Ráadásul kultúraspecifikusan ügyelnünk kell, hogy terméshozamnövelő-anyagunk lehetőleg ne tartalmazzon olyan elemeket sem, amelyekre növényeink esetleg érzékenyek. Plusz, ha csepegtetőrendszeren keresztül tápoldatozunk, a vízoldékonyság is fontos szemponttá válik!

Összetett feladat, a választáson pedig egyszerre múlik sikerünk a vásárlóknál, valamint a nyereségünk is!

A mostani cikkben épp ezért az agrárintegrátor cégek között itthon jelentős szerepet betöltő IKR Agrár Kft. Kertészeti üzletágvezetőjével, Noel Gáborral, az itthon bizonyított megoldásokat nézzük át. Valamint a hazai piacról olyan jelentős szereplők, mint az Árpád-Agrár Zrt. és az Univer-Agro Kft. szakértőit kérdezzük a mindennapi munka során használt termékekről.

Kertészeti műtrágyák, kertészeti alapanyagok az IKR Agrártól: új üzletág, amire országosan számíthatunk!

Az IKR Agrár Kft. jogelődei révén hosszú évtizedek agronómiai tapasztalatát birtokolja itthon. Ezt a prágai székhelyű Agrofert Holding tagjaként nemzetközi innovációs- és kutatási képességekkel, és európai viszonylatban is meghatározó műtrágyagyártó kapacitásokkal egészíti ki. A cégcsoport tulajdonában van a szlovákiai Vágsellyén, a magyar határtól 70 km-re működő vegyipari óriás, a DUSLO éppúgy, mint Csehország legnagyobb műtrágyagyártója a Lovochemie, a.s.

Magyarországon az IKR Agrár 100%-ban bérli a premartoni műtrágyaüzemet, ahonnan a megbízhatóságukról ismert Hunfert műtrágyacsalád termékei kerülnek ki. A cég kiemelt célja, hogy a hazai agrárium fejlődését segítse. Folyamatosan vizsgálják, ismertetik a gazdálkodókkal, milyen többleteredményre képesek a modern növénytáplálási anyagok a technológia részeként. Valamint figyelembe veszik a hazai felhasználási szokásokat, az eltérő talajtípusok és a termesztett növények igényeit is műtrágyáik megalkotása során.

Ducanit műtrágya

Ducanit műtrágya

2016-tól új üzletágként kimondottan a kertészetek igényeire fókuszálva kezdett fejlesztésbe az IKR Agrár:

„Foglalkozzon egy cég palántaneveléssel vagy  üvegházi növénytermesztéssel, a munkájuk eredményességét alapvetően határozza meg a kertészeti műtrágya választás. Ugyanis a tápelemösszetétel, a vízoldékonyság komolyan befolyásolja a termés mennyiségét, minőségét, így kulcsfontosságú a hozamnál. Különösen, hogy az eredmény szempontjából ehhez külön hozzá kell vennünk egy műtrágya ár-érték arányát is. Odafigyelünk a minőségre, követjük az innovációkat és ezek tükrében olyan termékeket gyártunk vagy hozunk be, amelyek a pénztárcát sem terhelik feleslegesen” – meséli Noel Gábor, az IKR Agrár kertészeti üzletágvezetője, aki Kecskemétről fogja össze a munkákat.

Ducanit és Hunfert Extra 9-12-24: két kertészeti műtrágya, ami az IKR Agrár saját terméke, és amire palántaneveléshez, zöldség- és gyümölcstermesztéshez itthon egy kertészetnek szüksége van.

„A premartoni üzemben a kertészeti kultúrák speciális igényeire hangoltan alakítottuk ki például a Hunfert Extra 9-12-24 műtrágyánkat. Ez egy kiváló vízoldékonyságú kálium-szulfát kertészeti műtrágya mikroelemsorral kiegészítve. Alaptrágyaként, fejtrágyaként egyaránt bevethető.

Illetve ott van még a vegytiszta kálcium-nitrát vízoldható műtrágyánk, a Ducanit, amit 2017-től kízárólagosan forgalmaz az IKR Agrár. Ez egy prémium minőségű (GG), vízben maradék nélkül oldódó, apró szemcsés, granulált műtrágya. A termék 15,5% nitrogén mellett több mint 26% kalcium hatóanyag-tartalommal készül. A vízoldható műtrágya feloldott állapotában öntözőtrágyaként, lombtrágyaként egyformán bevethető.”

A szakember emlékeztet: az olcsóbb klorid műtrágyák ezen a területen nem alkalmazhatóak eredményesen. Számos zöldségfélénk ugyanis érzékeny a klórra (például a paprika), vagy épp az érzékenység mellett fokozottan káliumigényes is, mint a paradicsom. A megtérüléshez így mindig érdemes tudatosan végignézni az összetételt!

Noel Gábor szerint, ami még lényeges jó tulajdonsága az IKR Agrár termékeknek, az a kalcium tartalmuk:

„A kertészeti növények esetében a kalcium alapvető élettani jelentőséggel bír. Befolyásolja az ellenállóképességet, segíti más tápelemek hasznosulását, megléte javítja a szállíthatóságot, tárolhatóságot, a hússzerkezet minőségét. A probléma, hogy öntözéssel a kalcium kiürül a termesztő közegből és a növényekből. A hiányproblémák elkerüléséhez folyamatosan pótolnunk kell, amit egy összetett műtrágya részeként egyszerűen megtehetünk.”

