Mire figyeljünk a tavaszi trágyázásnál?
Itt az ideje a repce és a búza fej- és levéltrágyázásának, a kukorica és a napraforgó startertrágyázásának. A megfelelő tápanyag-utánpótlás elengedhetetlen a nagy hozam eléréséhez.

Növényvédelmi előrejelzés: az időjárás kedvezett a károsítóknak
Komolyan megnehezíti a tavaszi munkákat az átnedvesedett talaj, közben kérdéses, hogy a növények hogyan reagálnak a belvízre és a hőmérséklet ingadozásaira. Az Agroinform.hu 2018. évi 11. heti előrejelzése.
Ez az az időszak, amikor kárt szenvedhetnek növényeink 
Beléptünk a meteorológiai tavasz időszakába, de még mindig a tél az úr. Az Agroinform.hu 2018. évi 12. heti növényvédelmi előrejelzése.
Már figyelnünk kell a kártevőkre is
Az időjárás miatt csúsznak a tavaszi munkák, a gyümölcsösökben zajlik a kárfelmérés, a szántóföldön pedig a növényvédelmi munkák is aktuálissá válnak. Az Agroinform.hu 2018. 13. heti előrejelzése.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban
A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Mi a titka egy sikeres magyar tehenészetnek?
A siker az összefogás, a közös munka eredménye. Nyakas András tulajdonossal, az állattenyésztési kategória "Év Agráremberével" fiai társaságában Fehér Károly beszélgetett.

A növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata miatt új korszak kezdődhet a növényvédelemben
Amikor a jelenleg forgalomban lévő összes hatóanyag felülvizsgálati eljáráson megy keresztül az EU-ban, és az eddig használt kalászos gombaölő szerek akár 90 százaléka is kieshet a következő években, különösen felértékelődnek a BASF egészen új technológiákat képviselő termékei. Minderről Hajnal Gáborral, a BASF Hungária Kft. marketingvezetőjével az AGROmashEXPO-n beszélgettünk.

kép

A Priaxor® példátlan hozamnövelő hatással is rendelkezik – fotó: Shutterstock

A 2020 utáni uniós támogatáspolitikában is preferálnák a precíziós gazdálkodást
A kormányzat támogatja, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitika keretei között minél szélesebb körű eszközrendszer jelenjen meg a precíziós gazdálkodás, sőt ezen túlmenően a szélesebb értelemben vett digitalizáció elterjesztését szolgálva. Mindezt Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár mondta, akivel a PREGA Science-en beszélgettünk.

A magyar gazdáknak is alkalmazkodniuk kell a változó világhoz
Nekünk is el kell sajátítanunk a precíziós technológiát, hogy a legkorszerűbb módszerekkel tudjuk megtermelni azokat a hagyományos élelmiszereket, amelyeket a magyar lakosság is kedvel, és amelyeket a külpiacokon is sikeresen tudunk értékesíteni. Mindezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondta, akit a PREGA Konferencia és Kiállításon kérdeztünk.

Tippek a Szekeres családi gazdaságtól: hogyan jussunk több profithoz?
Egy családi gazdaság irányítása egy fiatal termelő számára nem egyszerű feladat. Döntések folyamata, amelyek nyomán súlyos pénzek folynak be vagy ki a családi kasszából. A kívánt profithoz pedig olyan technológiai elemeket kell ötvözni, amelyek eredményeképpen terméstöbbletet kapunk. Szekeres Lajossal, a Szekeres Kft. növénytermesztési vezetőjével beszélgettünk, aki 1000 hektáron termel, rend szerint 6 növénykultúrával.

Így védhetjük növényeinket a fagytól
Már a meleg januárban megindult a találgatás. Ha korábban felébrednek a növények, és a megszokottnál előbb bontják a szirmaikat, mennyi kárt okoz majd a tavaszi fagy? Zsigó György a következő módszert ajánlja a kerttulajdonosoknak a fagykár mértékének megállapításához.

Élenjáró teljesítmény
Napraforgó-vetőmag a SAATEN-UNION-tól – akár rovarölő szerrel csávázva is!

Maximális termésbiztonság az Artesian hibridekkel
Az Artesian kukoricahibridek széles alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, amelyek kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekkel szemben.

Öt fontos kérdés és válasz a zöldségfélék szerves trágyázásáról
Tisztázzuk, mit kell tudni és mire kell odafigyelni a zöldségek szerves trágyázásával kapcsolatban. A szerves trágyázás ideje ősszel van a szántással és az ásással egy időben, de sokan vannak, akik (helytelenül) tavaszra hagyják, és a palántázás előtt hajtják végre. Ezért a témával kapcsolatosan feltett néhány kérdésükre az alábbiakban szeretnénk olvasóinknak válaszolni.

répa

Bizonyos gyökérzöldségfélék esetében esetében nem szoktunk, csak kivételesen rossz szerkezetű talaj esetében szerves trágyázni – fotó: Shutterstock

Indítsa így a szezont tavasszal, és a növények meghálálják!
A tavaszi munkálatok elvégzésére már rengeteg technológia létezik, és nem mindig könnyű a megfelelőt kiválasztani. Kattintson, és segítünk dönteni!

Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek!
A kora tavaszi fejtrágyázást követően megkezdődhet az őszi búza tavaszi vegyszeres gyomirtása. Fontos a gyomfelvételezés és ezt követően a megfelelő gyomirtó kiválasztása.

A tulajdonostól a gépkezelőkig komoly szemléletváltásra van szükség
A precíziós gazdálkodás elterjedéséhez szükséges szemléletváltozást nem lehet tovább húzni, különben lemaradunk. A technológia akkor lesz valóban átütő erejű, ha vertikálisan és horizontálisan is rendszerré áll össze. A KITE úgy gondolja, ez az igazi kihívás.

A magyar gazdák is részesülnek a digitális átállás előnyeiből
A Digitális Agrár Stratégia többek között azt a célt szolgálja, hogy a magyar gazdák versenyképesebbek legyenek, könnyebben és takarékosabban termelhessenek. A változások az életformát is érintik, hiszen a technika jóvoltából kényelmesebben lehet majd gazdálkodni.

A növényvédelem és a klímaváltozás is veszélyezteti a beporzókat
A beporzó rovarok védelmében a természetes élőhelyek helyreállítása, változatos méhlegelők kialakítása, valamint a növényvédő szerek használatának csökkentése hozhatna áttörést.

Bevált megoldások a kukorica gyomirtására!
A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

kukorica

fotó: Nufarm Hungária Kft.

Megéri-e a növénykondicionálók használata?
Bőven száz fölött van a hazánkban engedélyezett növénykondicionálók, talajkondicionálók és mikrobiológiai készítmények száma. Pontosan mire jók és miért érdemes használni a növény- és talajkondicionálókat, mikrobiológiai készítményeket? Erre adunk választ a cikkben. ​

Az új generációs CLEARFIELD PLUS napraforgóhibridek előnyei!
A gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia töretlenül fejlődik egész Európában, így Magyarországon is. Az ilyen típusú napraforgóhibridek nemesítése a SAATEN-UNION számára kiemelt jelentőségű, így hazánkban is az elsők között kezdte meg a CLEARFIELD PLUS napraforgóhibridek forgalmazását.

Műtrágyázási javaslatok a szakértőtől!
A precíziós gazdálkodás a megfelelő növénytáplálással kezdődik. Ismerje meg Ön is a jövő tápanyag-utánpótlási technológiáit!

Cirok: a kukoricához képest jóval kisebb ráfordítással is jövedelmező!
A cirok jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42.000.000 ha-on termesztett gabonaféle, a vetésterülete folyamatosan nő. Sikerének az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica. 

6 anyakoca is rendszeres bevételt hozhat! (Nyomtatható rotációs naptár!)
Első szakmai blogbejegyzésemmel bemutatom, hogyan teszünk szert rendszeres havi jövedelemre 6 anyakoca rotációszerű fiaztatásával. Ez a fejezet minden kis- és közepes gazdaság számára hasznos lehet, ahol alapvetően évente csak egyszer-kétszer számíthatnak jövedelemre, és a szezonalitás áthidalására jól jönne havi rendszerességű bevétel is.

Így készíthet tökéletes szilázst!
A tömegtakarmány precíz elkészítésén több múlik egy tejelő szarvasmarhatelepen, mint gondolná! A gondos silózás, kiváló Holstein fríz genetikával párosítva hatékonyságot és jövedelmezőséget eredményez a gazdának. Alföldi Lászlóval, a Holstein Genetika Kft. területi igazgatójával és tenyésztési programvezetőjével beszélgettünk a PREGA 2018 Konferencia és Kiállítás rendezvényen.

kép

A minőségi tömegtakarmány alapvető feltétele a sikeres termelésnek – fotó: Shutterstock

Kukorica gyomirtása: ne kövessük el a gyakori hibákat!
Hazánk időjárása – főként csapadékeloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén. Ezek a tényezők arra ösztönzik a kukoricatermelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására.

Mi a legjobb választás, ha mezőgazdasági épületről van szó?
A hazai élelmiszer-termelés nemzetközi versenyképességének megőrzése megköveteli a legmodernebb technológiák alkalmazását. Nem csupán az eljárások, de az épületek tekintetében is.

