A kísérletben szereplő standard készítmény az egyik piacvezető szulfonil-karbamid hatóanyagú termék volt.

A vizsgálatot Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. területén, Dr. Kovács Imre végezte. A kísérleti terület öntés réti agyag talajú, 2,6% szerves anyag tartalmú, mély fekvésű táblában volt. Az első félévben 400 mm-nél több csapadék hullott, ami jelentős belvízzel járt együtt. A vizsgálatba vont terület egy részén ugyan csak rövid ideig állt a víz, a bőséges csapadék miatt mégis erős gyomosodás volt jellemző.

A táblán 2009. 10. 02-án GK Békés fajtát vetettek. Vetés előtt, a kukorica elővetemény betakarítása után tárcsás talajelőkészítést végeztek. A permetezést 2010. 04. 18-án végezték, kisparcellás permetezőgéppel, 20 m2-es parcellákon, 3 ismétlésben. Az őszi búza a gyomirtás idején bokrosodás vége, szárba indulás kezdete fenológiai állapotban (BBCH 30–31) volt. A kezelés 18–21 C° hőmérséklet és 52–47 % páratartalom mellett, napos, enyhén felhős időben, a déli órákban történt. A kezelés után két nappal 10 mm esőt kapott a terület, továbbá májusban összesen 168 mm csapadék hullott. A gyomnövények fejlettsége a kezelés időpontjában a 6 leveles kor és a bokrosodás vége állapot között volt, azonban egyes fajokból, mint az árvacsalán, tarsóka és vadrepce már virágzó egyedek is megtalálhatók voltak a területen.

Eredmények

A leggyorsabb hatást a Solar System kombináció adta. Az érzékeny gyomok, mint a vadrepce, ragadós galaj, ebszékfű néhány nap alatt csaknem teljesen elpusztultak, míg a többi kétszikű gyomnövény is erősen károsodott, növekedésük leállt illetve hajtásaik torzultak. A Mezzo Forte hatása időben követte a Solar System tüneteinek megjelenését. A kezelés után két héttel a ragadós galaj és ebszékfű elleni hatás csaknem olyan erős volt, mint a Solar System kezelés parcellájában, míg a többi gyomnövényen erőteljes sárgulás és torzulás jelezte a kombináció hatását. A standard kezelés minden gyomnövény ellen gyengébb és lényegesen lassabban kialakuló tüneteket okozott.

A kezelés után egy hónappal a gyomirtó hatások kiegyenlítettebbek voltak. Csaknem minden gyomnövény elpusztult. A Solar System kezelés parcelláiban a gyomok elszáradtak, vagy a búza lombozata alatt, sárgulva, torzulva vegetáltak. A Mezzo Forte is hasonló eredményt adott, de az évelő kétszikű gyomok ellen kissé gyengébb volt a hatása. A standard kezelés az egynyári kétszikűek ellen kiváló, az évelők ellen közepes – gyenge eredményt adott (1.ábra).

1.ábra

Nyár közepére a gyomok mindegyik kezelt parcellában elszáradtak, tehát a végeredmény - látszólag - közel egyforma volt. Betakarításkor mindhárom kezelés parcelláinak termésmennyisége meghaladta a kezeletlen kontrollét.

2.ábra

A termésmérés adatai egyértelműen a látványosan gyors hatást adó Solar System kiváló gyomirtó hatékonyságát támasztják alá. Nem sokkal maradt el ettől a Mezzo Forte kezelések termése, amely így szintén jóval meghaladta a standard kezelés és a kezeletlen kontrol terméseredményét (2. ábra).

Összefoglalva a fentieket elmondható, hogy átlagos gyomviszonyok vagy csekély mértékű gyomborítás esetén elegendő lehet az egyetlen hatóanyagot tartalmazó készítmények (pl. Mezzo vagy Mecomorn) használata is. Az összetett gyomflórájú, veszélyes gyomokkal fertőzött táblák védelmére azonban érdemes többféle hatóanyagot tartalmazó gyomirtószer-kombinációt választani. A többletráfordítás ugyanis megtérül.