Április hónapot a paraszti kalendárium a népi megfigyelésekre alapozva „fosósnak” nevezi, mert gyakorta esik nagy mennyiségű csapadék ebben az időszakban. Ez a csapadékos periódus igen hosszúnak és stabilnak mutatkozik idén, ami látható a földek állapotán és a munkák menetrendjén.

A kétfázisú talajok végett (csak víz és talaj) a hő kapacitás is megváltozott (a víz hő kapacitása nagyobb, ezért nehezebben melegszik) s ez átalakítja a gyomnövények csírázási, fejlődési dinamikáját. Azon egyedek, amelyek elegendő levegőhöz jutva képesek növekedni igen-igen eltérően fognak fejlődni.

Epilobiumok serege a víz alatt, … gabonában nem szokványos…

Ezért - a kelés és növekedés viszontagságai miatt – egy adott faj eltérő fejlettségű egyedei lesznek jelen, ráadásul még a melegigényes fajok csírázása is késleltetetté válik. A tavasszal és nyárelején csírázó gyomnövények csírázáshoz szükséges kumulált hő összeg eléréséhez szükséges idő megnőtt, ezért később kelnek.

Ellenben az áttelelők már virágzásuk végén járva mára már nagyon fejlettek. Miután a víz mennyisége nem permanens és talajaink sem homogének, ráadásul a bennük található gyomnövények mennyisége és életformája is igen változatos; felkészülhetünk arra, hogy későn és nagyon fejlett gyomnövényeket kell kezeléseink során korlátozni! Nem lesz egyszerű, de van megoldás! Megítélésem szerint az ilyen szituációkban kimondottan előnyös, ha a kezelésre használt gyomirtó szer hatóanyagai több hatóanyag csoport tagjaiból kerülnek ki; hatásmódjuk eltérő és gyorsan képesek a célnövények elpusztítására.

Ez már fejlett Apera…

Ezeknek a kritériumoknak két termékünk is maradéktalanul megfelel. Az egyik a Dream Team-S (3 hatóanyag, 3 hatásmód), amely a gabonafélék általános és legfontosabb gyomnövényei ellen ad teljeskörű megoldást (kivéve a fejlett galaj)!

Alkalmas a modifikált napraforgók és repce árvakeléseinek, az évelő mezei acat és fekete üröm egyedeinek pusztítására is. Sőt! Nitrosollal együtt kijuttatva az ekkor már szőnyegnyi vastag veronika szövedéket is látványosan, gyorsan pusztítja! A Dream Team-S tarlója betakarítást követően tiszta és nem korlátozza a vetésváltást sem! Évek hosszú során bizonyított már, szinte minden időjárási körülmények közepette! Ez a választás tehát már bizonyított, nem tartogat meglepetést! (Itt említeném meg, hogy a Summa csomagban is megtalálható a Dream Team-S herbicid a Yamato gombaölő szerrel együtt, természetesen kedvezményesen.)

Már az acat sem alszik (április 9.)!

A másik lehetőség – akár a zászlóslevél kiterülésének fejlettségben is – az Ergon Star (3 hatóanyag, 2 hatásmód) gyomirtó szer! A legutóbbi szántóföldi gyomfelvételezés alkalmával megállapított – a gyomirtások időszakára vonatkozóan – 20 legfontosabb gabona gyomnövényből, egyedül 1 növényre (tarackbúza) nem hatékony; minden másra hatásos! Egy készítmény, amelyhez nem kell növényhatározó; mert spektruma oly’ széles! Azokon a területeken, ahol a vegetáció „szétszakadt” – és már megindultak a hidegtűrő kétszikűek csírázásai (pl. vadkender, fehér libatop, bükkönyök…); de még a melegigényesek nem jelentek meg (pl. parlagfű, árvakelésű napraforgó…)  – kimondottan hatékony a készítmény! Ezen erejével, képességével feltétlenül számoljon; azt már nem is említve, hogy a vizek levonulása után mindig találkozunk „furcsa, oda nem illő jövevényekkel” (pl. lósóska fajok, szerbtövisek…) amikben teljesítménye szinte verhetetlen!

Mélyreható gyom felvételezés…

Mint gyakorló gazda is látom, hogy idén még a jó tervezés sem egyszerű; nemhogy a kivitelezés! Talán ez a pár gondolat azonban segítség abban, hogy a lehetőségeinkhez mérten mindent újra gondolva egy jó döntést tudjunk hozni! A gabona él és küzd, tegyen érte Ön is!

Szabó Roland gyombiológus

www.sumiagro.hu