Gyakorlatilag a 2012-es tenyészidőszak aszállyal kezdődött és e sorok papírra vetésekor folytatódott, sőt fokozódott. Ebből következik, hogy az idei évben az lesz a kulcskérdés, hogy mennyi vizet tudunk megőrizni a növényeinknek, és hogy ezt a vizet milyen hatékonysággal tudják hasznosítani! Az aszálykárokat több lépésben mérsékelhetjük a gabonáinkban.

1. A gyomirtás során a gyomirtó szer hatáskifejtésének sebessége döntő. A lassan ható (főleg SU) herbicidek több esélyt (időt) hagynak a gyomoknak a vízért folytatott versenyben. Az Aurora Full vagy az Aurora Super napok alatt pusztítja el az összes kétszikű vízpazarló gyomot, esélyt adva a gabona töretlen korai fejlődéséhez.


2. Gyomirtás időszakában használjunk réz tartalmú lombtrágyát! Elegendő mennyiségű réz hiányában a kalászosok fotoszintézise (fénymegkötés és szárazanyag előállítás) gyenge hatékonyságú. Wuxal Réz TOP kezelés hatására a kalászosok fotoszintézise maximálisan fog pörögni!


3. Száraz időszakban részesítsük előnyben a folyékony nitrogén fejtrágya formákat, melyek levélen keresztül is tökéletesen felszívódnak! Ügyeljünk azonban a perzselési veszélyre! A leperzselt gabona behozhatatlan hátrányba kerül. Az Azospeed kijuttatását két-három nóduszos állapottól javasoljuk perzselés legkisebb veszélye nélkül. A tápanyagokkal jól ellátott kalászos, a rendelkezésére álló vizet sokkal jobban hasznosítja, vagyis több szárazanyagot (termést) tud előállítani.

4. Figyeljünk a kártevőkre! A vetésfehérítő hámozgatja a levelet, a sebzéseken fokozódik a párologtatás. A levéltetű a szívogatásával pazarolja el a búzánk vizét. Ellenük használjunk Fury 10 EC rovarölő szert!


5. Tartsuk egészségesen a növényállományunkat! Ennek több oka van. A beteg növény sokkal több vizet párologtat, mint az egészséges. Ráadásul a beteg növényben a légzés fokozódik, vagyis a megtermelt asszimilátáknak egyre nagyobb részét fogja ellélegezni, így a termésünket csökkenti. Védekezés nélkül a lisztharmat 20-30%-os, a rozsdabetegségek akár 50-60%-os termésveszteséget okozhatnak. A foltbetegségeknél (pirenofóra és szeptória) valamint a fuzáriózisnál a veszteség mértéke 10-30% közötti.


Mivel ezek a betegségek általában két eltérő időpontban fertőznek, ezért két védekezés szükséges. Ha csak egy védekezést hajtunk végre, akkor egyes betegségek ellen későn, míg mások ellen túl korán védekezünk és ez mindenféleképp a hatékonyság rovására megy.
A más-más időszakban végzett kezelésekhez, az eltérő követelményeknek megfelelő gabona gombaölő szert kell választanunk.


Amennyiben nincs egészséges lombozat, akkor a szemek nem telnek ki megfelelően. A lombvédelemhez (szárbaindulás és 2-3 nóduszosos állapot között) olyan fungicidet kell használnunk, amely:

  • az ilyenkor előforduló minden betegség ellen hatékony
  • egyenletesen oszlik el a növényben, védetlen felületet nem hagy
  • gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le
  • kombinálható a gyomirtó szerekkel, szárszilárdítóval
  • kiválóan keverhető lombtrágyákkal (Wuxal Réz, Jello, Agriplant Kalászos)Ezeket a feltételeket tökéletesen kielégíti az Eminent (125 g/l vízben oldott tetrakonazol) kalászos gombaölő szer.