Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, késő estét csapadék nem várható. A szél megerősödik, sőt a nyugati határnál viharossá is válthat.

A minimum-hőmérséklet általában 17 és 23 fok között várható. Csak a homokhátságokon és az északi völgyekben csökkenhet 17 fok alá a hőmérséklet.

Az elmúlt egy hétben általában meleg, száraz idő volt. Elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok és csupán a Kisalföld nagy részén illetve a Bakonyalja térségében valamint az ország középső részén egy keskeny sávban haladja meg az 5 mm-t a csapadékösszeg. Máshol csak nagyon kis mennyiség vagy egyáltalán semmi nem esett.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az elmúlt 10 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól csak nagyon kis térségban mutat többletet, általános a csapadékhiány és ennek következtében az aszály is.

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 10 napon

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 10 napon – Fotó: OMSZ

A talajok nedvességtartalma egyre nagyobb területen és egyre mélyebb rétegben csökken a növények számára hasznosítható víztartalom arányában a kritikus 40%-os érték alá.

Talajnedvesség 0-100

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

Az elmúlt napok magas hőmérséklete, valamint az igen alacsony páratartalom tovább fokozzák az aszály kedvezőtlen hatásait.


Siralmas a kukorica Békés megyében

Siralmas a kukorica Békés megyében – Fotó: Sugár Bence

Növények állapota

  • Az őszi árpa aratása többnyire már be is fejeződött.
  • A búza aratása jelenleg is tart.
  • A repce is érik.
  • A kukorica a csapadékhiány miatt vegyes képet mutat.
  • A napraforgó egyre többfelé virágzik, de a száraz idő miatt gyakran a szokásosnál jóval kisebbek a tányérok.

Milyen idő várható?

A következő napokban folytatódik a meleg, száraz időjárás. Csütörtökön és pénteken elszórtan lehetnek záporok, zivatarok, de a csúcshőmérséklet továbbra is nagy területen 35 fok fölött alakul. Péntek este hidegfront érkezik, amely hatására keleten, északkeleten lehetnek záporok, zivatarok. Vasárnaptól száraz időre és 35 fok körüli maximumok várhatók. Majd kedden és szerdán elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és északon lehetnek záporok, zivatarok.

Előreláthatólag szerdáig marad a hőség, utána viszont mérséklődik és megnő a csapadékhajlam is. Addig viszont száradnak a talajok és növekszik a nagyfokú illetve súlyos aszállyal érintett területek nagysága.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.