Az elmúlt két hét alapján ez lehet a valaha mért legmelegebb június – posztolta hétfő este Zeke Hausfather amerikai éghajlatkutató az X-en. A havi globális átlaghőmérséklet közel 0,2 Celsius-fokkal szárnyalhatja túl a tavalyi értéket, ami már eleve 0,5 fokkal forróbb volt az 1991-2020 közötti átlagnál.

Hausfather szerint a hónap első 15 napjáról rendelkezésre álló adatok alapján több mint 95 százalék az esély arra, hogy 2024 júniusa új rekord lesz, és így közel 1,5 fokkal lehet melegebb az ipari forradalom előtti átlagnál.

A globális hőmérséklet eddig idén tartósan magas maradt, és csak rövid ideig esett a 2023-as szint alá. Az Európai Unió Kopernikusz földmegfigyelési programja szerint 2024 januárja, februárja, márciusa, áprilisa és májusa minden vele megegyező korábbi hónapnál melegebb volt.


A hőség az óceánokat talán még kiugróbban érinti: a globális tengerfelszíni hőmérséklet tavaly március óta folyamatosan rekordokat dönt.

Hausfather szerint az újabb júniusi rekord baljós jele annak, hogy a globális hőmérséklet nem csökken túl gyorsan ahhoz képest, hogy eltűnőben van az El Niño tavaly májusban kezdődő, melegebb körülményeket okozó fázisa. A kutatók várakozásai szerint a következő hetekben egy átmeneti időszak következik, majd júliustól a hűvösebb hőmérsékletet hozó La Niña köszönt be.

napsütés

Több mint 95 százalék az esély arra, hogy 2024 júniusa új rekord lesz – fotó: Shutterstock

A szakember a NASA vezető klímakutatóját, Gavin Schmidtet is idézi, aki arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a hőmérsékleti anomália nem stabilizálódik augusztusig, ami szerinte egy realisztikus várakozás a korábbi El Niño-események alapján, akkor a világ feltérképezetlen területre lép. „Ez arra utalhat, hogy a felmelegedő bolygó már most alapvetően megváltoztatja az éghajlati rendszer működését, jóval korábban, mint ahogy arra a kutatók számítottak" – írta egy cikkében.

Egy májusi kutatás pedig azt találta, hogy a Föld északi féltekéjének trópusokon kívüli régióiban az elmúlt kétezer évben biztosan a tavalyi nyár volt a legmelegebb.

Forrás: qubit.hu