Alaptrágyázásra tavasszal a YaraMilaTM melegen granulált, mezo- és mikroelemekkel kiegészített komplex műtrágyacsaládot ajánljuk. A tápelem-tartalom jó oldékonysága következtében gyorsan felvehetővé válik a növény számára, így a közvetlenül vetés előtti kijuttatás intenzív tápanyaghatást biztosít a teljes növényi vegetáció folyamán.

•    Kiegyenlített foszfor- és káliumellátottság, ill. intenzív gazdálkodás esetén a YaraMilaTM 8-24-24 műtrágyát javasoljuk 200-400 kg/ha dózisban, amely ként, bórt, vasat, mangánt és cinket is tartalmaz a három fő makroelem mellett.

•    Gyenge kálium ellátottság esetén a kukorica magas kálium igényét szem előtt tartva kálium túlsúlyos komplexeket ajánlunk kijuttatni, mint például a magnéziummal, kénnel, bórral, vassal, mangánnal és cinkkel kiegészített YaraMilaTM 7-20-28-at, vagy a magnéziummal, kénnel, bórral és kalciummal kiegészített YaraMilaTM 7-12-25-öt, vagy amennyiben nagyobb mennyiségű nitrogént kívánunk az alaptrágyázással egybekötve kijuttatni a YaraMilaTM 13-13-21 komplexet, amely kénnel, bórral, vassal, mangánnal és cinkkel van kiegészítve. Ezeket a műtrágyákat is 200-400 kg/ha dózisban javasoljuk a talaj ellátottsága és a tervezett növényi termés függvényében.

A startertrágyázás lényegi hatásával kapcsolatban fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a YaraMilaTM műtrágyák foszfortartalmának meghatározó része vízben oldódó, azaz a növény számára már a vetőmag csírázását elindító talajnedvességgel felvehetővé váló formában van jelen, ugyanakkor az ekkor kijuttatott kálium-, ill. járulékos mezo- és mikroelemtartalom már a növény későbbi fejlődési szakaszaira előretekintve is fontos tápanyagbevitelt jelent. Ebből kifolyólag ajánljuk a YaraMilaTM műtrágyacsalád tagjait startertrágyázásra, akár olyan formában is, hogy a teljes adag egy része vetés előtt, másik része pedig starterként vetéssel egymenetben kerül kijuttatásra:
•    az előbb felsorolt termékek bármelyikét,
•    vagy a YaraMilaTM 16-27-7 kénnel és cinkkel kiegészített komplexet 150-200 kg/ha dózisban. Ennek a terméknek külön kiemelendő a termékcsaládból legmagasabb, 0,1%-os cink-tartalma.

A mikroelemek közül a cink hiányára mutatja a legerősebb reakciót a kukorica, amely azonban nem szabad, hogy a többi mikroelem alulértékeléséhez vezessen a tápanyag-ellátás során. Ennek tükrében fejlesztettük ki technológiai ajánlásainkat a levéltrágyázásra:

•    4-8 leveles állapotban 2-3 l/ha dózisban a YaraVitaTM Zeatrel, kukorica-specifikus foszfor-, kálium-, magnézium- és cinktartalmú készítményt javasoljuk, amely az általános kondicionálás és célzott tápanyag-utánpótlás mellett hangsúlyos cinkforrás is. Amennyiben ebben a fenofázisban a kiegészítő NPK utánpótlás tűnik fontosabbnak, a szilárd, teljes mértékben vízoldható cinkkel kiegészített 19-11-24 összetételű FolicareTM levéltrágya ajánlott 3-5 kg/ha dózisban. Célzottan cinkhiány pótlására rendelkezésre áll a kiemelten magas, 700 g/l koncentrációban cinket tartalmazó YaraVitaTM Zintrac levéltrágya is 0,5-1 l/ha dózisban.

•    Az előbbi kezelés megismétlését ajánljuk a címerhányás időszakában, amely a termésképzés szempontjából különösen intenzív időszak a növény fejlődése során, amikor kiváló tápanyagreakciókat érhetünk el.

A teljességre törekvés jegyében már a magyar nitrogénpiacon is jelen vagyunk a YaraBelaTM termékcsaláddal, amelyből kukorica esetében a 27%-os mészammon-salétrom YaraBelaTM Extrant ajánljuk. Vetés előtt 100-120 kg/ha nitrogén hatóanyag, majd a 10-12 leveles állapotban végzett sorközműveléskor 30-50 kg/ha hatóanyag kijuttatását javasoljuk.

Jelenleg mind a talajok nedvességtartalma, mind pedig az árupiaci előrejelzések bíztató kezdetet ígérnek a kukoricatermesztéshez. Technológiai ajánlásaival hasonlóan kedvező és sikeres folytatást kíván a Yara, mint a világpiac vezető műtrágyagyártója!

Benedek Szilveszter
Yara Hungária Kft.
+36 30 654 5504