Az őszi kalászosok és az őszi káposztarepce áttelelése problémamentes volt, jó hozamokra van kilátás – mondta a Magyar Hírlapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A meleg időjárás beindítja a növények fejlődését, az őszi búza a bokrosodás végénél – szárbaindulás kezdeténél tart, a repce sokfelé már zöldbimbós állapotban van.

Bár az utóbbi időben sokat száradtak a talajok, még mindig vannak belvíz alatt álló területek, itt sajnos csúsznak a mezőgazdasági munkák. Az ország nagy részén zajlik az őszi vetésűek növényvédelme és trágyázása. Vancsura József a lapnak elmondta, korábban majdnem százezer hektárnyi területet nem lehetett művelni a bellvíz miatt, ez jelenleg körülbelül a felére csökkent. Ha addig nem esik extrém csapadékmennyiség, akkor május elejére-közepére megszűnhetnek a belvizes részek.

vetés

Ahol nincs belvíz, jól halad a magágykészítés, a vetések is elindulhatnak – fotó: Shutterstock

Idén országosan egymillió hektárra tervezik a kukorica vetését, a búzáé valamennyivel kevesebb lesz ennél. A napraforgóval a vetésforgó betartása miatt bevethető területek mérete pedig körülbelül hatszázezer hektár lehet a GOSZ elnöke szerint. A napraforgó vetése még nem kezdődött meg, de az elnök úgy véli, elegendő jó minőségű vetőmag áll rendelkezésre, adottak a feltételek a vetés megkezdéséhez.