A terméshozam növelőkön túl is partner a kertészetben az IKR Agrár

Az IKR Agrár kertészeti portfóliójában a komplex műtrágyákon kívül minden más is megtalálható, amire szükségünk lehet a munkához. „Talajtakaró fóliák, sátorfóliák, öntözési termékek, vetőmagok, monoműtrágyák, alap-, fej- és lombtrágyacsaládok: minden, ami a kertészethez kell, megtalálható a kínálatunkban. Kiváló kapcsolatot tartunk fel az izraeli Haifával, az ICL-lel és a német K+S-sel. Kitűnő  minőségű termékeket biztosíthatunk a partnereknek, mindezt országos telephelyhálózattal és lefedettséggel, megbízhatóan.” – fogalmaz Noel Gábor.

Műtrágyák, amelyek nagy kertészetekben, kísérleti gazdaságokban is bizonyítottak

Az Árpád-Agrár Zrt. egy nagy hagyományokkal rendelkező, több mint 60 éves múltra visszatekintő, főleg kertészeti vállalkozás, amely szántóföldi termesztéssel is foglalkozik. De a fő pillérét az üvegházi zöldségfajta termesztés és palántanevelés határozza meg. A kertészeti termelésben világszerte ismert cég Szentes környékén 4751 hektárt művel meg. Ebből közel 40 hektárt tesz ki a kertészet és 7 hektárt pedig a palántanevelés, aminek teljes műtrágya beszállítója az IKR Agrár.

Paprika termés

Paprikatermés üvegházban

„Ezt a munkát csak komoly elhivatottsággal lehet végezni, a palánta ugyanis bizalmi termék. Erősségünk, hogy azt a fajtát azokkal a mérőszámokkal, értékmérőkkel, tulajdonságokkal kapja meg a partner, amelyeket megrendelt, befolyásolja az egész éves munka gyümölcsét. Mindig ennek tudatában dolgozunk. Ehhez kapcsolódóan válik kiemelt jelentőségűvé a műtrágyahasználat. Ugyanis a termelés 100%-ban, valamint a palántanevelés jelentős részében is talaj nélküli, organikus termesztőközeges megoldást alkalmazunk. Itt teljes izolációban zajlik a termelés kókuszrostba ültetett növényekkel, amelyeknek elengedhetetlen része a precíz tápelem pótlás. meséli Oltyán István, az Áprád-Agrár Zrt. Palánta ágazatvezetője.

A cégcsoportnál az elmúlt években mintát kértek az IKR Agrár forgalmazásában kapható Ducanitból, amely jól vizsgázott, így alkalmazni kezdték a mindennapi munkához.

„Nagyságrendileg 15 hektáron használunk Ducanit kalcium-nitrátot. Nagyon jó tapasztalataink vannak a vízoldható műtrágyával. Minőségben egyértelműen felveszi a versenyt más készítményekkel, miközben ár-érték arányban kiváló megoldás! A talaj nélküli technológiához lényeges 100%-os vízoldékonysággal bír. Áttelelő paprikában, valamint januári ültetésű paprikakultúrákban alkalmazzuk. Más kertészeteknek is nyugodtan ajánlom a használatát!”

Az Univer-Agro Kft. az Univer Product Zrt. 100%-os tulajdonában lévő kísérleti gazdaság, amely 180 hektárt művel meg Kecskemét mellett. A cégcsoportot az Erős Pista, Pirosarany, Gulyáskrém termékekről mindenki ismeri. A Dunai László vezette kísérleti gazdaság ehhez kapcsolódóan fajtakísérleteket végez, technológiákat dolgoz ki, főként ipari paradicsommal és ezzel segíti a környékbeli termelőket.

Paradicsom termés

Fürtös koktélparadicsom termés

„Az Univer Product Zrt.-nek fűszerpaprika nemesítési tevékenysége is van, mi a gazdaságban a nemesítők keze alá dolgozunk. Fajtakísérletekben, technológiai kísérletekben segítjük a munkájukat, így a termelők olyan fűszerpaprika vagy paradicsom fajtákkal dolgozhatnak, amelyek már az Univer-Agro Kft. kísérleti gazdaságában bizonyítottak.” – meséli Dunai László.

A kísérleti gazdaságban a zöldségnövények termesztéséhez a Hunfert Extra 9-12-24-nek szavaztak bizalmat kertészeti műtrágyaként:

„40 hektáron termesztünk ipari paradicsomot ebben az évben, 1,3 hektáron fűszerpaprikát, 5 hektáron sütőtököt. Ezek esetében Hunfert Extrát használunk, amit 2017 óta tesztelünk. Ez egy jó összetételű komplex műtrágya, egy káliumtúlsúlyos szulfátos alaptrágya. Az ipari paradicsomnál fejtrágyaként is alkalmazzuk a termésnövelés és az érés elősegítésére. Összetételének hála, a kertészeti kultúrák magasabb káliumigényét is ki tudjuk elégíteni, de tapasztalataink szerint a műtrágya kisebb foszfor és nitrogéntartalma az érés előtti időszakban jól illeszkedik a növények tápanyag felvételi dinamikájához, tápanyagigényéhez. A termékpalettánkba a kiváló ár-érték aránya miatt került be. Jól hasznosul, igaz, amit a gyártói tájékoztatóban olvashatunk róla. Kiegyensúlyozottan, fokozatosan adja ki a tápelemeket, amelyeket folyamatosan hasznosíthatnak így a növényeink."

IKR Agrár kertészeti műtrágyával maximalizálná kertészete hozamát? Vegye fel kapcsolatot szakértőikkel! Országos lefedettséggel várják megkeresését!

Noel Gábor kertészeti ágazatvezető +36 20 337 3019 noelgabor@ikragrar.hu
Raffai Leila kertészeti szaktanácsadó (Demecser) +36 20 353 7942 raffail@ikragrar.hu
Rojik Balázs kertészeti szaktanácsadó (Orosháza) +36 20 287 9994 rojikb@ikragrar.hu