Egyre jobban melegszik időjárásunk, hamarosan visszatér a nyári idő, sőt a jövő hét közepén már kánikula is várható. Ma és holnap még egy érintő frontrendszer ront bele a nyugodt időbe, ezért ma még északnyugaton, holnap már csak keleten, északkeleten okozhat ez elszórtan záport, zivatart.

Mire számíthatunk ma este?

A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon pedig megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet késő este általában 17 és 24 fok között alakul.

Az este folyamán nyugat felől az északi, északnyugati megyékben megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délebbre csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlok északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak a zivatarok környezetében fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű.

Milyen idő várható a hét utolsó napján?

Vasárnap a felhősebb északi részeken csökken a felhőzet és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor és zivatar. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek.


A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét utolsó napján 24 és 30 fok között alakul.

Ma késő délutántól, estétől északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, holnap pedig az északkeleti, keleti megyékben helyenként fordulhat elő zivatar. Ezeket felhőszakadás-szerű csapadék (~20-25 mm, az északnyugati határ közelében akár ennél több is), viharos (~60-70 km/h) széllökés és apróbb szemű jég (1 cm alatti átmérő) kísérheti.

Vészesen közeleg az első idei kánikula - fotó: pexels.com

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.