Hazánkban a biostimulátorokat övező információdömping és az ezzel egyszerre jelentkező kevés egzakt mérés és ismeretanyag ellentmondása megnehezíti a gazdálkodók helyzetét. De mielőtt azt gondolnánk, hogy ez csak itthon számít tisztázatlan fogalomnak, hivatkoznék egy, az Európai Bizottság számára 2012-ben készített jelentésre, melynek az volt a célja, hogy összefoglalja a téma szakirodalmát, valamint definiálja a biostimulátor fogalmát (Prof Du Jardin, report to the EU Commission, March 2012).

A jelentés lektorált, tudományos folyóiratokban megjelent cikkeket dolgozott fel, és a következő konklúzióval zárul: A növényi biostimulátorok olyan anyagok – a tápelemek és növényvédőszerek kivételével – melyek a növényen, vetőmagon vagy termesztő közegen keresztül használva (különböző formulációkban) képesek módosítani a növény fiziológiai folyamatait, és ezen keresztül javíthatják a növényi növekedést, fejlődést és/vagy a stresszel szembeni ellenállóságot. A növénykondicionáló kifejezés ennek szinonimájaként használható, amely arra utal, hogy ezek az anyagok javíthatják a tápanyag-hasznosulást és/vagy a stresszre adott reakciót.

KITE

Az előbbi megállapítás alapján mi a biostimulátorok közös jellemzője?
Ezek az anyagok növelhetik a termés mennyiségét és/vagy minőségét, sokféle hatásmechanizmuson keresztül. Egy biztos, a hatásmechanizmusuk szerint nem növényvédő szerek és nem műtrágyák. A biostimulátorok között találhatók hormonális hatásúak (akár növényi hormonokat is tartalmazhatnak, hiszen vannak köztük növényi kivonatok), antioxidáns hatásúak, a tápanyagfelvételt/hasznosulást javító és a biotikus/abiotikus stresszel szembeni ellenállóságot növelő anyagok.

Milyen alapanyagokból és hogyan készülhetnek a biostimulátorok?
Először is leszögezhetjük, hogy a „bio” szócska nem azt jelenti, hogy szerves eredetű anyagokról van szó, egyszerűen a biológiai hatásra utal. A biostimulátorok között ugyanis szervetlen eredetű anyagok, mint a filmképző kaolin és a szintetikus polimerek vagy a foszfitok is helyet kapnak.

Hogyan csoportosíthatjuk a biostimulátorokat?
A gyakorlati szempontból legfontosabb, a kereskedelmi forgalomban is jelen lévő anyagok a következők: humuszanyagok, szabad aminosavak, algakivonatok, foszfitok/foszfonátok, kedvező hatású elemek (pl: Al, Si, Se), mono-, di- és poliszacharidok. Egy termék ezen vegyületek közül több típust is tartalmazhat, és az „értékét” ezen összetevők mennyisége adja. Fontos tudni, hogy az összetevők vizsgálata a talaj- és növénykondicionálóként való engedélyeztetés során megtörténik, az engedélyezett termékek esetében a címkén fel van tüntetve.

KITE

Az idei évtől engedélyezett új termék, a DELL” AGRO PLUS, melynek összes hatóanyagtartalma 44,1%, humuszanyagokat (23,1%), mono-, di- és poliszacharidokat (6,2%), valamint aminosavakat (14,8%) tartalmaz. A termék kizárólag növényi eredetű melléktermékek meghatározott körülmények között történő fermentációjával készül, és biológiai hatásvizsgálatok igazolják a termésnövelő hatását. Kertészeti- és szántóföldi kultúrákban is használható, csepegtető öntözéssel talajon keresztül vagy lombkezelésre. A szántóföldi kultúrákban ajánlott dózisa 2-4 liter. A kezelést mindig az intenzív vegetatív fejlődés időszakában végezzük, amikor már megfelelő a lombfelület (például őszi búzában a bokrosodás időszakában BBCH 21-től, vagy őszi káposztarepcében 5-6-leveles kortól, BBCH 15-től).

A biostimulátorok kapcsán egy dolgot ne felejtsünk el. A termést limitáló tényezők – amik lehetnek a vízhiánytól a tápanyaghiányig sokfélék – határozzák meg az elérhető hozamokat. Ha a többi termesztési tényezőnk nincs a megfelelő szinten (tápanyag-gazdálkodás, talajállapot, növényvédelem), a biostimulátorok kedvező hatása sem fogja ezt kompenzálni, maximum tompítja ezek hatásait. A biostimulátorok csak egy intenzív termesztéstechnológia kiegészítéseként funkcionálhatnak megfelelően, és ekkor várhatjuk tőlük, hogy hasznot termeljenek.

Bertáné Szabó Emese
Tápanyag gazdálkodási koordinátor
Fejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóság
KITE Zrt.

További információkért látogasson el a KITE Zrt. weboldalára!