Így éri meg jó erőben a repce a tavaszt
Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.

Ez a fejessaláta-termesztés sikerének a kulcsa
A nemesítés sokat lépett előre, az utóbbi években a piacra kerülő fajták legtöbbje jelentős peronoszpórarezisztenciával rendelkezik, és a többsége ellenálló a salátamozaik-vírussal szemben is.

1 milliárdos aranyeső jégeső helyett
Jó hír érkezett a közelmúltban azoknak a gazdaságoknak, amelyek növénybiztosítást kötnek természeti káresemények ellen. A Vidékfejlesztési Alap (EMVA) ugyanis 4 Mrd Ft támogatási keretösszegről 5 Mrd Ft-ra emelte a kiosztható forrást, nem mellesleg a 2018-as gazdasági évre visszamenőleges hatállyal.

HR konferencia agráriummal fűszerezve
Végy egy munkahelyet, adj hozzá néhány munkavállalót, az egészet ízesítsd képzésekkel és munkavállalókat támogató eszközökkel, melyek által közelebb kerülhetsz egy egészséges(ebb) szervezeti kultúrához. Igen ám, de hogyan?

A szőlészet, borászat és élelmiszeripar legmodernebb gépei és technológiái
Az IVIFHO rövidítésű (INTERVITIS+INTERFRUCTA+HORTITechnika) nemzetközi kiállítás és szakvásár gazdag választékával eddig is igen sok látogatót, főleg szakembert vonzott Stuttgartba. Az idén november 4-6. között megrendezendő kiállítás és szakvásár az eddigieknél is gazdagabb kínálattal fog jelentkezni.

drón

A vásár ideje alatt a legújabb technológiákat és gépeket élőben bemutató rendezvényeken vehetnek részt – fotó: messe-stuttgart.de

Építs saját gazdaságot! Mutatjuk az Agrovirtus vetélkedő feladatait
Még mindig várják a jelentkezőket az Agrovirtus digitális-agrártechnológiai versenyre. Most megismerhetitek a verseny virtuális helyszínét, és ízelítőt kaphattok a feladatokból.

Borsod megyében is megjelent az afrikai sertéspestis
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih. Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A következő időszak két legfontosabb állategészségügyi feladata az afrikai sertéspestis elterjedésének a lehető leghatékonyabb korlátozása, valamint a házisertés-állományra történő átfertőződés megakadályozása – jelentette ki az agrárminiszter a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) térségi szervezetének továbbképző napján.

Az agrárium hívó szava: digitalizáció
A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat hazai fejlődésének kulcsa az agrárdigitalizáció, ami kiváló hívó szó a fiataloknak, és figyelemfelkeltő az idősebb generációnak is.

Rendkívül gyenge az idei burgonyatermés
Végéhez közeledik a burgonya betakarítása az országban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Egy magyar ember évente átlagosan 25-30 kg burgonyát fogyaszt. A legtöbb burgonyát Csongrád, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében termelik; a növénynek idén az aszály, majd a későbbi nagy esőzések és a burgonyabogarak sem kedveztek.

burgonya

Az aszály és a károsítók is megviselték a növényt – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Jól halad az aratás, de a vetés már kevésbé
Itt az időszaka annak, hogy egész éves fáradozásaink gyümölcsét – a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt – betakarítsuk. Az Agroinform.hu 2018. 40. heti növényvédelmi előrejelzése.

Most móresre taníthatjuk a szőlő legveszélyesebb kórokozóját!
Most még gyéríthetjük a leveleken képződő áttelelő lisztharmatképletek, a „gombatojások” (kazmotéciumok) számát. Ezek hamarosan beérnek, a gombaölő szereknek ellenállóvá válnak, és az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, tőkékre, támrendszerre. Tavasszal majd innen pattannak ki a spórák, közvetlenül a fiatal levelekre.

A világ legnagyobb repcevetőmagos cége új vetőmagokat dob piacra hazánkban
Hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási extremitások, és ezzel párhuzamosan repcetermesztésünk is egyre intenzívebbé vált, a termelési kockázat pedig növekedett. A kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni védekezés egyik eleme a fajtaválasztás.

50 milliárd forint élelmiszeripari és borászati fejlesztésre – hogyan pályázzunk?
A 2014-2020-as fejlesztési időszak felemás eredményeket hozott a Vidékfejlesztési Program területén. Szerencsére innovatív ötletekben és beruházási kedvben továbbra sincs hiány, azonban számos projektet állít kihívások elé az új közbeszerzési törvény, a biztosítékok köre és az építőipari áremelkedés. A folyamatosan változó gazdasági környezetben a pályázók professzionális partnere lehet a REKONTIR Cégcsoport.

kép

A folyamatosan változó gazdasági környezetben a pályázók professzionális partnere lehet a REKONTIR Cégcsoport – fotó: Rekontir

Milyen mezőgazdasági csarnokot választanak a magyar gazdák?
A modernizálódó mezőgazdaságban a rugalmas és gyorsan épülő könnyűszerkezetes épületek sokoldalú megoldást nyújtanak a bővítési igényekre. A Frisomat huszonöt éves magyarországi jelenléte során több mint 1500, jelentős részben mezőgazdasági célú csarnokot épített. A cég acélcsarnokai a mezőgazdaság bármely ágában tevékenykedő gazda számára remek választást kínálnak az egyszerű terménytárolótól a hőszigetelt feldolgozóüzemig.

Kismértékben nőtt az aranyszínű sárgasággal fertőzött terület
A Nébih szakmai irányításával idén is folyamatos felderítést végeznek az illetékes megyei kormányhivatalok a rendkívül veszélyes szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség jelenlétének felmérésére. Idén a betegség elterjedési területe csak kismértékben haladta meg a tavalyit.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.