Bölcske Tolna megye északi részén helyezkedik el. Területe nagyjából Dunaföldvártól délre, Pakstól északra található. Az Agro-Bölcske Zrt. 1300 ha-on gazdálkodik. A talaj minősége közepes: 26 AK. Gazdálkodásunkra az jellemző, hogy rendkívülien fogékonyak vagyunk az újra. Az idei évben 120 kukorica fajtát, 90 napraforgó fajtát próbáltunk ki. Rendszeresen folytatunk növényvédelmi kísérleteket is. A Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Minta Gazdasága vagyunk.

(S.J.) Célunk az, hogy a saját területen kipróbált és bevált növényfajtákat, valamint hatékony növényvédő szeres kezeléseket alkalmazzunk, illetve másoknak is megmutassuk!

Gazdaságunknak 600 ha kukoricája volt a 2012-es évben. Ezen belül 10 ha-on próbáltuk ki a PythonTM készítményt. A tábla mérete 118 ha. A területen leginkább köles, mohar félék, parlagfű, csattanó maszlag, esetenként mezei acat fordult elő. A kezelést 2012. május 8-án végeztük Hardy Commander permetező géppel 200 l/ha lémennyiséggel.  A kukorica zömében 4-5 leveles volt.  A gyomok a 2-6 leveles fejlettségi állapotban voltak jelen.  A kezelést a Python nevű készítménnyel 0,3 l/ha dózisban, Click Combi1-val (2,5 l/ha) és Polyglycollal (0,5 l/ha) végeztük. A növényvédő szeres kezelés kezdetben nem volt látványos, viszont 8-10 nap után (lásd fotó) teljesen kisöpörte a gyomokat a kukorica közül. Gyakorlatilag betakarításig szinte teljesen tiszta, gyommentes volt az állomány.

A Python technológiai csomag korai posztban ajánlott gyomírtó szer, de a bölcskei tapasztalatok alapján posztemergens gyomírtó szerként is használható. A kombináció kitűnően és látványosan kivitte a 4-7 leveles gyomokat is. Említésre méltó az is, hogy a kezelés hosszú hatástartamú.

TM
a Dow Chemical Company vagy a Dow leányvállalatának márkaneve; 1 az Oxon védjegye

Próbálja ki Ön is!

Bővebb információ >>>

Ajánljuk figyelmébe a Dow AgroSciences Hungary rendezvényéről készült Agroinform videótudósítást is: