Talajregeneráló készítmény hatása a kukorica fuzáriumos fertőzöttségére – II. rész
Szabadföldi kisparcellás vizsgálatokban tanulmányozták a „Talajregeneráló” baktériumkészítményt a Fusarium gombák okozta fertőzések mérséklésére. Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (Martonvásár) növénykórtani tenyészkertjében 2015-2017. években, kisparcellán, három ismétlésben végeztek kísérleteket a Phylazonit Talajregeneráló baktériumtermék hatékonyságát vizsgálva.

A felmelegedéssel a kerti munkák ideje is eljött
Az idén két hideghullám is félbeszakította a kerti munkákat. Talán az döntött helyesen, aki csak ezután kezdett hozzá a metszéshez és a lemosó permetezéshez.

Gyorsítani kell a vidékfejlesztési pályázatok kifizetését
A Vidékfejlesztési Program 71 pályázatából 42 már lezárult, 1040 milliárd forint sorsáról döntöttek. Ebből azonban még csak 215,8 milliárdot fizettek ki. Mivel a vártnál hosszabb idő telt el a pályázat benyújtása és elbírálása között, jogos az igény, hogy a nyertesek nagyobb mozgásteret kapjanak a projektek módosítása során. Mindezt Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásán hallottuk.

A megelőzés automatikus termésmentés is!
A gombabetegségre fogékony fajták esetében sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megelőző jellegű kezelésekre. A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok. A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát. A gombabetegségre fogékony fajták esetében sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megelőző jellegű kezelésekre.

Kukorica gyomirtása: ne kövessük el a gyakori hibákat!
Hazánk időjárása – főként csapadékeloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén. Ezek a tényezők arra ösztönzik a kukoricatermelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására.

kukorica

Öt hatóanyaggal a tökéletes eredményért – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A mezőgazdaság is jó érzéssel gondolhat a cementgyárra
Mi a közös egy cementgyárban és egy nápolyiüzemben? Nemcsak az, hogy mindkettő liszt finomságú alapanyaggal dolgozik, vagy hogy sok szálon kötődik az agráriumhoz. Az is összehozza őket, hogy jogosultak a Magyar, illetve a Hazai Termék védjegy használatára. A Magyar Termék Nonprofit Kft. által a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) Váci Cementgyárába, valamint az U és U (Urbán) Édesipari Termékgyártó Kft.-be szervezett gyárlátogatáson ott volt az Agroinform.hu is.

Új eljárást fejlesztenek ki a burgonyavírusok ellen magyar kutatók
A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének Biotechnológiai Laboratóriumában olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel a vírusfertőzött burgonya-alapanyagokból nagy hatékonysággal lehet vírusmentes szaporítóanyagot előállítani.

8 tipp a talajtömörödés elkerüléséhez!
A talajkímélő művelés számos elemből tevődik össze. Az alábbi tippeket betartva megfelelő állapotban tarthatjuk a talajt, és csökkenthetjük a tömörödését. A mezőgépgyártók egyre nagyobb méretű és teljesítményű gépeket dobnak piacra, amelyeknek a súlyuk is egyre nagyobb, így jobban terhelik a talajt. Ahhoz, hogy a talaj nagyobb károsodást ne szenvedjen, a következő, talajkímélő intézkedéseket kell szem előtt tartani.

Növényvédelmi előrejelzések:
• Itt a tavasz, beindulnak a károsítók. Megérkezett az április, s vele együtt a szeles időszak. Ez az egyik oldalról jó, hisz segít felszárítani a nedves talajokat, de a másik hatása – mely szerint akadályozza a permetezéseket – nem igazán kedvező. Az Agroinform.hu 2018. évi 14. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Még most állítsuk meg a fertőzések terjedését! Mondhatnánk, hogy elindult a növényvédelmi szezon, de az már jóval korábban megkezdődött, hiszen a lemosó permetezések végéhez közeledünk, közben megindultak a tavaszi gyomirtások, s a repcét is le kellett húzni már szárormányosok ellen. Az Agroinform.hu 2018. évi 15. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Az időjárás kedvez a lisztharmatfertőzésnek. A búzába betelepültek a vetésfehérítő bogarak, a repcét már látogatják a fénybogarak, a szántón és a gyümölcsösökben is felbukkant a lisztharmat. Az Agroinform.hu 2018. 16. heti előrejelzése.
• A gyümölcsösökben is szükség lehet a védekezésre. Az ültetvényekben a levéltetvek, a repcetáblákon a repcebecő-ormányosok okozhatnak gondot. Az Agroinform.hu 2018. 17. heti előrejelzése.

acat

Ezzel gond lesz, rengeteg az acat – fotó: Agroinform.hu

Repcetermesztőként mire érdemes odafigyelni a zöldítő keverék idei kiválasztásakor?
Hazánkban az elmúlt öt évben az őszi káposztarepce vetésterülete növekvő tendenciát mutat, és a legstabilabb jövedelmet biztosító szántóföldi kultúrává vált. Azonban eredményesen továbbra is csak magas technológiai színvonalon és kellő odafigyeléssel termeszthető. A nem megfelelően kiválasztott zöldítő keverékek már rövid távon is jelentősen veszélyeztethetik a repcetermesztés jövedelmezőségét.

