Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nemrégiben adott hírt arról, hogy elkészült a vízkészletvédelmi országtérkép, amely a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet fog betölteni.

2024. január hó 1-től azon háztartási talajvízkutak (max. 50 méter mélységig), amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területre esnek, mindenféle engedély és bejelentés nélkül lesznek létesíthetők. A mezőgazdasági öntözési célú talajvízkutakat is e kockázatmentes területeken lehet a jövőben is az egyszerűsített — bejelentés és azt követő hatósági jóváhagyási — eljárás alapján létesíteni, olvasható a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének honlapján.

A térkép elérhető az alábbi képre kattintva.

Azok a területek számítanak vízkészletvédelmi szempontból kockázatosnak, amelyek üzemelő vagy távlati vízbázisok védőterületeire esnek, illetve alattuk a karsztos vízadó képződmény 100 méternél kisebb mélységben elérhető.

A térkép keresőjében helyrajzi szám, illetve lakcím alapján is lehet keresni.

Pirossal a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeket jelöli a térkép.

Új kutak

Új kutak létesítése esetében a pirossal jelölt területeken a háztartási célú talajvízkutak létesítése 2024. január 1-től bejelentésköteles. A fehér színnel jelölt területeken a talajvízkutakat szabadon lehet létesíteni.


A mezőgazdasági célú talajvízkutak a piros színű területfoltokon a Nemzeti Földügyi Központ által kiadott vízjogi engedély alapján lesznek építhetők jövő évtől, szemben a fehér területekkel, ahol ugyanezek a kutak csupán az egyszerűbb, bejelentés és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartoznak majd.

Van-e teendő a meglévő kúttal?

A meglévő kutak esetében a sekély (vízzáró réteget el nem érő) talajvízkutak azok, amelyek legalizásához nincs szükség semmilyen eljárásra.

A térkép használata: a keresett helyrajzi számot be kell írni a térkép keresőjébe, és ekkor a térkép az adott ingatlan középpontjára ugrik. Ezután a réteglista bekapcsolásával kiderül a talajvíztartó réteg feküjének mélysége. Ha azon a ponton, ahol a kutunk van, magasabban van a vízzáró réteg mélysége, mint amilyen a kutunk mélysége, akkor az azt jelenti, hogy nem talajvízkúttal rendelkezünk, azaz utólagos eljárást kell lefolytatni.

A színek magyarázatát a harmadik ikon láttatja. Fontos tehát, hogy annak eldöntéséhez, hogy van-e teendőnk a meglévő kúttal, ismerni kell annak mélységét.

A jövőben ez a térkép vehető alapul a talajvíztartó réteg alsó lehatárolására egy kiválasztott területen.

A térkép jelenleg karbantartás alatt van, így nem minden funkció érhető el. Cikkünket frissítjük.