Varjú Mónika elmondta: őszi búzából a termelők 101 200 hektár vetését tervezik. Az igazgató hozzátette, a búza vetésének csúszását a szeptemberi és az októberi esőzések okozzák. Lassítja a vetést az is, hogy a szokásosnál lassabban halad a kukorica betakarítása, október végéig a 105 600 hektárnyi kukoricás feléről takarították be a termést.

Őszi árpából 15 500 hektárt vetettek, őszi káposztarepcéből 11 200 hektárt. Az igazgató biztatónak nevezte, hogy az őszi árpa és az őszi káposzta repce vetése optimális időben befejeződött. Tavaly ilyenkor az aszály következtében a megye több részén nem volt lehetőség optimális magágyat készíteni, így 2012-ben őszi káposzta repcéből hétezer hektárt vetettek el, a tervezett 11 800 hektárral szemben.

Illusztráció: zaol.hu

Békés megyében 2012-ben az őszi búza vetésterülete 106 ezer hektár volt, őszi káposztarepcéből hétezer hektárt vetettek, őszi árpából 16 600 hektárt. Az elvetett növényi kultúrák, közöttük a korai vetésű búzák is kibújtak a földből, egyenletesen, jól fejlődnek - mondta. Megjegyezte: a meleg és a csapadékos őszi időjárás kedvez a talajlakó rágcsálóknak. A növényvédelmi szakszolgálat felmérései szerint a kikelt növényi állományok területén a szokásosnál jóval több a pocok és a güzü egér, ezért sok helyen indokolt a védekezés - emelte ki az igazgató.