Folyamatosan zajlik a rendelkezésre álló üres generátorpontokhoz kezelők toborzása. Az új munkatársakat a négy régió manuális üzemeltetésű generátorpontjaira keresi a szervezeti egység. Amennyiben ambíciót és kedvet érez magában, hogy generátorkezelőnek jelentkezzen, abban az esetben érdeklődjön a jegkarmersekles@nak.hu e-mail-címen – írja a NAK.

A 2018. évi tapasztalatok alapján, valamint a korábbi indulásnak megfelelően, a talajgenerátorok kihordását idén előbb kell megkezdeni. Ahhoz, hogy április 15-én elindulhasson a riasztási időszak, már február 18-án az automata és a manuális generátorok kitelepítését el kell indítani.

Az üzemeltetési iroda idénre feladataként tűzte ki az informatikai rendszer fejlesztését, ami az előző évhez képest nagy előrelépés lesz mind az üzemeltetők, mind a generátorkezelők számára. A lépéssel a korábbiaknál is pontosabb riasztás érhető el, valamint megtörténnek a kezelők által kért fejlesztések a telefonos applikációra.

kép

Az országos rendszer 986 talajgenerátorból áll – fotó: Agroinform.hu

A jégkármérséklő rendszer 2018. május 1-jén összesen 986 talajgenerátorral kezdte meg a védekezést, amelyek közül 222 automatikus működtetésű. A rendszer már az első évében bebizonyította létjogosultságát, miután tavaly az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasz végének és nyarának voltunk elszenvedői. A villámlások száma májustól szeptemberig a megelőző extrém évhez képest is további 4 százalékkal nőtt, és átlépte a 2,9 milliót. Ez majdnem kétszerese volt a korábbi 4 év átlagának. Egy átlagos májusi hónapban 5-7 napon mutatkozik zivatartevékenység, ez a szám tavaly 27 volt. Júniusban és júliusban is hasonlóan szélsőséges időjárás volt jellemző 26-26 zivataros nappal.