – Fotó: Pxfuel

A FAO rendszeresen emlékeztet arra, hogy az ukrán gabonát nemcsak élelmiszerek, hanem állati takarmányok alapanyagául is hasznosítják, így annak kieső része nemcsak az élelmiszerellátásból, hanem az állattartásból is nagyon fog hiányozni, vagyis a globális hústermelést is erősen visszavetheti, főleg Afrikában, Európában és Ázsiában.

Ukrajna ugyanis a kenyérgabona mellett takarmánygabonából is a világ legnagyobb exportőrei közé tartozik.

A tengerentúlról vásárolt gabona – a fuvarköltségek drasztikus emelkedését figyelembe véve – az ukrán árunál jóval drágább. Az értelmetlen háború hatása tehát tovább gyűrűzik, és „mellékhatásként" maga után vonhatja az importfüggő országok állatállományának és hústermelésének drasztikus csökkenését, tehát nemcsak kenyérből, hanem húsból is hiány lesz.


A gabonatermékek szűkössége a rendelkezésre álló húsáruk csökkenését is automatikusan maga után vonja. A legszegényebb rétegek számára egyszerűen nem jut hús, mivel a normális körülmények között háziállataik számára szánt gabonát, az éhínségtől menekülve, maguk fogyasztják el, sőt a húsárak a középrétegek számára is nehezen elérhetővé válnak – mondta Andrij Jarmak, a FAO közgazdásza.