A gazdálkodók a növényvédelmi tevékenységeiket egészen pontos tervezés mellett végzik. A gazdálkodó a növényei megfigyelésével és az időjárás-előrejelzés alapján válogatja meg a felhasznált növényvédő szereket. Nemcsak az ára, hanem a készítmény összetétele is fontos paraméter lesz – írja a gazdablog.hu.


növényvédő szerek engedélyezésének felelős hatósága a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az engedélyezési folyamat során a hatóság meghatározza az adott növényvédő szer felhasználásának, forgalmazásának és raktározásának szabályait is. A növényvédő szer forgalmazója az engedélyezési folyamat eredményeként megkapja a növényvédő szer engedélyokiratát, amelyben az adott készítményhez kapcsolódó minden szabály részletesen rögzítésre kerül. Ezen okiratokat időnként a hatóság módosíthatja is.

növényvédelem

Fontos lépés a készítmény engedélyokiratának áttanulmányozása – fotó: Shutterstock

Amikor a gazdálkodó tervezi a növényvédelmi tevékenységét, pontosan tudja, milyen készítményeket fog használni. Az előkészületek során nagyon fontos lépés a készítmény engedélyokiratának áttanulmányozása, amit a gazdálkodó könnyedén megtehet, hiszen a legpontosabb és naprakész információk, a NÉBIH által működtetett adatbázisban elérhetők. Az adatbázis IDE kattintva elérhető.