Azt jelenti, hogy a növény MINDEN, számára fontos tápanyagot fel tud venni a gyökérzeten keresztül, többletenergia-befektetés és hiány nélkül. A gyökéren keresztüli növénytáplálás mindennek az alapja.

A növények némileg eltérő jelzésekkel is ki tudják mutatni, ha jól érzik magukat, és egyik ilyen indikátor a színük. Búzánál akkor lehetünk biztosak az optimális feltételekben, ha kékeszöld színben pompázik. A kékes színárnyalatú növény erőteljes, fotoszintézise a maximumon van, és a legjobb gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel valósulhat meg. Az ilyen állománytól messzemenően jobb stressztoleranciát és betegség-ellenállóságot várhatunk, jobb szárszilárdsággal, nem fog könnyen megdőlni sem szélben, sem egy esetleges rovarkártétel esetén. A jó kondícióban tartott növényállomány ezt a színt mutatja az érési folyamat kezdetéig.

Hogyan érhetjük ezt el? Kezdjük a talaj pH-értékének optimális, semleges (~pH 7) tartományba emelésével, amely lehetővé teszi a növény számára a genetikai maximumot megközelítő teljesítményt és az akadálytalan tápanyagfelvételt. Semleges pH-tartományban valamennyi hasznos tápelemet képes a növény a gyökerén keresztül felvenni.

A többi már a technológián, genetikán, csapadékviszonyokon is múlik, de az alapokat mindenképp rendbe kell tenni!

Hogyan néz ki egy ilyen állomány? Megmutatjuk! Nézzen a képre!

kalászosok

A bal oldali kékeszöld állomány megfelelő talajmeszezést követően került elvetésre, szemben a jobb oldali, meszezést nem kapott, így savanyúbb talajba vetett állománnyal. A különbség –mondhatjuk – szembeötlő

A meszezéshez TERRACALCO 95 szemcsés talajmeszező anyagot használtak.

A meszezéssel kapcsolatban felmerül három fontos kérdés:

Mit?

Válasszunk olyan terméket, amely megmérettetett és bizonyított! Ilyen a TERRACALCO 95, amely egy új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását.

Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással és kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

A termék a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényhez kapcsolódó Magyar Növénytermesztésért Termékdíj pályázaton I. díjat nyert!

Mikor?

Az időzítési lehetőségekhez nyújt segítséget ez az egyszerű ábra: (1. ábra)

ábra

A TERRACALCO 95 a megnevezett idő intervallumokban bármikor használható! Gyors oldhatósága és hatása miatt ideális repce vetése előtti meszezéshez, amikor viszonylag rövid idő áll rendelkezésre a kijuttatásra. A TERRACALCO 95 termékkel ez többé nem probléma!

Mivel?

A TERRACALCO 95 függesztett vagy vontatott röpítőtárcsás műtrágyaszóróval 18 m szélességben minimális porképződés mellett egyenletesen, egyszerűen kiszórható! Nincs szükség beruházásra, a meglévő géppark tökéletesen elég a használatához.

Célzottan és specifikusan a mezőgazdaság számára fejlesztett egyéb termékeink:

TERRACALCO 55 LD

Kalcium-karbonát alapú, nagy tisztaságú, finom mészkőőrlemény, amely a szálló por drasztikus csökkentése érdekében speciális oldattal kezelt, így a röpítőtárcsás kijuttatás is megoldott a karbonát alapú, elsősorban a hosszú hatástartamú melioratív meszezést megcélzó művelethez.

TERRACALCO 95 FINE

Nagy tisztaságú, rendkívül gyors oldódású 0-2 mm-es mérettartományú őrölt égetett mész alapú termék. Ideális csigás adapterrel rendelkező szóróberendezéshez, vagy szerves anyaggal keverve szervestrágya-szóróval történő kijuttatáshoz.

Kijuttatása minimum egy héttel a tervezett vetés előtt történjen meg.

Állattenyésztők figyelmébe!

OPTILIT

Kifejezetten az istállók és környezetük (pl.kifutók) alomanyagának kezelésére vagy önállóan padozatra, földre szórva hatékonyan használható speciális mészkeverék.

Az állathigiéniai körülmények döntő befolyással bírnak az állat egészségére, és ezen keresztül közvetlenül az állattartás eredményességére. A nedvesség, magas hőmérséklet, a padlón felhalmozódó trágya elősegíti a kórokozók felszaporodását, rontja az állatok komfortérzetét, és betegségek kialakulásához vezet. Az OPTIIT használatával a fenti problémák visszaszorításával megfelelően higiénikus és tartós, kényelmes almozást és általános istálló higiéniát biztosíthat állatai számára!

Kérdéseikkel forduljanak a Carmeuse Hungária Kft.-hoz!

Wágner József
üzletfejlesztő
www.carmeuse-agrarium.hu