NAK: egyre többen nyitottak a precíziós gazdálkodásra
A következő 30 év egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a mezőgazdaság lehet. Nagyon sok újdonság ér majd bennünket. Csak egyetlenegy jó válasz létezik: ha nyitottak vagyunk. Természetesen kellenek a jól felkészült szakemberek is. Mindezt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mondta, akit a PREGA Konferencia és Kiállításon kérdeztünk.

Milyen szójafajtát válasszunk a jövedelmező termesztéshez?
A zöldítési és a fehérjeprogramokhoz illeszkedő, jövedelmező szójatermesztés csak a termőhelyi adottságoknak megfelelő fajták használatával valósítható meg. A köztermesztésben alkalmazott korszerű fajtákkal hektáronként 3-4 tonnás vagy akár ennél magasabb termések is elérhetők az üzemi gyakorlatban. A biztonságos szójatermesztés szempontjából azonban nemcsak a megfelelő fajta, hanem az ellenőrzött minőségű, fémzárolt vetőmag használata is kiemelt jelentőségű.

Minden jó bor a szőlőben születik
A díjnyertes pincészetek is tapasztalják, hogy a szőlészeti ágazatban mekkora probléma a munkaerőhiány. A gépesítés a prémiumborok esetében nem nyújt igazi megoldást. Mindannyian vallják, hogy a jó borhoz jó minőségű alapanyag szükséges.

Van kérdése a lombtrágyázásról? Segítünk!
Mi a lombtrágyázás lényege, mik az előnyei, mikor és hogyan érdemes alkalmazni? Kiderül a cikkből.

I. PREGA START! – Hogyan induljunk el a precíziós gazdálkodással?
Hogyan induljunk el a precíziós gazdálkodással? Valóban csak több százmilliós beruházás szükséges ahhoz, hogy elkezdjük az adatalapú gazdálkodást? Milyen támogatási lehetőségek kapcsolódhatnak a digitalizálódó mezőgazdasághoz? Ezen kérdések köré épült az I. PREGA Start Konferencia és Gazdafórum Nagykátán, amely teljesen új kezdeményezésként indult útjára a precíziós gazdálkodási konferenciák történetében.

gép

A drónokat testközelből is megszemlélhették a résztvevők – fotó: Agroinform.hu

Újabb több tízmilliárdos pályázat az élelmiszeriparnak
A maradványforrásokból hamarosan újabb pályázat nyílhat meg az élelmiszeripar számára. Bár vannak üdítő kivételek, az ágazat termelékenysége erősen leszakadt a külföldi versenytársakétól. Ez elsősorban az elmaradt technikai-technológiai fejlesztések következménye.

Így győzhető le a piretroid rezisztens repcefénybogár
A tél múlásával aktuálissá válnak a repce tavaszi növényvédelmi teendői; védekezni kell a szárormányosok, majd a virágbimbók megjelenésével a repce-fénybogár károsításai ellen.

Talajregeneráló készítmény hatása a kukorica fuzáriumos fertőzöttségére – I. rész
Szabadföldi kisparcellás vizsgálatokban tanulmányozták a „Talajregeneráló” baktériumkészítményt a Fusarium gombák okozta fertőzések mérséklésére. A gazdasági növényeket fertőző és károsító fonalas gombák ellenagrotechnikai, kémiai, biológiai módszerek együttes, illetve egymást kiegészítő használatával vehetjük fel – váltakozó sikerrel – a harcot.

Újra csírázási gondok – figyeljünk oda a vetésre!
Nem véletlen a cím, az idén tavasszal is jelentkeztek a zöldségféléknél a csírázási gondok. Sajnos még mindig él az a téves nézet, amely szerint a rossz kelés oka a rossz minőségű vetőmag. Tanácsos megvizsgálni a magvetés körülményeit!

Van kérdése a talajbaktérium-oltásról? Mi válaszolunk.
Az enyhe telet elhúzódó kitavaszodás követi. Ez nem ígér sok jót a kora tavasziak vetéséhez. Ugyanakkor a talajbaktérium-oltásra így is fontos időt szentelni.

Még lesz keret a fiatal gazdák számára egy újabb pályázati körre
Háromezer fiatal gazda induló támogatási pályázatának tartalmi értékelése jelenleg már „véghajrában” zajlik, és várhatóan március 31-ig a döntés is megszületik. Fejenként 40 ezer euró odaítéléséről van szó. A keretben még maradt „egy körre” pénz, amelyet 2020-ig meg lehet hirdetni.

Gazdatapasztalatok a precíziós gazdálkodásról
A precíziós gazdálkodásra alkalmas géppark és technológia már megvan, de hiányoznak a megfelelő szakemberek, akik képesek lennének minden kérdés megválaszolására. A tudatosság és a konkrét tervezés fontosságának felismerése pedig a legnagyobb kihívás.

Márciusi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.