Soha nem látott fejlesztéseket ígérnek a magyar élelmiszeriparban
Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg az ágazat.

Tartályos PB-gáz: jövőálló megoldás az agrárcégeknek! (PR-cikk)
Sokak számára a tartályos PB-gáz az egyetlen megoldás arra, hogy elegendő mennyiségű energiával lássák el gazdaságukat. A Prímaenergiával azonban ez a technológia már rég nemcsak „kompromisszum”, hanem sok szempontból az összes elérhető lehetőség közül a legjobb választás. Mutatjuk, miért!

Így juthatsz műtrágyához ezentúl
Február elsején életbe lépett az EU robbanóanyag-prekurzorok szabályozására vonatkozó rendelete, azaz az eddigiekhez képest más feltételekkel lehet például műtrágyát vásárolni.

A vevőnek pontosan meg kell mondania, hogy mire fogja felhasználni a vásárolt műtrágyát – fotó: Agroinform

Miben segítheti növényeit az FMC új stresszoldó és növénykondicionáló készítménye? (PR-cikk)
Termesztett növényeink élettartama során számos stressztényező fordulhat elő. A biotikus stresszfaktorok (kártevők, kórokozók, gyomok) ellen alkalmazhatjuk az ismert növényvédő szereket, bár a hatóanyag-kivonások miatt már ez sem egyszerű minden kultúrában. A stressztényezőknek azonban van egy másik csoportja, amely világszerte sokkal nagyobb károkat okoz és nehezebb ellenük védekezni is, ezek az abiotikus stresszfaktorok.

Fenekestül felfordult a sertéspiac – hatalmasat változtak az árak
A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 31 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

Máris elfagyott a kajszi a februári hideg éjszakákon?
Jogosan aggódnak a kertészek, főleg a kajszifák indultak be már február elején. Volt, ahol már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól.

kajszifa

Fel tudjuk készíteni a fáinkat a várható hidegre (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Varga György

A növény szenved a gyomirtó szertől (PR-cikk)
Profittermelő biostimulátorok már 1-2 liter/ha adagolással.

Kiskertet szeretnék, de nincs rá időm!
Képzeljük el a helyzetet: egy vidékre kiköltöző fiatal úgy gondolja, hogy belevág a kertészkedésbe, mert szeretne saját termesztésű zöldségeket fogyasztani. Majd jön a sok "de" és kérdés! Mikor lesz erre időm, és honnan szerzem meg a tudást hozzá? És mi lesz, ha mégsem sikerül, elgazosodik?

Kevesebb mint egy hét, és itt az AGROmashEXPO! (PR-cikk)
A legrangosabb hazai agrár szakkiállítás március 3-án nyitja meg virtuális kapuit a mezőgazdasági szakemberek előtt, idén ráadásul díjmentes belépéssel!

Újra és újra elönt minket a belvíz – mit tehetünk?
Milyen feladatokkal kell szembenézniük a gazdálkodóknak, és milyen lehetőségeket nyújtanak számukra a belvíz elvezetésére és akár tárolására? E heti körkérdésünkben erről kérdeztük meg a szakembereket.

réselő

Réselő

Döntött az Európai Bizottság: bevonják a mankoceb hatóanyagú növényvédő szereket
Az Európai Bizottság a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálati programja során a mankoceb hatóanyag megújításának elutasításáról döntött. Ennek értelmében 2021. július 4-ig az Európai Unió minden tagállamában visszavonják az egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált gombaölőszer-hatóanyag, a mankoceb összes készítményét.

Ahogy eddig védekeztünk a repce-fénybogár ellen, már nem elég! (PR-cikk)
A repcefénybogár elleni védekezés több évtizede közkedvelt alapkészítményei a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek. A hosszú távú és egyoldalú szerhasználatnak köszönhetően mára rezisztencia alakult ki a repcefénybogár esetében is. A jelenség és a rovarélettani vizsgálatok új útra terelték a növényvédő szerek kutatását.

Idén ezek a növényvédő szerek tiltottak az AKG-ban
Megjelent a tájékoztató az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés során 2021. évben nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagokról, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek köréről.

Mit aprítanál először, ha megnyernéd az Urban ágaprító gépet? (PR-cikk)
Ha feliratkozol az Agroinform.hu hírlevelére, könnyen lehet, hogy idén már nem fog bosszantani a nyesedék eltüntetése.

Gazdák, figyelem! Két nap maradt a szükséges bokor- és fakivágásokra
Amennyiben a fásszárú növényzet kivágása válik szükségessé, azt március 1-ig lehet megtenni, és egészen augusztus 31-ig nem lesz rá lehetőség.

kép

A rendelkezés a fészkelő madarak védelmét szolgálja – fotó: Pixabay

Saját gabona-minőségvizsgálat? Akciós árú műszereinkkel ez most bárki számára elérhető! (PR-cikk)
Ne hagyja, hogy a gabonaminőséggel trükközzenek vagy megvezessék Önt vagy partnereit! A gabona minősége maradjon valós érték az Önök zsebében! Ha minőség alapján tárol és nem beszállítók szerinti kupacok gyűlnek, gazdaságosabb a tárolóhely kihasználása is!

Újabb országban jelent meg az embert is fertőző madárinfluenza
Afganisztánban is megjelent egy baromfitelepen az új, H5N8 típusú madárinfluenza, amely Oroszországban emberekre is átterjedt.

Nézd meg, mi mindent érhetsz el pusztán a megfelelő fajtaválasztással! (PR-cikk)
A különféle környezeti anomáliák okozta növényi stresszfaktorokat nemcsak a termőterület helyes megválasztásával, a megfelelő kemikáliák használatával, a jó agrotechnikai eszközök használatával csökkentheti a gazda, hanem a megfelelő fajtaválasztással is.

Támogatás érkezik az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez
Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

szőlő

A támogatás mértéke hektáronként legfeljebb 12.000 forint

Újdonság! Talajmintavétel, talajvizsgálat és szaktanácsadás a Natur Agro Hungáriától (PR-cikk)
A Natur Agro Hungária Kft. a saját gyártású termésnövelő anyagok forgalmazása mellett bevezeti talajmintavételi és talajvizsgálati szolgáltatását is!

Még nem késő: így szerezhetsz pénzügyi védelmet a mezőgazdasági kockázatok ellen
Mivel február 28. vasárnapra esik, így még hétfőn, március 1-jén is be lehet nyújtani a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez történő csatlakozási kérelmeket.

Miért ne spórolnánk az inputanyagokkal, ha megtehetjük? (PR-cikk)
Változó tőszám, precíziós kukoricavetés, fenntartható gazdálkodás.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.