A kalászos kultúrák termesztése bonyolult és sok tényezős feladat. Ahhoz, hogy a legjövedelmezőbben termeljünk sok szempontot kell szem előtt tartani. Az év során rengeteg, a termésre jelentős hatással bíró tényező játszik szerepet a végeredményben: időjárás, egyéb stressz hatások, kórokozók, kártevők. A legfontosabb feladat, hogy ezek káros hatását minimálisra csökkentsük, segítsük növényeinket a stresszhatások leküzdésében.


A gombabetegségek elleni védelem is alapvető eleme ennek a feladatnak, a ma elvárt termésszintek nem érhetőek el fungicides kezelések nélkül. Azon felül, hogy védik a növényeinket a termésmennyiséget csökkentő és a minőséget rontó kórokozóktól, egy modern készítménytől mára elvárássá vált, hogy az alapfunkcióján kívül valami pluszt, valami újat nyújtson a felhasználónak.
A Syngenta mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy új, innovatív termékekkel lássa el a gazdálkodókat. Ennek egyik fontos állomása volt a 2013-ban bevezetésre került gombaölő szere a Seguris®, amely jó példája annak, hogy mennyivel több lehet egy készítmény, mint egyszerű gombaölő szer.


A Seguris® az új hatóanyagának az izopirazamnak, illetve a kombinációs partnerének az epoxikonazolnak köszönhetően kiváló védelmet biztosít a levélbetegségekkel szemben. Felhasználása rendkívül rugalmas, korai 2-3 levélcsomós állapottól a virágzás végéig kijuttatható. Az izopirazam a levél viaszrétegeiben illetve a levél szöveteinek felszíni régiójába felszívódva elsődleges védőbástyát képez a kórokozókkal szemben, míg az epoxikonazol a szövetekbe felszívódva fejti ki védő, gyógyító hatását.


Az izopirazam az esőállóságának és UV stabilitásának köszönhetően rendkívül hosszú hatástartammal rendelkezik, ami a magasabb dózis használatával tovább növelhető. A készítmény a kiemelkedő hatékonysága mellett jelentős hatással van a növény élettani folyamataira. Száraz, betegségmentes körülmények között is jelentős – akár a strobilurinokét meghaladó - zöldítő hatással rendelkezik fokozva a termést mind mennyiségi, mind a minőségi paraméterek vonatkozásában. Hatására javul a növények hő-stressz tűrése, a fokozott fotoszintézis miatt csökken a levelek hőmérséklete. Vízhiányos állapotban a légzőnyílások hamarabb bezáródnak, ugyanakkor a szervesanyag termelés csak kisebb mértékben csökken, mint a kezeletlen gabonák esetében. Hatására a tenyészidőszak nem tolódik ki, csupán a levelek tovább maradnak zöldek, tovább fotoszintetizálnak, az asszimiláció folyamatosabb, hatékonyabb. A kezelt parcellákról jelentős terméstöbbletet takaríthatunk be.



A levélbetegségek elleni védelem mellett fontos a kalász egészségének a megőrzése, hiszen a termés mennyisége és minősége nagyban függ ettől. A Cherokee® a benne található három hatóanyagnak köszönhetően jóval több mint egy kalászvédelemre alkalmazható készítmény. A hatóanyagai eltérő módon szívódnak fel, és szállítódnak, illetve eltérő hatásmechanizmussal rendelkeznek. A ciprokonazol gyorsan felszívódik és jelentős mértékben elmozdul a hajtáscsúcs irányába, a propikonazol elsősorban a szövetek felső rétegéig hatol, és minimálisan mozdul el, míg a klórtalonil a növény felszínén fejti ki a védő hatását. A három hatóanyag mindegyike jó hatékonysággal rendelkezik a kalászfuzárium ellen, de együtt egymást kiegészítve kiváló hatékonyasággal rendelkeznek. A Cherokee® fontos előnye, hogy – sok kalászvédelemre használt készítménnyel ellentétben - a levélbetegségek ellen is kiemelkedő hatékonyságú. Gyógyító, kuratív hatású, így hosszú ideig védi a zászlóslevelet, melynek zölden tartása kiemelkedő fontossággal bír a termésképzésben.



A két készítmény hatásmódjának köszönhetően kiegészíti egymást, és megfelelő biztonságot nyújt. A Seguris® egy korai levélbetegségekre koncentráló, míg a Cherokee® elsősorban a kalászvédelemre ajánlott gombaölő szer, ugyanakkor a kedvező élettani hatások következtében megvan bennük az a szükséges plusz, ami elvárható egy modern innovatív technológiai programtól.

A technológiai ajánlatnak megfelelően a két készítmény alkalmazása a kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően védelem mellett egy kis többletet is ad, és a termés garantáltan biztonságban lesz több, általunk nem befolyásolható tényezőtől is.

 


Bővebben a Syngenta honlapján >>>