•    A napraforgó jó gyomelnyomó képességének ellenére fejlődésének első 4-6 hetében fokozottan érzékeny a gyomosodásra. A kelő gyomnövények vizet, tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől, így annak fejlődése lassul. A stresszes csírázás kihat a napraforgó további fejlődésére,  a környezeti kihívásoknak kevésbé fog ellenállni a kultúrnövény, így akár jelentős terméskieséssel is számolhatunk.

•    A napraforgóban is  számos  gyomnövény (pl. parlagfű, csattanó maszlag...) gazdanövénye a jelentős károkat okozó gombabetegségeknek (pl. fehérpenészes szár- és tányérrothadás, szürkepenész, hamuszürke szárkorhadás). A betegségek jelentős mennyiségi és minőségi károkat okozhatnak, a termésveszteségen túl a kaszatok olajtartalmát is drasztikusan csökkenthetik.   

A fentiek miatt elemi érdekünk, hogy biztosítsuk a napraforgó zavartalan kelését, gátoljuk a betegségek megjelenését a napraforgó táblánkon. Ennek az eszköze lehet a gyommentes állomány kialakítása és fenntartása.

Mit nyújtanak a Syngenta alap gyomirtószerei, a Dual Gold, Dual Gold-Oxy, Gardoprim Plus Gold?

•    Széles hatásspektrumuknak köszönhetően biztosítják a  napraforgó kelés utáni zavartalan fejlődését.
•    Tartamhatásuknak köszönhetően az állománykezelések elvégzésének időpontját rugalmasabban lehet kezelni. Jó talajelőkészítés, gyenge-közepes gyomosodás esetén, amennyiben az alapkezelés kellő mennyiségű cspadékot kap az állomány kezelések el is hagyhatók.
•    A herbicid toleráns technológiában kiemelkedően fontos a nagy szelektivitású preemergens készítmények alkalmazása, mint a Dual Gold, Gardoprim Plus Gold, mivel kevésbé szelektív készítmények használata esetén már kisebb fitotoxicitás is jelentősen ronthatja a napraforgó ellenálló képességét.

Mikor és hogyan javasoljuk a Syngenta alap gyomirtó szereket?

•    Elsősorban hagyományos napraforgóba hagyományos gyomokkal (pl. kakaslábfű, disznóparéj-félék, libatop) fertőzött területre a Dual Gold Oxy-t javasoljuk (1.ábra), amelyben a Dual Gold 960 EC egyedülálló szelektivitásának köszönhetően biztonságosan használható a magról kelő egyszikű gyomok ellen, míg az Oxy a kétszikű gyomokat irtja. A gyomirtószer herbicid filmet képez a talajon, ezért kiválóan előkészített apró morzsás talajt igényel, permetezést követően talajmunka végzése nem javasolt. Dózis: 1,5 l/ha Dual Gold + 0,5 l /ha Oxy.


1. ábra: Dual Gold 1,5 l/ha + Oxy 0,5 l/ha

•    A Gardoprim Plus Gold mind a hagyományos, mind a herbicid toleráns napraforgó alapgyomirtására használható. A csattanó maszlaggal fertőzött területeken szinte ez az egyedüli pre készítmény, amellyel ez ellen a gyomnövény ellen eredményesen védekezhetünk. Erős egyszikű fertőzés esetén a kedvező áron kínált Gardoprim Dual (2. ábra) csomagot javasoljuk, amely 50 ha napraforgó kezelésére alkalmas és Gardoprim Plus Gold mellett Dual Gold-ot is tartalmaz. Ebben az esetben a javasolt dózis: Gardoprim Plus Gold 4 l/ha + Dual Gold 0,3-0,4 l/ha. Napraforgóban 1,5% alatti szervesanyag tartalmú talajokon a fitotoxicitás veszélye miatt használatát nem javasoljuk.


2. ábra: Gardoprim Plus Gold 4l/ha + Dual Gold 0,4 l/ha
(Bal oldalon alul kezeletlen kontroll)

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a termésbiztonság szempontjából kulcsfontosságú az alapgyomirtás elvégzése, annak ellenére is, hogy ezen szerek hatékonyságánál alapvető követelmény a megfelelő mennyiségű bemosó csapadék.

Vajda Beáta
Syngenta Kft.

Bővebb információ a Syngenta Kft. honlapján >>>