Javaslat a belvízkárok mérséklésére
A belvizes területeken őszi vetésű állományok pusztulhatnak ki, talajmunkával előkészített táblarészek válhatnak megközelíthetetlenné az átmeneti vízborítás miatt. A probléma kezelése komoly fejtörést okozhat a gazdálkodók számára. Felmerül a kérdés: mit tehetünk a belvíz alól felszabaduló területekkel?

Jó tanácsok a lemosó permetezéshez
A rezet rézszulfát vagy rézoxiklorid formában a tavaszi lemosási szezonban egyes kertészeti kultúrákban széles körben használják. Több növénynél a lemosó permetezést követően a szezon eleji védekezésekben önmagában vagy kombinációkban javasolható.

Ha ezeket betartja, jövedelmezővé teheti a szójatermesztést
Az utóbbi években sokan kezdtek minden tapasztalat nélkül a szója termesztésébe. A zöldítés ökológiai jelentőségű területeit (EFA-területek) érintő változások 2018-ban azonban sok kevés tapasztalattal rendelkező gazdálkodót visszariasztanak a szója termesztésétől, annak ellenére, hogy hagyományos, növényvédő szert használó termesztéstechnológia mellett a SAPS és a termeléshez kötött fehérjenövény-támogatás igénybe vehető. A cikkben összefoglaljuk a legfőbb tudnivalókat, amelyek a sikeres szójatermesztéshez szükségesek hagyományos technológiával és növényvédő szer használata nélkül is.

Új államilag elismert napraforgófajták
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Fajtaminősítő Bizottságának Szántóföldi Növények Szekciója állásfoglalása alapján a hatóság a következő napraforgófajtákat részesítette állami elismerésben, államilag elismert fajtákat hosszabbította meg, államilag elismert fajtákat vonta vissza.

napraforgó

A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 57 napraforgófajta található – fotó: Agroinform.hu

Ha nem jól juttatja ki, nem is fog hasznosulni a trágya
Ehhez pedig olyan gépekre van szükség, melyek a legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, és élettartamukat tekintve még unokáinkat is kiszolgálják. A PG hígtrágyatartály-kocsik olyan professzionális felhasználóknak készülnek, akik magas elvárásokat támasztanak a kiváló minőség, a rugalmas felhasználás és a költséghatékonyság területén.

Mi a teendő a fák károsítóival?
Az idei tavasz időjárása továbbra is kiszámíthatatlan. Egy melegrekord is megdőlt, és eddig csapadékban sem volt hiány. Most hirtelen beindultak a növények és a kártevők is.

Élettani Nobel-díj: Minden fának van pulzusa
A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.

Jönnek az esőzések, támadhatnak a károsítók a kertekben
Egy melegrekord is megdőlt, és eddig csapadékban sem volt hiány. Érthető, hogy most hirtelen beindultak a növények. A kajszi és a mandula sziromhullása után most egyszerre virágzó őszibarack-, cseresznye-, meggy-, körte- és almafákat is látni a kertekben. A károsítók is feléledtek.

Fontos kérdés zöldségtermesztőknek: mikortól pótoljuk a tápanyagot?
A zöldségpalánta nevelése során már szükség van tápanyag-utánpótlásra, különösen a tápanyagigényes paprika, paradicsom es tojásgyümölcs esetében. Ilyenkor a melegigényes zöldségnövények, a paprika, paradicsom, uborka, tojásgyümölcs palántáit már ültetjük a hideg fóliába vagy szabadföldre még nevelés alatt, a palántaházban vannak. Mindkét esetben az a cél, hogy erős, edzett palántákat ültessünk ki a tökéletes eredés érdekében.

kép

A kiültetést követő, kezdeti időszakban több foszfort igényelnek a palánták – fotó: ICL/SF

Időben védekezzen a parlagfű ellen!
A parlagfű április-májusra tehető fő csírázási időszakában országszerte várható a rendkívül allergén gyomnövény jelentős mértékű kelése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét, hogy a hatékony mentesítés érdekében már a növény 2-4 leveles fejlettségi állapotában érdemes elvégezniük a növényvédő szeres állománykezelést.

Az öntözővíz minőségéhez igazított tápoldatozással költségeink alacsonyabbak, a minőség pedig magasabb lesz
Termésbiztonság, a termesztés jövedelmezősége – ezek azok a kulcsfogalmak, amelyek alapjaiban határozzák meg a kertészek, növénytermesztők sikerességét. Ehhez a legfontosabb erőforrás pedig a természetben a víz, amelynek minősége döntően befolyásolja a szükséges tápanyag-utánpótlás mennyiségét is.

Így növelhetjük a termésmennyiséget
Talajbaktérium-készítmények alkalmazásával növelhető a terméshozam és a termésbiztonság is. A Phylazonit-technológia – a speciálisan szelektált baktériumtörzsek felhasználásával – egyik elsődleges célja a talaj tápanyagkészletének oly módon történő mobilizálása, hogy az a termesztett növénykultúra számára hozzáférhetővé váljon. 

Áprilisi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITTITT, ITT és ITT.