Mit okoz a megdőlés?

A megdőlés jelensége a kalászosok felépítéséből adódóan gyakran előforduló probléma. A viszonylag vékony, hosszú szárnak kell megtartani a relatíve nagy súlyt, a kalászt, amely - különösen nagy termésszint esetén - nem könnyű feladat. Ha megdől a gabona, jelentős mértékben csökken a termés mennyisége és minősége is, továbbá jelentős munkaidő, energia és szárítási költséggel kapcsolatos többletráfordítást eredményez. A megdőlt növények felülete lassabban szárad fel, melynek következtében a gombabetegségek kártétele is fokozódik. A megdőlés eredményeként a beltartalmi értékek is hátrányosan változnak.

Hogyan előzhető meg?

Növekedésszabályozó anyagok kijuttatásával a növények átlagos magassága 5-15%-kal csökkenthető. Ezáltal a kalász súlypontja alacsonyabbra kerül, a szár vastagodik, továbbá a gyökér tömege és differenciáltsága is nő a kezelés időpontjától és a felhasznált hatóanyagtól függően. A Moddus 250 EC egy olyan növekedésszabályozó készítmény, amely ezeket a hatásokat egyesíti. Hatóanyaga a trinexapak-etil gátolja a növényi sejtmegnyúlásért és sejtreprodukcióért felelős gibberelin hormon aktivitását. Nincs hatással az etilén termelésre tehát alkalmazhatósága rugalmasabb, nem öregíti a növényeket. A készítmény több szinten is hatással van a növényi fiziológiára. A kezelés hatására növekszik a kezelt növények biomassza tömege. Fokozza a gyökérnövekedést, tehát föld alatt és föld felett is rögzít, stabilizál.

A gyökér és a szár szilárdítása mellett a Moddus 250 EC egyéb növényi folyamatokra is hatással van. Növeli a növény vízhasznosítását, és tápanyagfelvételi hatékonyságát. Moddus 250 EC kezelés 10-17%-kal fokozza a nitrogén-, foszfor- és káliumfelvételt, ezáltal növekszik a tápanyagok beépülése. Közvetlen termésnövelő hatással rendelkezik, alkalmazásával 10% feletti terméstöbblet is elérhető.

Erős szinergistahatás tapasztalható, ha a trinexpak-etilt triazol hatóanyagokkal (pl.: epoxikonazol, ciprokonazol) keverjük. Egymás hatását kiegészítve kiváló retardáns hatást tapasztalhatunk. A Syngenta technológiai ajánlatában akár a Seguris-t akár a Cherokee-t alkalmazzuk Moddus-szal tankkeverékben, a szárszilárdító és egyéb pozitív hatások hatványozottabban jelentkeznek. Ebben az esetben a 0,1 literrel csökkenthető a Moddus 250 EC hektáronkénti dózisa.

Javasolt növényvédelmi technológia

Engedélyezett kultúrák: őszi búza (0,3-0,5 l/ha), őszi árpa (0,5-0,6 l/ha), tavaszi árpa (0,4-0,6 l/ha). A bokrosodás végén történő kezelés a szárrövidítés mellett erősíti a koronagyökeret, és a gyökérképződést. Kijuttatható gyomirtószerekkel tankkeverékben, hatáscsökkenés nélkül. A szárbaindulás után történő kezelés elsősorban a szárcsomók közötti szártagokat rövidíti, vastagítja a szár falát, és a szárcsomót. A kezeléskor a növényállománynak száraznak kell lennie, ahhoz, hogy a hatóanyag tökéletesen felszívódjon. Esőállósága kiváló, 1-2 órával kijuttatás után felszívódik. Az idei évtől a Moddus 250 EC a Syngenta új, prémium gombaölőszerével, a Seguris-szal együtt egy kedvező árú csomagban is elérhető. A tartalma 40-50 ha gabona szárszilárdítására és gombabetegségek elleni védelmére elegendő.

Varga Zoltán, Harmat Ákos – Syngenta Kft.