A globális felmelegedés új kihívások elé állítja a termelőket és az őket kiszolgáló cégeket. Az időjárás totálisan megváltozott, környezetünkben eltűntek az évszakok, az eső nem mindig akkor jön és abban a mennyiségben, ahogy szükséges lenne. Növényeinknek és állatainknak egyre stressztűrőbbnek kell lenniük, a belőlük készülő élelmiszereknek pedig jól ellenőrzöttnek.

A különböző mikotoxinok által okozott kihívásokat mindenki jól ismeri, ideje a problémára adott válaszokat is közelebbről megvizsgálni. Az élelmiszerlánc szereplőinek olyan minőségi szemléletű gyakorlatokat kell követniük, amely biztosítja, hogy tevékenységük mind a jogszabályi előírásoknak, mind a fogyasztói elvárásoknak megfelelhessen. Alapanyag és késztermék oldalon is megjelennek azok a veszélyes szabályozási pontok, ahol professzionális, de egyszerű és költséghatékony segítségre lehet szükség.

Aflatoxin-mérés

Forrás: Noack Magyarország Kft.

A Noack Magyarország Kft. immáron a Barentz csoport tagjaként kínálja különböző megoldásait a növénytermesztők, takarmánygyártók, állattenyésztők, tejtermelők, élelmiszeripari cégek számára a mikotoxinok elleni harcban. Szaktanácsadói az agrárium teljes vertikumában rendelkezésre állnak az érdeklődők számára. Mivel a teljes élelmiszerláncot elérik, komplex megoldásokkal tudnak szolgálni az olyan porblémákra, mint a mikotoxinok.

Minden a biztonságos alapanyagokkal kezdődik: egyszerű és gyors tesztmegoldások a toxinok kimutatására

A 2022-es évben az aszály, valamint a globális gabonatermelést felborító helyzet erős keresleti piacot generál, ahol a minőség könnyen háttérbe szorulhat a rendelkezésre állással szemben. Ahhoz, hogy csakis biztonságos, szennyeződésmentes alapanyagot vásároljunk, elengedhetetlen a gyors, saját ellenőrzés alkalmazása. A magyar piacon is számos helyen bizonyított Neogen Raptor készülékkel és Reveal Q +MAX tesztekkel egy extrakciót használva lehet többféle toxint kimutatni gabonákból és más terményekből, rövid idő alatt. Egyszerre akár 3 minta is mérhető a hazánkban előforduló leggyakoribb toxinokat kimutató tesztekkel.

Az Aflatoxin M1 variánsa a tejben is megjelenik, és az emberi egészségre is káros, karcinogén anyag. A Noack által forgalmazott Unisensor készülékkel és AflaSensor tesztekkel az Aflatoxi M1 kimutatása tejből rutinszerű művelet, és fontos biztonsági elem a minőségbiztosítási rendszerben.

Az Aflatoxin és a DON toxin jelenléte a takarmányban komoly gazdasági károkat tud okozni

DON toxin a tejelő tehenekben komoly gyulladási folyamatokat indít el, emeli a szomatikus sejtszámot és csökkenti a tej beltartalmát. A megnövekedő állatorvosi költségek mellett a romló tejminőség komolyan veszélyeztetheti a tejtermelő jövedelmezőségét.

AncoFit tejelő tehenek számára

Forrás: Noack Magyarország Kft.

Milyen megoldásokat biztosít a Noack a mikotoxinok ellen a takarmányozás során?

  • a tömegtakarmányok tartósítása speciális szerves savakkal (FF Chemicals) és különleges homofermentatív tejsav-baktériummal (Dr. Pieper) a Noack által régóta javasolt módszer. A cég szaktanácsadói felmérik a lehetőségeket, és adagolási javaslattal, valamint kijuttató berendezésekkel segítik a szakszerű tartósítást.
  • A gyógynövény-koncentrátumot, hidrolizált-élesztőt és nagy tisztaságú bentonitot tartalmazó takarmánykiegészítő, az Anco Fit Farm, tehenek, baromfik, és sertések számára kínál lehetőséget ellenállóbbá válni a különböző stresszfaktorokkal szemben. Az Anco Fit Farm alkalmazása toxinkötőként komoly problémák megelőzését teszi lehetővé mind állategészségügyi, mind termelésbiztonsági szempontból.

Akár rendszeres, önellenőrző teszteléssel, akár toxinkötő alkalmazásával komoly lépés tehető a biztonságos működés felé. Nem érdemes megvárni, amíg az Aflatoxin, vagy bármilyen más toxin konkrét anyagi károkat okoz gazdaságának vagy vállalkozásának! Kérjen tanácsadást a Noack Magyarország Kft. kollégáitól, akik segítenek megtalálni az optimális módszert a mikotoxinok elleni védekezéshez!

Bővebb információt a cég honlapján és értékesítő kollégáiktól kaphat.

Kérdés esetén keresse a Noack Magyarország Kft. munkatársait:

Kelet-Magyarország:
Matejcsik Márk
mmatejcsik@noackgroup.com

+36-30-949-3876

Dunántúl:
Pászti Zoltán
zpaszti@noackgroup.com
+36-30-825-9814

Központi elérhetőségünk:
office.hu@noackgroup.com
+36-1-246-6527

Noack logo